Az álláspiacon a kereslet és a kínálat nem fedi egymást, a szakemberhiány számos iparágat érint. 16 százalékkal többen néztek új munkahely után, mint egy évvel korábban - derül ki az állásportál 2015. harmadik negyedévi jelentéséből.

Az 5 legkeresettebb állás Profession.hu-n:

1. eladó
2. területi képviselő
3. sofőr
4. vegyész
5. raktáros
(A kulcsszavas keresések alapján, 2015. december 15-ig)

Az adminisztratív, asszisztensi, irodai munkai pozíciókra érkezett a legtöbb jelentkezés a harmadik negyedévben, ezt az értékesítés és kereskedelem kategóriája, majd a szakmunka követte. Utóbbiban leginkább a bolti eladói, pénztárosi, raktárosi és sofőri állások voltak a legkeresettebbek.

A legnépszerűbb pozíciók

1. asszisztens
2. adminisztrátor
3. értékesítési munkatárs
4. értékesítő
5. területi képviselő
6. eladó
(A jelentkezések száma alapján, 2015. december 15-ig)

Milyen állást kerestünk 2015-ben?

A munkát keresők 84 százalékának gondot okoz a megfelelő állás megtalálása - áll a 2015-ös Manpower Tehetség Felmérésben. Leginkább azok mondták ezt, akik 50 év fölött vannak (92 százalék), illetve az X generáció számára is nehézséget jelent (87 százalék). A pályakezdők (80 százalék) is arról számoltak be, hogy nagy kihívás az álláskeresés.

Az okok közül első helyen (41 százalék) azt említették, hogy a meghirdetett állások szerintük nem elérhetőek, vagy csak ismeretség útján. Gond a túl alacsony fizetési szint is, a megkérdezettek 39 százaléka panaszkodott erre.

Komoly problémát jelent a magyar munkakeresőknek a túlzott szakmai elvárás is (29 százalék). A megkérdezettek 9 százaléka pedig a diszkriminációt - a nem és a kor alapján történő megkülönböztetést - említette.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ekkora a munkanélküliség

A foglalkoztattak száma 2015-ben körülbelül 2,5 százalékkal, a nemzetgazdaság valamennyi szektorára kiterjedően bővül - olvashatjuk a GKI 2015-2016-ra vonatkozó előrejelzésében. Ez három okra vezethető vissza: a konjunktúra csökkenő dinamikájú, de még mindig kedvező alakulására; a külföldi munkavállalás változatlanul gyors bővülésére és a közfoglalkoztatás további emelkedésére - állítja a gazdaságkutató intézet.

A legfrissebb elérhető adatok szerint 334 400 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az októberi zárónapon, több mint 60 ezerrel csökkent a számuk az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 július-szeptemberi negyedévben 292,7 ezer volt, ez 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1 százalékponttal volt alacsonyabb.

A Központi Statisztika Hivatal adatai szerint a munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. 4 millió 266 ezerre nőtt a foglalkoztatottak száma az egy évvel korábbihoz képest, ami 2,8 százalékos növekedést jelent. 115 ezerrel több embernek volt munkája.

Az idén éves átlagban 7 százalék alatti, 6,9 százalékos munkanélküliségi rátát vár a Takarékbank és az Erste Bank elemzője is - közölték az MTI-vela szakértők.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, állásajánlat, 2015, állásportál, Profession.hu