2 évvel ezelőtt a testvérpár, Anna és Ádám egy frissen megszerzett érettségivel a zsebükben azon tanakodtak, hogy merre tovább? Érettségijük és gimnáziumi tanulmányiak nem sikerültek annyira fényesen, hogy eséllyel pályázhattak volna főiskolára vagy egyetemre. Tudták, hogy egy sima érettségivel esélyük sincsen munkát találni, és szerettek volna még valamit tanulni. OKJ-s képzés? Legyen! - mondták, és az érdeklődési körüknek megfelelően kiválasztottak egyet-egyet. Mi történt velük az elmúlt két évben?

Anna története

Anna úgy döntött, hogy a vendéglátó szakmenedzser képzésben vesz részt. Egyszer majd szeretné saját kávézóját megnyitni, és ehhez szüksége van azokra a szervező, gazdasági és vendéglátó szakmai ismeretek megszerzésére - az angol nyelven túl -, melyeket itt két év alatt megkapott.

A tanulás a középiskolában még nyögvenyelősen ment a lánynak, most viszont végig élvezte az OKJ-s képzést, itt szinte szárnyakat kapott. Gyakorlati idejét egy közepes méretű, kiemelt idegenforgalmi területen lévő szállodában töltötte, ami nagyon tetszett neki. Szerencsére munkája és hozzáállása a szálloda vezetőinek is tetszett, így visszahívták erre a nyárra is dolgozni.

Anna májusban sikeres vizsgát tett, megkapta a vendéglátó szakmenedzser képesítést. Jelenleg a szállodában dolgozik, és úgy tűnik, véglegesítik.

Milyen szakmát tanuljak?

Ádám története

Ikertestvére, Ádám jogi szakasszisztens képzésre jelentkezett, melynek célja jogi alapismeretekkel rendelkező, a jogász munkáját segítő szakalkalmazottak képzése. Annához hasonlóan Ádámnak is nagyon tetszett, amit tanult, itt jött rá, hogy őt a jog komolyan érdekli, és a második év végére kristályosodott ki benne, hogy szeretne jogi egyetemre jelentkezni.

Jövőre megcélozza az emelt szintű érettségit és felvételizni fog. Célja megvalósításához pénzre is szüksége van, ezért idén tavasztól először részmunkaidősként, majd az OKJ-s vizsgát letétele után főállásban egy call-centerben dolgozik, és készül az emelt szintű érettségire és felvételire.

Mindketten azt mondják, hogy jól döntöttek, Annának elég volt ennyi a tanulásból, örül, hogy olyan területet talált, ahol szívesen dolgozik, Ádámban pedig megerősödött a vágy, hogy egyetemre menjen, és most már több erőfeszítést hajlandó tenni ezért, mint két évvel ezelőtt.

Növekszik az OKJ-s képzések népszerűsége

Évről évre több pályakezdő fiatal választja az OKJ-s képzéseket. A felsőoktatás államilag finanszírozott képzéseire nem könnyű bekerülni, az önköltséges képzés anyagi terheit sokan nem engedhetik meg maguknak.

Egyre nagyobb teret kap az szemlélet is, hogy csak 4-5 évet egy nem piacképes diplomáért nem érdemes az iskolapadban ülve eltölteni, hasznosabb egy OKJ-s szakmát/végzettséget szerezni.

A tanfolyamon töltött idő alatt kiderül az is, hogy valóban van-e komoly érdeklődés és affinitás az adott terület iránt, mint például Ádám esetében, és akkor érdemes megpróbálkozni az egyetemi felvételivel is. Az OKJ-s bizonyítvány, ha a felvételi ugyanabban a szakirányban történik, akkor a felvételinél plusz pontokat jelent.

Cégfüggő, hogy melyik cég hogyan viszonyul az OKJ-s képzésekhez. A diploma nem váltható ki a munkaerőpiacon egy OKJ-s végzettséggel, és természetesen vannak olyan munkakörök, ahol ragaszkodnak a diplomához. Ugyanakkor az elhelyezkedésnél előnyt élvez az, akinek van egy szakképesítést igazoló papírja is. Az OKJ-s végzettség sok esetben azért kedvező egy cég számára, mert a kért munkabér így alacsonyabb, mint amit egy diplomásnak kellene kifizetnük.

Mit választanak a legtöbben?

A legnépszerűbb tanfolyamok felsorolása abc-sorrendben:

enlightened Biztonsági őr
enlightened Bolti eladó
enlightened CNC forgácsoló
enlightened Kézápoló és műköröm építő
enlightened Logisztikai ügyintéző
enlightened Mérlegképes könyvelő
enlightened Pénzügyi- és/vagy számviteli ügyintéző
enlightened Szociális gondozó és ápoló
enlightened Targoncavezető
enlightened Társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó
enlightened Valutapénztáros és valuta-ügyintéző

Pénzügyi, banki, kintlevőség-kezelői területen, call-centerekben, ügyfélszolgálatokon, vállalkozásokban sokan dolgoznak OKJ-s szakképzettséggel.

[SCARAB]

Számít a tanfolyamok ára is

Elsősorban a néhány hónap alatt megszerezhető szakmák elsajátítására van igény. Leginkább olyan képzésekre jelentkeznek, amelyek összköltsége nem haladja meg a 150 ezer forintot, így havi szinten sem jelentenek 25-30 ezer forintnál nagyobb kiadást.

Kivételt jelent a CNC forgácsoló tanfolyam, melynek időtartama hosszabb (8-12 hónap) és költsége is magasabb (250 ezer forint körüli összeg), ugyanakkor a megszerzett képesítés birtokában remek munkalehetőségeket találhatunk itthon és külföldön is (persze, ha megfelelő nyelvtudással is párosul a szakmai tudás).

A tanfolyamok ára mellett érdemes még figyelni az iskolák infrastrukturális hátterére, jó hírnevére is.

Készítette: Herczku Monika

Címkék: tanulás, szakképzés, OKJ, tanulás