Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskeresők közül a legaktívabbak a 40-49 évesek, ők jelentkeznek az átlagosnál több állásra (6-nál több hirdetésre), az 50-59 évesek kevesebb hirdetésre (1-5) nyújtják be a pályázatukat – derült ki a Profession.hu-n adatbázisában szereplő adatokból. Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Csongrád megyéből kicsit kevesebb a jelentkező.

Az álláskeresők közül a legtöbben középfokú végzettségűek. Utánuk a főiskolai vagy egyetemi diplomával rendelkezők aránya a legnagyobb az állásportál adatai szerint.

Elfogynak a munkavállalók?

Évről évre egyre több az álláshirdetés, egyes pozíciókra sok munkaadó nehezen tudja megtalálni a megfelelő szakembert.

Az egy hirdetésre eső jelentkezőszám 2014. január óta – a január-februári kiugrástól eltekintve – csökkent. Idén áprilisban az egy hirdetésre jutó átlagos jelentkezőszám 10 százalékkal kevesebb volt a tavalyi év azonos időszakához képest. Ez azonban nem azt jelenti, hogy mérséklődött az álláskeresők száma, hanem azt, hogy sokkal több az állásajánlat.

Milyen egy álláskereső?

Míg 2011-ben csak a magyar munkáltatók kevesebb mint egynegyede nyilatkozott úgy, hogy nehézségekbe ütközik a toborzás során, addig 2015-ben a 47 százalékuk jelezte, hogy nagyon nehezen tudja megtalálni a megfelelő szakembereket - derült ki a Manpower Tehetség Felméréséből.

A cégek azért nem találják meg a megfelelő jelöltet, mert a munkaadók fele szerint egyszerűen nincsenek jelentkezők, 10-ből négyen a szaktudás hiányára panaszkodnak, közel egyharmaduk pedig azért nem tudja felvenni a hiányzó szakembert, mert nem tud annyi bért kínálni neki, amennyiért elvállalná a munkát.

Sok vállalat panaszkodott arra, hogy a jelölteknek nincs gyakorlata és nem rendelkeznek az elvárt készségekkel. Ha pedig mégis lenen olyan jelentkező, aki minden szempontnak megfelelne, a munkáltatók 17 százaléka szerint a földrajzi távolság és a leendő dolgozó mobilitásának hiánya miatt nem sikerül alkalmazni.

Mik a hiányszakmák?

1. szakmunkás
2. sofőr
3. mérnök
4. könyvelő és pénzügyi szakember
5. informatikus
6. csoportvezető
7. orvos
8. gépkezelő
9. értékesítő
10. vendéglátóipari dolgozó

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: álláskereső, hiányszakma, állásajánlat, álláshirdetés, profession