Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogy hány nap szabadságra mehetünk el egy évben, az az életkorunk és gyermekeink számától függően alakul, azonban most néhány percre hagyjuk magunk mögött a száraz tényeket, és nézzük, mit mondanak a kutatások a szabadságokról. Egyre több szakember keresi ugyanis a választ a vakáció tökéletes hosszára, ami vélhetően szoros összefüggésbe áll az angolul bliss point-nak nevezett, magyarul talán boldogság tetőpontként meghatározható állapottal. Hogy mi is ez? Az a lelkiállapot, amikor nagyszerűen érezzük magunkat nyaralásunk helyszínén, de magunkba szívtunk már annyi élményt és pozitív impulzust, hogy készen állunk a hazaindulásra.

Jóból is megárt a sok

Mindannyiunknak van aktuális kedvenc slágere, amit meghallva jóleső érzés önt el bennünket, bárhol, bármikor, újra és újra. Képesek vagyunk akár egymás után többször is lejátszani ezt az egyetlen számot, az élvezeti értéke mégsem csökken számunkra. Majd elérkezik az a pont, az említett tetőpont, amikor még hatalmas öröm együtt dúdolni a dallammal, ha azonban még néhányszor felcsendül a nóta a környezetünkben, megcsömörlünk és elillan, vagy akár ellenkezőjébe fordul a korábban kiváltott pozitív hangulat. Valahogy így van ez a túl hosszú, a túl lusta, a túl izgalmas nyaralásokkal is. De vajon mennyi a pont elég?

Pályamódosítás - munka, szakma, pályamódosítás

A dopamin a kulcs

Az említett örömérzetért a dopamin, vagyis a jutalmazás hormonja felel, amelynek vélhetően ahhoz is köze van, hogy milyen hosszú és jellegű nyaraláson érezzük magunkat a legjobban. Peter Vuust, a dániai Aarhus Egyetem idegtudományi professzora szerint dopamint nem csak akkor termel a szerveztünk, ha valami finomat eszünk, szerelembe esünk, vagy kipipáltunk egy feladatot a teendőlistánkon, hanem akkor is, amikor új helyeket, új kultúrákat, új szokásokat fedezünk fel, ezeket ugyanis kihívásként értékeli az agyunk. Tehát minél hosszabb és komplexebb kalandban van részünk, annál valószínűbb, hogy dopamin löketet élhetünk át.

Érdekes módon az is erősiti az örömérzetet, ha tudjuk, hogy hamarosan visszatérünk egy ismerős, számunkra kedves helyre, ugyanakkor a teljesen megszokott forgatókönyv szerint zajló nyaralás csökkenti az élvezetet, mivel túlságosan unalmas lesz az agyunk számára. A változatos programok tehát azok, amelyek képesek kitolni a boldogság-tetőpontot, vagyis egyáltalán nem csak a szabadságunk hossza, hanem annak jellege is fontos szempont az elégedett végkifejletet tekintve.

 Milyen az ideális szabadság? - munka, nyár, szabadság 

Mindenki másképp csinálja

Bár az új élmények mindenkire pozitívan hatnak, különösen akkor, ha a hétköznap rutinjából szakadhatunk ki általuk, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy mindenkit más tesz boldoggá a szabadsága alatt, jellemzően attól függően, hogy az adott környezet és program fizikailag és szellemileg milyen hatást gyakorol ránk. Van, akit az aktív pihenés, a hegyi túrák, a rendszeres testmozgás tölt, míg másokat a vízparti pihenés, és olyanok is akadnak, akik kizárólag városi környezetben érzik jól magukat. Ami tehát öröm az egyikünknek, fárasztó lehet a másikunknak, ezért is fordulhat elő, hogy a tágabb családdal vagy a szélesebb baráti körrel töltött szabadnapok kevésbé rejtik magukban a boldogság tetőződését, ugyanis személyes igényeink aligha teljesülhetnek a szükséges kompromisszumok által, ugyanakkor a szeretteink közelsége mégis rendkívül sokat adhat a vágyott örömérzetünkhöz.

Mindent egybevetve megállapíthatjuk, hogy még a kutatók sem tudják a biztos receptet, vagyis ahhoz, hogy szabadságunk a lehető legfeltöltőbb napokat jelentse, amelyek után motiváltan térhetünk vissza a munkába, a legfontosabb, hogy önmagunkkal legyünk őszinték, és teljesítsük is személyes kívánságainkat. Ha még soha nem voltunk egy hétnél hosszabb ideig szabadságon, vegyünk ki egybefüggően legalább tíz napot, és tapasztaljuk meg, pihentetőbb-e számunkra ez a néhány extra nap, avagy túlságosan unjuk magunkat a kötelező teendőink nélkül. Hasonlóan érdemes kísérleteznünk a helyszínt és a programot illetően is: próbáljunk ki valódi újdonságokat, látogassuk meg teljesen ismeretlen helyeket, és összegezzük magunkban az élményt.

Ha mindezek ellenére sem tér vissza valamikori lendületünk a feladatainkra gondolva, valószínű, hogy eljött számunkra a váltás ideje. Tisztázzuk személyes prioritásainkat, és válogassunk a több ezer friss ehetőségközött is. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítéstis!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, nyár, szabadság, pihenés, boldogság