Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Sokan vállalnak nyáron idénymunkát – más néven alkalmi munkát –, hogy kicsit félre tudjanak tenni vagy ebből fedezzék a nyaralásukat. Az idénymunka mindig szezonhoz kötődik, így nyáron például rengeteg lehetőségünk van arra, hogy elmenjünk valamilyen turisztikai vagy vendéglátóipari munkákkal foglalkozó céghez, akiknek jól jön a plusz segítség a megnövekedett forgalom miatt.

A mezőgazdasági munkáknak is ilyenkor van a szezonja, ahová sokszor szintén meghatározott időszakra keresnek munkaerőt – akár gyümölcsöt szedni, kukoricát címerezni vagy szüretelni. Ha kihasználjuk ezeket a lehetőségeket, lényegesen több bevételünk lehet, de számolnunk kell azzal, hogy pont a jellegükből fakadóan ezek olyan munkák, amik fokozott teherbírást igényelnek, és pár hónapig tartanak csupán.

Sokan csak akkor kapnak észbe, mikor már vége, hogy az idénymunkából származó jövedelemre innentől kezdve nem számíthatnak. Mit tehetünk ilyenkor?

Próbáljunk hosszabb távú együttműködést kialakítani!

Bár nem árt már az elején úgy nekiindulni a munkának, hogy tudjuk, hosszabb ideig szeretnénk maradni, akkor sem kell teljesen elkeseredni, ha a szezon végén szembesülünk azzal, hogy nem tudjuk, hogyan tovább. Ha a vendéglátásban helyezkedtünk el, akár szakácsként, felszolgálóként vagy pultosként, üljünk le a főnökkel és kérjük a szerződésünk meghosszabbítását! Lehet, hogy egyébként is keresett volna állandó munkaerőt, miért ne lehetnénk mi a legalkalmasabbak a feladatra?

Keressünk állást a szakterületünkön!

Ha a jelenlegi cégnél nem maradhatunk, igyekezzünk olyan munkát keresni, ami illeszkedik a szakterületünkhöz! Az önéletrajzunkban jól mutat majd a nyári munka, hiszen azt mutatja, hogy bírjuk a terhelést és az egész napos pörgést.

Mit tehetünk, ha véget ért az idénymunka

Kérjünk plusz munkát!

Ha az idénymunka mellett volt egy fix állásunk is, de egymagában nem elég a költségeink fedezésére, kérjünk több munkát! Gyakran nem az a legjobb megoldás, ha azzal kopogtatunk a főnök irodáján, hogy fizetésemelést kérünk, hanem ha fordítva közelítünk a témához: mondjuk el neki, hogy a jelenlegi fizetésünkből nem tudunk megélni és emiatt szeretnénk plusz feladatokat kérni, amiért természetesen több pénz is jár.

Mindig gondolkozzunk előre!

A jövőre való tekintettel mégsem árt leszögeznünk, hogy a legkönnyebben úgy védhetők ki ezek a problémák, ha előre tervezünk. A következő idénymunkánknál vegyük figyelembe, hogy a hirtelen jött anyagi fellendülés csupán átmeneti és igyekezzünk egy évre beosztani a bevételünket. Sokan ott csúsznak el, hogy nem tudják kezelni a hirtelen jött anyagi szabadságot és emiatt a szezon végén ugyanott tartanak, ahol elkezdték.

Váltsunk munkahelyet!

Ha a jelenlegi munkahelyünkön nem kapunk annyi fizetést, amennyiből meg tudnánk élni, ne féljünk váltani! Országszerte rengeteg állásajánlat közül válogathatunk és akár a szakterületünkön kívül is nézelődhetünk, ha úgy érezzük, eljött az ideje a váltásnak.

Pályamódosítás

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala