Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahogy közeledik az állásinterjú napja, rendszerint a külső megjelenés kérdése kezdi leginkább aggasztani a pályázókat. Mit vegyek fel? Azzal általában tisztában vagyunk, hogy nem állíthatunk be farmerben és kedvenc kinyúlt pólónkban az álommunkahelyre, de a kosztüm, illetve férfiaknál a nyakkendő kérdése komoly dilemmát okoz.
Nézzük az állásinterjún elfogadott megjelenés legfontosabb alapelveit!

A „kevesebb több” szabály

Általános szabály, hogy interjú alkalmával a konzervatív öltözködés a preferált és a „kevesebb több” szabály alkalmazandó – véli Polner Judit, a Kelly Services Hungary marketing és értékesítési menedzsere. Azaz ha állásinterjúra megyünk, tiszteljük meg azzal az interjúztatót és a céget is, hogy tisztességesen felöltözünk. Nem feltétlenül és nem minden esetben kell háromrészes öltönyben, nyakkendőben megjelenni, de minimum elvárás az ápolt megjelenés. A kevesebb több szabályt pedig úgy kell értelmezni, hogy hölgyeknél kevesebb ékszer, smink és parfüm, férfiaknál szintén kevesebb illat és ékszer is elegendő az interjúra, hiszen az interjúztató arra kíváncsi mit tudunk, milyen tapasztalataink vannak és a karkötők csattogása eltereli a figyelmet a lényegről.

Felmerül a kérdés, hogy annak, aki kreatív állásra pályázik, ahol a munka során az egyéniség a fontos, mennyire lehet eltérni a formális öltözködéstől az állásinterjún. Polner Judit szerint a kreatív állásra való jelentkezés tipikusan az az eset, amikor nem öltönyben, nyakkendőben vagy kiskosztümben kell megjelennünk. Alapszabályként azonban ilyenkor is érdemes betartani, hogy legyen a megjelenésünk rendezett és harmonikus.

Az idei trend: pasztell és a fekete-fehér

Az állásinterjún való megjelenésünket természetesen az éppen aktuális divat is befolyásolja. Az idén ősszel a klasszikus vonalon belül a fekete és fehér színek, illetve ezek kombinációi ajánlottak, mondjuk egy skótkockás vagy tyúklábmintás változatban – avat be a legfrissebb trendekbe Laczkó Mónika, a Marie Claire divatszerkesztője. A fekete-fehér mintás darabok közül a pöttyös szintén divatos, de állásinterjún lehetőleg kerüljük. A kockás minta klasszikusabb, barna, narancs, khaki vagy avarszínű árnyalataival viszont nem foghatunk mellé. Szoknyafazonból az A-vonalú és a ceruzaszoknya nagyon sikkes, blézerből pedig a 80-as évek kicsit lezserebb fazonú, férfizakóra emlékeztető változatát ajánlja a szakértő. Az egysoros gombolású, kicsit feszesebb fazonú szűkített zakó szintén jól mutat egy bőszárú szövetnadrággal. Táskából az őszi-téli állásinterjúkra csípőig vagy az alá érő, pántos válltáskát válasszunk.

  Állásinterjú, divat  

Vegyük figyelembe, hogy a felvételi beszélgetésen fokozottan érvényes a ruházat színárnyalataira vonatkozó általános szabály, mely szerint a harmonikus megjelenés érdekében mindig felülről lefelé, illetve belülről kifelé sötétedjen az összeállításunk. Női cipőben az idén a fűzős, akár kicsit magasabb fazonú modellek ajánlottak, vagy a klasszikus, kissé hegyes orrú körömcipő a kilencvenes évekből.

Kerüljük a nagyon hegyes, vagy nagyon kerek orrú lábbelit, a mintás harisnya szintén tiltólistás állásinterjú esetén. Katasztrofális lehet egy fényes anyagú szatén vagy selyemblúz is, mert az izgalomtól és a megfelelési kényszertől fellépő izzadtság látható nyomot hagy rajta – figyelmeztet a divatszakértő. A blézerre vagy hajba tűzhető rózsát, brosst, művirágot és a feltűnő, hivalkodó kiegészítőket szintén hagyjuk otthon. A cél a kiegyensúlyozott, de kissé határozott megjelenés, kerülni kell tehát mindent, ami felborítja a harmóniát. A finom dolgok, mint például egy gyöngyfülbevaló, egy vékony karkötő vagy diszkrét lánc egy medállal szépen ki tudja egészíteni az „office look” megjelenést.

