Nagy István, a LEGO Manufacturing Kft. Senior Toborzás és Fejlesztési Vezetője mesélt nekünk a cégnél zajló változásokról, és arról, milyen is az élet náluk.

enlightened A térség legnagyobb foglalkoztatójaként milyen nehézségekkel kell megküzdeniük?

Nagy István:  Egy nagyon különleges és intenzív időszakban vagyunk jelenleg. Felépítettük az új nyíregyházi gyárunkat, átköltöztettük az összes dolgozónkat és gépünket, mindemellett jelentősen nőtt a kapacitásunk és a dolgozóink létszáma is. A LEGO termékek népszerűsége töretlen, az utóbbi kilenc évben kétszámjegyű növekedést ért el a cégcsoport.

enlightened Úgy tudom, hogy nemrég vettek fel több új munkatársat is. Nehéz megtalálni a megfelelő embereket a pozícióikra?

Nagy István, a LEGO Manufacturing Kft. Senior Toborzás és Fejlesztési Vezetője Nagy István: Azon dolgoztunk korábban, hogy olyan recruiter kollégák, folyamatok, és eszközök álljanak a rendelkezésünkre, ami biztosítja, hogy folyamatosan tudjuk megtalálni, kiválasztani és felvenni az új kollégákat. A pozíciók 97 százalékát saját erőből oldottuk meg. Természetesen voltak összetettebb munkakörök, de időben felvettük a saját erőművünket, illetve az automata magasraktárat üzemeltető kollégákat is.

enlightened Milyen eszközökkel csábítják magukhoz a legjobb szakembereket, például az ország más területeiről?

Nagy István: A világ négy LEGO gyárából a legújabb és legmodernebb Nyíregyházán működik. A LEGO globális IT-ügyfélszolgálata a nyíregyházi gyárból támogatja a felhasználókat, legyenek bármelyik földrészen. A LEGO brand hitelessége, a több mint 80 éve alapított családi vállalat értékei és a növekedéshez kapcsolódó kihívások sok embert megmozgatnak. Természetesen a brand önmagában nem elegendő, a jó szakemberekért mi is versenyzünk, a kulcspozíciókban többek között albérleti hozzájárulással támogatjuk a Nyíregyházára költözést.

enlightened Hogyan toboroznak?

Nagy István: A dolgozói ajánlási programunk és a csoportszinten tudatosan felépített LinkedIn jelenlétünk a közösségi hálózatokra épít. Az állásbörzék és online hirdetések mind fehér-, mind kékgalléros szakemberek megtalálásában sikeresek.

Kizárólag elektronikus úton fogadunk jelentkezéseket a www.lego.com/jobs oldalon. Az ide érkező jelentkezések trendjeit globálisan elemezzük, hogy minél pontosabban ismerjük a jelentkezők elvárásait és preferenciáit.

Helyi középiskolákkal közösen működtetünk képzéseket, illetve évente 40-50 diáknak biztosítunk tartalmas szakmai gyakorlatot. Ezek a csatornák az új munkaerő megtalálásában szintén lényegesek.

enlightened Milyen juttatásokat kínálnak? Miért érdemes Önöknél dolgozni?

Nagy István: Az alapbér mellett mi is rendelkezünk cafetériával, teljesítmény bónusz rendszerrel és különböző juttatásokkal. A munkavállalók húsvéti és karácsonyi csomagot kapnak, van családi napunk, karácsonyi rendezvényünk. Sokunk kedvence a kizárólag dolgozók előtt nyitva álló bolt, ahol különleges és ritka LEGO termékeket is meg lehet vásárolni kedvezményes áron.

A juttatások mellett kiemelném az egész LEGO Csoportra jellemző egyedi munkakörnyezetet és informális légkört, ami különleges élményt ad nem csak a vendégeinknek, de az itt dolgozóknak is.

Milyen lehet egy játékgyárban dolgozni?

enlightened Szükség van a dolgozók képzésére? Milyen képzési programjaik vannak?

Nagy István: A változásoknak és a növekedésnek köszönhetően újabb és újabb kompetenciákra van szüksége a dolgozóinknak. A fejlesztések gyakorlatilag folyamatosak. A munkafolyamatok oktatását végző belső tréneri szervezetünk oktatásai mellett számos szakmai képzésünk, egyéni, csapat- és vezetőfejlesztési programunk fut.

enlightened Milyen HR-stratégiát alkalmaz a LEGO? Mik a HR Business Partneri rendszerre való átállás tapasztalatai?

Nagy István: Lokális HR-stratégiánk nincs, egy LEGO Csoport szintű stratégiával rendelkezünk, amiben több olyan feladat is van, amit a magyarországi HR-nek az üzleti területekkel közösen kell megvalósítania. A stratégia egyik fókuszpontja például a jövő szervezetének kialakítása. Ennek az egyik látványos eleme négy újabb központ kialakítása a dániai Billund mellett. Ez a négy székhely (Enfield, London, Szingapúr és Sanghaj) tovább támogatja a LEGO Csoport globális céljait, sokszínűséget biztosító munkaerőpiacokon helyezkednek el és vonzó belső karrierutakat is kínálnak.

A Business Partneri rendszerre való átállás tapasztalatai még csak pár hónaposak. Az első visszajelzések pozitívak, de nem zsákbamacskát kapott a szervezet, már a fél éves előkészítés alatt is rendszeresek voltak az egyeztetések a "vevőkkel".

enlightened Korábban is stratégiai partnerként tekintett a HR-re a cég vezetősége, vagy ehhez Dave Ulrich modelljére való áttérésre volt szükség?

Nagy István: Azt gondolom, az elfogadottság független a modelltől. Minden nap keményen és okosan kell dolgoznunk, hogy partnerként tekintsenek ránk. Vannak területek, amiben ezt már a változás előtt elértük, más területeken pedig gyorsabban kell fejlődnünk.

enlightened Miben más ez, mint a korábbi szervezet? Miben nyújt többet a cégnek?

Nagy István: Mind szakmai, mind emberi oldalon sokat fejlődtünk az utóbbi években, egyénileg és csapat szinten is. Az új szervezeti felállásban hatékonyabban tudjuk kiaknázni ezt a lehetőséget. Az intenzív kapcsolatoknak köszönhetően gyorsabban jutunk el a megvalósítás fázisába, több nagyobb hozzáadott értéket képviselő feladatot tudunk megvalósítani.

enlightened Mik a vállalat tervei?

Nagy István: A beruházásunkat követően azon dolgozunk, hogy "belakjuk a gyárat", azaz abszolút mértékben ki tudjuk aknázni az új üzem adta lehetőségeket, és teljes kapacitással termelhessünk. Természetesen arra törekszünk, hogy tökéletesen eleget tegyünk a megrendeléseknek, a lehető leghatékonyabb módon és legjobb minőségben állítsuk elő a LEGO termékeket. Az új automata magasraktáraink még csak ezután kerülnek beüzemelésre, újabb változást hozva vállalatunk életében.

Amennyiben az utóbbi évek növekedési üteme kitart, arra is fel kell készülnünk, hogy idővel hogyan bővítjük és fejlesztjük tovább a szervezetünket.

A LEGO Manufacturing állásajánlatait itt találjuk!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, Nyíregyháza, LEGO, gyártó cég, HR