Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munka törvénykönyve meghatározza, hogy mi is valójában az idénymunka: ha az előállított áru vagy a nyújtott szolgáltatás évszakhoz, az év valamely adott időszakához vagy időpontjához kötődik, és ennek a munkáltatón kívüli oka van, általa nem befolyásolható. Idényjellegű tehát a karácsonyfák árusítása, a gabona betakarítása, a könyvelők esetén pedig az adóbevallások elkészítése: ezeket a munkákat akkor kell elvégezni, amikor a természeti, társadalmi vagy jogi tényezők miatt épp szükség van rájuk.

Lőttek az AM-könyvnek?

Az alkalmai munkavállalói kiskönyv és a közteherjegy 2010. március 31-ével megszűnik. A munkavégzésnek ez a formája úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatássá válik. A munkáltatónak az APEH felé elektronikusan kell bejelenteni a foglalkoztatást, és a bélyeg "kék könyv" helyett egy egyszerűsített munkaszerződést kell kötnie a feleknek. Ezt nem is mindig kell írásba foglalni, csak akkor kötelező, ha a munka időtartama eléri az egybefüggő öt napot, egyébként elegendő a szóbeli megállapodás és az elektronikus bejelentés, illetve egy jelenléti ív. Ezt a dolgozó a munkaidő elején és végén szignálja.

A háztartási munka, valamint a kiemelten közhasznú szervezetnél végzett munka és az alkalmi munka mellett az idénymunkát lehet majd az egyszerűsített foglalkoztatás keretében végezni. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az új rendszertől azt várja, hogy kevesebb ember kényszerül feketemunkára. Az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazható például a mezőgazdaságban - növénytermesztés, erdőgazdálkodás, állattenyésztés vagy halászat - és az idegenforgalomban végzett idényjellegű munkák esetén. Az agrárjellegű munka (kivéve a növénytermesztési idénymunkát) nem haladhatja meg a 31 napot, a turisztikait viszont "szezonban" mérik. Az időtartam tehát az idény hossza: síszezon, balatoni nyári szezon vagy épp növénytermesztés esetén a gyümölcs, zöldség, dohány termelésével összefüggő mezőgazdasági idény.

A növénytermesztési idénymunkához 30 százalékos közteher kapcsolódik, de ha az a tárgyévben a 10 ezer munkaórát nem haladja meg, lehetőség van arra, hogy a munkáltató előzetesen csak közteherelőleget fizessen. Ilyenkor, ha valamilyen ok miatt mégsem lehet elvégezni a növénytermesztési munkát (például mert elverte a jég a termést), nem kell előre nagyobb összeget befizetnie, a későbbi elszámolással ez a veszteség a munkáltatót nem terheli.

Mi a közös a karácsonyfaárusban és a könyvelőben?


A diákok Amerikában "idénymunkások"

New York államban a tizenéveseknek és a fiatal felnőtteknek nyári idénymunka-helyeket hoztak létre a szövetségi gazdaságélénkítő csomagból - írja a New York Times cikke alapján a Media Age-HR Press. David A. Paterson, az amerikai tagállam kormányzója 18,5 millió dollárral segítette ki a várost, hogy 51 ezer állást hirdethessen meg a nyári hónapokban.

Jeanne B. Mullgrav, az Ifjúsági és Közösségfejlesztési Hivatal vezetője úgy nyilatkozott, hogy az idénymunkákra harmincezerrel többen jelentkeztek. A programban résztvevők a minimálbért kereshetik meg, azaz óránként 7,25 dollárt (közel 1350 forintot). A program alapján a munka mellett csoportos foglalkozásokra, képzésekre is kötelező járniuk, ahol pénzügyi és az álláskereséshez szükséges alapismereteket tanulhatják meg a résztvevők. A fiataloknak az önkormányzatok mellett nonprofit szervezetek és magáncégek adnak munkát, akik ennek fejében adókedvezményt kapnak. "A parkokban és tengerparton végzett megszokott nyári munkák helyett a városi szervezetekben és üzleti vállalkozásokban dolgozhatnak a fiatalok" - mondta a kormányzó.