Elegáns visszafogottság

Ha állásinterjú, akkor visszafogott, ápolt, de elegáns megjelenés – foglalta össze röviden a három legfontosabb alapelvet Schiffer Miklós stílusszakértő és tanácsadó, a Magyar Divatszövetség elnöke.

Schiffer a férfiaknak az úgynevezett „business öltözetet” javasolja: öltöny, esetleg zakó és farmer, de a nyakkendő már nem kötelező; a nyitott ing elfogadott. Nőknek pedig vagy kosztüm, vagy nadrág és blúz, de semmiképpen nem kihívó öltözet.

A harisnyaviseléssel kapcsolatban nagyon sok a félreértés – hívta fel a figyelmet a divatszakember. A harisnya üzleti környezetben elvárt, de csak abban az esetben, ha a nő zárt orrú, illetve zárt hátú, tehát zárt sarkú cipőben jelenik meg. Ma már a nők nyugodtan viselhetnek szandált nyáron, üzleti környezetben ebből is a zárt orrú a megfelelő, ehhez viszont ne viseljünk harisnyát – tanácsolja a divatszakember.

Sokaknak dilemmát okoz a nadrágkosztüm és a szoknya közti választás. A stílusszakértő szerint mindenképpen abban kell lenni, amiben az illető jobban érzi magát. Nem szabad elfelejteni, hogy a felvételi beszélgetés egy nagyon erős pszichés nyomást jelent a pályázó számára. Éppen ezért arra kell törekedni, hogy olyan ruhába legyünk felöltözve, amelyben a legkevésbé feszélyezzük magunkat, de amelyben betartjuk a szabályokat. Fontos az is, hogy kerüljük a túlzott sminket és a túlfodrászolt frizurát. Schiffer szerint olyan képet kell adni magunkról, amit el tudunk érni, de nem szabad magunkról elhitetni az interjún, hogy minden nap szuperfittek és elegánsak vagyunk, mert ez befolyásolni fogja azt, aki felvesz minket és pár nap múlva csalódhat bennünk.

Változó dress code

Persze előfordulhatnak öltözködési szempontból elgondolkoztatóbb esetek is, például amikor jelenlegi munkahelyünkön jelentkezünk egy magasabb pozícióra és tudjuk, hogy a mindennapi öltözködésünket jól ismerő eddigi főnökünk lesz az interjúztatónk.

Polner Judit szerint ilyen alkalmakkor a cég általános öltözködési szabályait illik betartani. Tehát ha konzervatív munkahelyen dolgozunk, ahol mindennap öltönyben járunk, akkor nyilván az interjúra is így jelenjünk meg, de ha lazább a cégkultúra, akkor nem kell elővenni a szekrény mélyéről a kosztümöt. Abban az esetben, ha egy nagyvállalatnál jelentkezünk magasabb pozícióra, ahol erős a hierarchia és a kiválasztási folyamatban olyanok is részt vesznek, akiket nem ismerünk, akkor érdemes egy fokkal elegánsabban öltözni – tanácsolja a szakértő.

Általánosságban elmondható, hogy a mai világban a régmúlt öltözködési szabályai kezdenek elkopni, azaz egyre kevésbé érvényesek a gyakorlatban – hívja fel a figyelmet a Kelly Services marketing és értékesítési menedzsere. Nagyon konzervatív munkahelyeken, mint amilyenek például a bankok, továbbra is elvárják a harisnyát, zárt cipőt, nyakkendőt, de a világ egyre inkább liberalizálódik ebből a szempontból is. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy bármiben megjelenhetünk. Még a legnagyobb kánikulában sem elfogadott állásinterjúra rövidnadrágban és strandpapucsban menni az áhított munkahelyre – figyelmeztet a szakértő.