Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Talán sokunk számára ismerős a jelenet, amint kollégánk öblös köhögések közepette, láztól verejtékező homlokkal vetődik le mellénk, és aggódó-kérdő tekintetükre egy legyintéssel reagál. Semmiségnek titulálja egyre jobban elhatalmasodó betegségét, majd rendületlen lelkesedést imitálva beleveti magát a napi teendőkbe. Mi ezzel szemben alig észrevehető, de rosszaló fejrázásba és heves fertőtlenítésbe kezdünk. Ha módunk van rá, kisebb barikádot is építünk irattartókból és asztali növényekből, majd a nap további részében azon bosszankodunk, miért nem megy már haza a kedves munkatárs. Pár nap múlva aztán azon kapjuk magunkat, hogy mi bizonygatjuk torokfertőtlenítőt rágcsálva: jól vagyunk. De vajon miért is tesszük mindezt, és tényleg ez a jó megoldás?

Félelem

Az internetnek és egyéb technikai vívmányoknak köszönhetően a legtöbb szellemi munkakörben már van lehetőség a távoli munkavégzésre, vagyis akár otthonról, akár egy kávézóból, sőt akár a tengerpartról is dolgozhatunk. Eddig jól is hangzik, hiszen szipogva, egy takaró alól, a kanapéról is intézhetnénk a sürgős teendőnket, azonban gyakran vezető és céges kultúra függvénye, hogy mennyire elfogadott ez a fajta rugalmas megoldás. Ha van módunk rá, éljünk vele, persze nehezített a pályánk, amennyiben felettesünktől is megszoktuk, hogy számára egy betegséggel szemben is a kötelesség az első, mert ez esetben valószínűleg bennünk sem merül fel, hogy dönthetnénk másképp, és a megfelelési kényszerünktől, esetleg rosszalló megjegyzésektől tartva mi is bevonszoljuk magunkat az irodába, ahelyett, hogy a pihenést választanánk. Pedig a tapasztalatok (valószínűleg a sajátjaink is) azt mutatják, hogy ez egyáltalán nem éri meg: a betegségünk elhúzódik, a rossz közérzet a hatékonyságnak sem kedvez, arról nem is beszélve, hogy ha kollégáinkat is megfertőzzük, igazi ördögi kör alakulhat ki. Álljunk ki tehát magunkért, beszéljünk nyíltan főnökünkkel, és helyezzük az egészségünket a fontossági sorrendünk élére.

Miért dolgozunk betegen?

Fontosságtudat

A fent vázolt félelem ellenpárjaként gyakorta előfordul, hogy azért nem engedjük meg magunknak a betegszabadságot, mert úgy képzeljük, pótolhatatlanok és nélkülözhetetlenek vagyunk, sőt határozott meggyőződésünk, hogy senki nem tudná olyan tökéletesen elvégezni a munkát, mint mi. Vajon tényleg így van? Ha ez az érzés munkál bennünk, és parancsol el bennünket a munkahelyre gyengélkedve is, ajánlott mögé néznünk! Nem ritka ilyenkor, hogy a munka-magánélet egyensúlya borult fel, és ami az egyik oldalon hiányzik, azt a másikon igyekszünk pótolni, például extra vállalásokkal, túlórával, kimagasló teljesítménnyel. Az is megeshet, hogy magánéletünkben minden rendben, és valamiféle aggodalom táplálja a fontosságtudatunkat is: talán éppen attól tartunk, hogy más ténylegesen jobb lenne abban a munkakörben, amiben dolgozunk, és tartunk tőle, hogy erre akár már néhány nap alatt fény derül? Legyünk őszinték magunkkal, mi is állhat a háttérben, ugyanis hosszútávon egyik állapot sem lesz fentartható, akkor sem, ha sikerült az irodában kikúrálnunk magunkat!

Miért dolgozunk betegen? - munka, betegség, egészség

Anyagiak

A harmadik legjellemzőbb indok, amiért az irodában való szenvedést választjuk ahelyett, hogy az otthonunk nyugalmában követnénk a háziorvosunk utasításait, hogy a betegszabadság alatt járó táppénz összege jóval kevesebb lehet, mint a megszokott fizetésünk. Amennyiben anyagi lehetőségeink bármilyen okból szűkre szabottak, nagyon is indokoltnak tűnhet a munkát választani a távolmaradás helyett, ugyanakkor ne felejtsük el, hogy néhány napnyi pihenés még nem feltétlenül okoz akkora kiesést, mint amit az esetleges szövődmények, például egy nem kezelt torokgyulladás, vagy egy észrevétlenül kialakuló tüdőgyulladás okozhat. Arról nem is beszélve, hogy olykor a betegségek a testi-lelki kimerülés egyértelmű jelei, amelyeket ha nem veszünk komolyan, szervezetünk előbb-vagy utóbb, de biztosan benyújtja majd a számlát. Mérlegeljünk jól, és tartsuk szem előtt: a munka megvár, az élet viszont, ahogy Petőfi is megmondta, eliramlik.   

Fontoljuk meg a fentieket, és amikor csak tehetjük, adjunk időt és lehetőséget magunknak a gyógyulásra. Ha úgy érezzük, egészségünkre ártalmas a légkör, amelyben dolgozunk, vagy nem is olyan munkát végzünk, ami testhezálló lenne számunkra, esetleg az anyagi megbecsülést hiányoljuk, ne várjunk tovább, váltsunk mihamarabb! Itt nézhetünk szét a legfrissebb állások között, itt pedig a jól fizető munkákat találjuk. Sokszorozzuk meg esélyeinket, váljunk láthatóvá a munkáltatók számára, kérjünk hírlevelet illetve Facebook értesítést is.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, munkahely, betegség, egészség, odafigyelés