Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szépségipari és vendéglátóipari képzések vezetik a legkeresettebb OKJ-s képzések rangsorát 2015-ben, vagyis a kézápoló és műkörömépítő, a kozmetikus, a cukrász, a szakács és a fodrász tanfolyamok iránt a legnagyobb az érdeklődés az interneten keresztül – derül ki a Google Partner ügynökség, az Online Service Selector Kft. keresési szokásokat vizsgáló elemzéséből.

Összesen 144 olyan szakképesítést azonosítottak be, amelyre átlagosan havonta legalább 100 keresés történt 2015-ben, és ezeket vetették további részletes elemzés alá. A keresések összvolumene a tavalyi évben meghaladta az 1,3 milliót.

A vizsgálat a 15 ezer fősnél nagyobb magyarországi településekre is kiterjedt, a településnevekkel kombinált keresési statisztikákat is számításba vették, mivel a hagyományos tantermi képzésekre gyakran helyszínnel kombináltan is keresnek az érdeklődők.

Íme az állásajánlatok!

1. Kézápoló és műkörömépítő

2. Kozmetikus

3. Cukrász

4. Szakács

5. Fodrász

6. Targoncavezető

7. Mérlegképes könyvelő

8. Virágkötő

9. Hegesztő

10. Személy és vagyonőr

11. Kulturális rendezvényszervező

12. Grafikus

13. Fogászati asszisztens

14. Gyógy- és sportmasszőr

15. Óvodai dajka

16. Pedagógiai és családsegítő munkatárs

17. Aranykalászos gazda (A mezőgazdasági állások ITT böngészhetők.)

18. Bolti eladó

19. Személyi edző (Íme a sporttal kapcsolatos állások.)

20. Boltvezető

21. CNC gépkezelő

22. Méhész

23. Kutyakozmetikus

24. Ingatlanvagyon-értékesítő és közvetítő

25. Villanyszerelő 

A legtöbb álláslehetőséget a bolti eladóknak (közel 600 állás) és a targoncásoknak kínálják (majdnem 500 pozíció). Több száz munkaadó keres hegesztőket, mérlegképes könyvelőket, szakácsokat, villanyszerelőket és CNC gépkezelőket is.

Mit tanuljunk, hogy munkánk legyen?

A 25 legnépszerűbb OKJ-s képzés közül 13 megkezdéséhez elegendő az alapfokú iskolai végzettség megléte, míg további 6 képzéshez érettségi szükséges, 6 pedig szakmai előképzettséggel kezdhető csak meg.

Egy-egy képzésre akár 30-40 féle kifejezéssel is kereshetnek

Több szakképesítés esetén is szükséges volt összevonásokat alkalmazni, mivel a keresési szokásokból nem volt egyértelműen meghatározható, hogy pontosan melyik OKJ-s szakmára irányul az érdeklődés. Például a "mérlegképes könyvelő” esetén a legtöbben általánosan keresnek, nem pedig speciális könyvelői szakterületekre, mint "vállalkozási”, "államháztartási”, "IFRS” stb. Ehhez hasonló összevonásokat 56 szakképesítésnél alkalmaztak az elemzés során.

A kutatás során vizsgált kb. 1,3 millió keresés megoszlása ágazatok szerint rendkívül színes, de a keresések kétharmada (66 százaléka) csupán 7 területre korlátozódik, ez pedig a szépségipar, a vendéglátóipar, a gépészet, a kereskedelem, a közgazdaság, az oktatás és az egészségügy.

Az iparági megoszlásokat vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az építőipari, élelmiszeripari, faipari, turisztikai, szociális, ügyviteli és könnyűipari területeken induló OKJ-tanfolyamok iránti érdeklődés mérsékeltebb az online keresési csatornán keresztül.

Az Online Service Selector Kft. keresőmarketing szakértői által végzett hiánypótló kutatás célja az volt, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő 642 szakma közül kiderítsék, melyek a legnépszerűbbek. A kutatás alapjául a Google magyarországi keresési statisztikái szolgáltak.

"Az elemzés előnye, hogy nem egy-egy piaci szereplő adataira, hanem a legszélesebb körben tájékozódásra használt internetes kereső, a Google adatbázisára épít. Ez egy olyan megkérdőjelezhetetlen adatforrás, amely alapján összeállított OKJ-s képzések rangsora egy objektív és megbízható listának tekinthető” – kommentálta az eredményeket Andrási Tamás, az Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, szakma, OKJ, képzés, tanulás, álláskeresés, állásajánlat, szakmunka