Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb irodai munkát végző embertől elvárják, ugyanabban az időben dolgozzon, ám a hivatalos munkaidő nem feltétlenül egyezik meg azzal az időszakkal, amikor a dolgozó a legenergikusabbnak és a legproduktívabbnak érzi magát. Napjainkban a legtöbb irodai alkalmazott munkaideje 9-től 17 óráig tart, azonban minden ember más és más napszakban a legaktívabb.

A dolgozók döntő többsége, 65 százaléka nyilatkozta azt, hogy reggel 8 és 12 óra között a leghatékonyabb, és mindössze 35 százalék állította, hogy más időpontokban teljesít a legjobban – derül ki a Leitz kutatásából.

Hatékonyság vs. hagyományos iroda

Az emberek 85 százaléka problémásnak találja a hagyományos irodai figyelem-összpontosítást az Ipsos and the Workspace Futures Team of Steelcase kutatása szerint. Ezt támasztja alá a Leitz felmérése is, miszerint az alkalmazottak 35 százaléka több időt töltene az irodán kívül – kizárólag azért, hogy hatékonyabb munkát tudjon végezni.

Az American Psychological Association egy korábbi kutatása során 700-nál is több 17-79 éves személlyel készítettek interjút. Arról kérdezték őket, hogy milyen az érzelmi állapotuk, egészségük és a nap mely szakaszában a legaktívabbak. A korán kelő emberek a munka vagy tanulás szempontjából boldogabbnak és egészségesebbnek érezték magukat, mint azok, akik saját bevallásuk szerint este és éjszaka a legaktívabbak.

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a reggel aktív emberek ritmusához igazodik a társadalom, a 9-től 5-ig munkaidő számít "normálisnak”. Ez lehet annak is az oka, hogy a korán kelő emberek a legjobban teljesítők közé tartoznak a munkahelyen, szemben azokkal, akik később kelnek, ám este sokkal aktívabbak.

"Reggelente alig bírok kimászni az ágyból, ha 9-re benn kellene lennem minden nap egy irodában, belehalnék. Szerencsére otthonról dolgozom, így akár pizsamában is fogadhatom a megbízóim esetleges kora délelőtti hívásait. A munkával kapcsolatos találkozókat is inkább délutánra szervezem, akkor sokkal hatékonyabb vagyok. Esténként felpörgök, olyankor születnek a legjobb ötleteim, amikor éjféltájban még leülök a számítógép elé még néhány órát dolgozni” – mesélte a Profession.hu-nak az szakfordítóként dolgozó Sándor.

Mikor a leghatékonyabb a munkánk?

"Két műszakban dolgozom, heti váltásban. A délelőttöt nagyon szeretem, olyankor sokkal hatékonyabban végzem a munkám, mint délutánonként. Számokkal dolgozom, ellenőrzéseket végzek, én felelek a termelés minőségéért, ezért nagy rajtam a nyomás. Szeretem a munkám, de estére nagyon elfáradok, és sokszor félek, hogy hibázok. Sajnos nem eléggé rugalmas a munkahelyem, nem kérhetem, hogy gyakrabban legyek délelőttös. Pedig milyen jó lenne!” – mondta lapunknak Lilla, aki egy gyártó cégnél minőségellenőr.

A korán kelő és korán fekvő embereket pacsirtának, a későn ébredő és hajnalig ébren levőket pedig baglyoknak nevezik. A bagoly típusú emberek kreatívabbak, intelligensebbek, kiváló a problémamegoldó-képességük, bevállalósabbak, nyitottak az újdonságokra, ám hajlamosak a depresszióra és rosszabb a stressztűrő képességük. A pacsirták optimisták, megbízhatóbbak, lelkiismeretesebbek és érzelmileg kiegyensúlyozottabbak – sorolta Szendi Gábor pszichológus egy írásában.

Ilyen állást keressen egy bagoly

- Szabadúszó, freelancer – például fordító, szövegíró, kreatív szakember, grafikus

- Éjszakai személyzet szállodákban, klubokban – szakács, pincér, pultos, biztonsági őr, ruhatáros, recepciós

- Szállítmányozási terület - sofőr, kamionsofőr, diszpécser, rakodó

- IT szakember, programozó, kötetlen munkaidővel

- Kereskedelem – árufeltöltő, éjjel-nappali boltban eladó, benzinkutas

- Olyan, általában csak éjjel végzett munkák, mint a takarító vagy az éjjeliőr

- Éjszakai műszakban is végezhető szakmunkák, gyári munkák

- Az is megoldás lehet, ha egy olyan külföldi cégnél helyezkedünk el, amelynek a központja vagy az ügyfelei más földrészen vannak, előfordulhat, hogy az időeltolódás ellenére nekünk is az ottani "9-től 5-ig” tartó munkaidőben kell dolgoznunk. Ami itthon éjjeli vagy hajnali munkavégzést jelenthet. Ugyanez vonatkozhat az olyan szolgáltató központok munavállalóira is, akik külföldi hívásokat fogadnak, nekik is alkalmazkodniuk kell az ügyfelekhez.

AZ ÖSSZES ÉJSZAKAI MUNKÁT ITT TALÁLJUK!

Saját időbeosztás lehet a megoldás

A munkavégzés hatékonysága szempontjából munkaadói és munkavállalói oldalon is erős érvek szólnak amellett, hogy az ember saját maga ossza be a munkanapját, és azokat a feladatokat, amelyek összpontosítást vagy kreatív ihletet kívánnak, abban az időpontban és olyan helyszínen végezze el, amely a legmegfelelőbb számára – hívta fel a figyelmet a Leitz kutatása.

Ma már egyre nő az olyan alternatív munkavégzési helyszínek száma, ahol üzleti tevékenységet lehet folytatni: kávézók, bérelhető irodák, coworking munkahelyek, autópálya-pihenők, szállodák vagy akár az otthonunk. Ezek a terek pedig éppen azt a szabadságot nyújtják a munkavállalóknak, hogy akkor dolgozzanak, amikor a leginkább kedvük van hozzá – és ott, ahol szeretnék.

A változatosabb környezet és az irodán kívül töltött idő kétségkívül előnyére válik egy átlagos dolgozónak – és nem csak azért, mert segíti a gondolkodását. Bizonyított tény, hogy azok a munkavállalók, akik nem egy központi irodába járnak be dolgozni, általában véve elégedettebbek, mint irodához kötött kollégáik, ezen kívül kevesebb stressz is éri őket, és hatékonyabban tudnak dolgozni – sorolta a kutatás eredményeit a Leitz.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: éjszakai munka, bagoly, pacsirta, munkahely, hatékonyság