Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A humánerőforrás menedzselésnek ezért sarkalatos pontja, hogy szűrőket állítson a cégekhez, vállalatokhoz vezető utakon, ahol megfelelő módon lehet megakadályozni, hogy összeférhetetlen, oda nem illő kollégák kerüljenek a rendszerbe - hangsúlyozza Hadi László a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. partner - ügyvezetője. A HR legfőbb feladata a precíz, a lehetőségekhez képest a legtökéletesebb kiválasztás prezentálása, aminek a gyakorlati része a jelöltek, jelentkezők alkalmassági szűrése.

Az első vonal a telefon

Az összeférhetetlenség a legveszélyesebb, legkárosabb emberi tulajdonságok egyike, mert nem csak a munkáltatónak okoz érzékeny veszteségeket, hanem az emberi erőforrások érzékeny rendszerét is megfertőzi - mondja Hadi László, aki szerint a jelentkezők első szűrése telefonon keresztül történik. Hatékonyan lehet már néhány mondatból, verbális reakcióból is következtetni a leendő munkavállaló személyiségének rejtett profiljára.

A meghirdetett állásra beérkező önéletrajzok, leginkább a munkához való tárgyi és gyakorlati kompetenciák eldöntésére alkalmasak információkat tartalmazzák, a leendő munkavállaló egyéniségéhez csak halvány támpontokat adnak.
A gyakorlott személyzeti tanácsadó szerint a telefonos kapcsolatfelvétel, ami a soron következő lépés, az első komoly lehetőség a jelölt megismerésére. Ekkor akarva-akaratlanul is kitárulkoznak és még az erős önkontroll ellenére is felfedik a személyiségük igazi arcát.

Csapatmunka

Árulkodó jelek

Amikor a kiválasztással megbízott HR szakember először hívja fel a potenciális jelöltet elsősorban arra kíváncsi, hogy az illető mennyire rugalmas személyiség. Akivel könnyű interjú időpontot egyeztetni, az egyértelműen hordozza a munkahelyi csoportba való beilleszkedés legfontosabb tulajdonságát. Aki viszont evvel szemben arrogánsan reagál és szinte minden felajánlott lehetőségbe beleköt, felfedi az összeférhetetlenségi attitűdjeit - árulja el Hadi László. Ebbe a csoportba tartoznak az indokolatlan, heves reakciók, a felemelt hanglejtés és a folyamatos, bizalmatlan visszakérdezgetés.

Amennyiben a személyes interjúra kiválasztott jelölt az előbb említett viselkedésformákat preferálja, még akkor is eltekintünk a személyes találkozótól, ha a szakmai paraméterei alapján kiváló minősítést kapott - állítja Hadi László, aki szerint a szakmai indokok nem lehetnek olyan erősek, hogy elnyomják az összeférhetetlenséget. Vagyis, mert valaki kiváló szakember, még nem feltétlenül kap belépőt egy összeszokott, munkahelyi kollektívába. Amennyiben valaki olyan tökéletesen képes kontrollálni magát, hogy a telefonos szűrőt is kijátssza, a személyes találkozón már csak elenyészően kevés antiszociális személyiség tud átjutni. A HR legfontosabb feladata ennek a lehetőségnek a megakadályozása, amiben - mert ezt is emberek végzik - előfordulnak hibaszázalékok. Hadi László is emlékszik olyan esetre, amikor a rejtett, titkolt összeférhetetlenség elementáris erővel robbant ki valakiből, de ez a ritka kivételek fogalomkörébe tartozik, mert az utóbbi 10 évben egyre komolyabban veszik a vállalkozások a HR funkcióját és szerepét.