Mit érdemes tanulni, hogy munkát kapjunk?

Egyre több fiatal dönt az OKJ-s képzések mellett, az egyetemi vagy főiskolai tanulmányok alternatíváját jelenti ez számukra, hiszen gyakorlatorientált tudást és tervezhető karrierutat kínál - derül ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. 2014. évi adataiból.

A mérlegképes könyvelő képzésekre jelentkeztek a legtöbben, ami nem véletlen, hiszen ez az egyik legkeresettebb, jól fizető szakma a hazai munkaerő-piacon. A második helyezett a társadalombiztosítási ügyintéző, míg a dobogó harmadik fokát a bérügyintéző képzés foglalta el. Ez is mutatja, hogy a felnőttképző intézménynél elérhető mintegy 150 szakképesítés közül tavaly a pénzügyi, gazdasági képzések voltak a legnépszerűbbek.

"A munkaerőpiacon mindig mutatkozik kereslet a pénzügyi-gazdasági szakképesítéssel rendelkezők iránt, ráadásul bizonyos szakmák, például a mérlegképes könyvelő, átlag feletti keresetet és gyors elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak" - mondta Bársony Csaba, a Perfekt oktatási igazgatója.

Top 10 OKJ-s képzés

1. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
2. Társadalombiztosítási ügyintéző
3. Bérügyintéző
4. Adótanácsadó
5. Államháztartási mérlegképes könyvelő
6. IFRS mérlegképes könyvelő
7. Raktáros
8. Targoncavezető
9. Pénzügyi ügyintéző
10. Pénztárkezelő és valutapénztáros

A gazdasági-pénzügyi OKJ-s képzések sikere azt mutatja, hogy a hallgatók az aktuális munkaerő-piaci trendek mellett a hosszú távú kilátásokat is egyre inkább figyelembe veszik. Vagyis a tanfolyamok kiválasztásánál mérlegelik a munkakereséssel töltött idő várható hosszát, a munkabér nagyságát és a szakmán belüli előrelépési lehetőséget is.

Mit érdemes tanulni, hogy munkát kapjunk?

A szakmunkák is nagyon népszerűek

A népszerű képzések közé a közgazdaságiak mellett a raktáros és a targoncavezető tanfolyam került be, hetedik és nyolcadik helyen. Az adminisztratív jellegű képzések mellett a munkaerő-piacon jelentős a kereslet a termelői szektort kiszolgáló szakképesítések iránt is.

"Ezeknél a kereskedelmi vagy gépészeti képzéseknél is fontos azonban, hogy jó nevű intézménynél végezzük el a tanfolyamot, hiszen a munkáltatók is tudják, hogy melyik papír mennyit ér" - hangsúlyozta a szakértő.

Sokan érettségi után tanulnak szakmát

Továbbra is magas az OKJ-s képzésen érettségivel résztvevők aránya: 2014-ben a hallgatók közel 60 százaléka érettségivel rendelkező fiatal volt. A középiskolai tanulmányok befejezését követően tehát egyre többen látják a hosszadalmas és költséges egyetemi vagy főiskolai évek reális alternatívájának a gyakorlatorientált szakképesítés megszerzését.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szakértő szerint ez nem véletlen, hiszen OKJ-s képzéssel nemcsak rövidebb idő alatt, de sokkal kisebb költségráfordítással juthatunk versenyképes tudáshoz, majd léphetünk ki a munkaerő-piacra, mint diplomával.

Ráadásul az OKJ még azoknak is előnyt jelent, akik később mégis a felsőoktatásban folytatnák tanulmányaikat, hiszen számos szakképesítés után kapható 24 többletpont a felvételi eljárás során. Hogy pontosan mely OKJ-s képzésekért jár többletpont, azt az adott felsőoktatási intézmény teszi közzé a felvételi tájékoztatóban.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: állásajánlat, OKJ, szakképzés, felnőttképzés, munka