334 400 álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az októberi zárónapon, több mint 60 ezerrel csökkent a számuk az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt tíz év októberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma - hívta fel a figyelmet az NFSZ.

Októberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,5 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,8 százalék. Az év tizedik hónapjában összesen 50 900 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a munkaügyi kirendeltségeken, 11 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma egy év alatt 3,4 százalékkal esett vissza.

Az összes álláskereső 12,5 százaléka, 41 700 ember volt pályakezdő.

PÁLYAKEZDŐKNEK ILYEN ÁLLÁSOKAT KÍNÁLNAK A PROFESSION.HU-N.

Az álláskeresők felének nem jár segély

Az álláskeresők közel 29,6 százaléka - összesen 99 ezren - tartósan, vagyis több mint egy éve keresnek már munkát, ez 4 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

165 700 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 32,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint fele, 50,5 százalékuk semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók összesen 35 400 üres álláshelyet jelentettek be októberben, ezek több mint feléhez igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 18 600 volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

737 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítéssel, közülük 352 embert a fővárosban.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 július-szeptemberi gördülő negyedévben 292,7 ezer volt, ez 6,4 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1 százalékponttal volt alacsonyabb.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, munkaügyi központ, foglalkoztatás, közmunka