Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„Nem kaptam gondolkodási időt, csak elém tették a közös megegyezést. Visszacsinálhatom?”

„Nem fizették ki a túlóráimat, mit tudok tenni?”

„Nem akarnak visszavenni GYES után a korábbi munkakörömbe, egy sokkal rosszabb helyet ajánlottak. Muszáj elfogadnom?”

„Kirúghatnak egy komment miatt?”

Számtalan kérdés, amelyre sokan ismerősi körben, Facebook csoportokban keresik a választ, holott biztosat csak szakember tud mondani. Méghozzá olyan szakember, aki tisztában van az aktuális munkajogi szabályozásokkal, ismeri a leggyakrabban felmerülő problémákat és a legfontosabb iratok formai követelményeit, érti a jogmagyarázatokkal.

Laikusként sokszor azt sem tudjuk, kihez forduljunk, arról pedig végképp nincs elképzelésünk, mennyibe kerül majd a tanács. Lehet, hogy „többe kerül a leves, mint a hús”? Utánanéztünk, milyen lehetőségeink vannak!

Mennyibe kerül a tanács?

Az ügyvédi munkadíj mindig egyedi megállapodás tárgya: az ügy ismeretében az ügyvéd tájékoztatja az ügyfelet a díjszabásról, ami lehet fix munkadíj, óradíjas alapú vagy sikerdíjas, százalék alapú elszámolás is – ez utóbbiak ritkán elérhetők munkaügyi kérdésekben. A munkaügyek leggyakrabban fix díjasak, ugyanakkor maga a tanácsadás általában óradíj alapon elérhető. A felkeresett ügyvédek ajánlatai nagyban eltérhetnek: az árat befolyásolja a szakember tapasztalata, a ráfordított munkamennyiség is.

De térjünk a tárgyra, mennyi az annyi? Ahogy fenn is írtuk, nehéz megbecsülni, hiszen minden ügy más, de vannak jogászok, akik közzétesznek tarifákat weboldalukon. Létezik olyan iroda, amely online is vállalja az ügyintézést: ők akár 1 munkanapon belül is válaszolnak kérdésünkre. Érdemi kérdésenként 30-40.000 Ft+áfa körül van az ára a szakszerű tanácsnak, de abban is segítenek, ha munkaszerződést szeretnénk véleményeztetni: náluk 7500 Ft+áfa oldalanként a munkajogi iratok átnézése, módosítások javaslata.

Ha felmondást, aláírás előtt munkaszerződést szeretnénk szakemberrel egyeztetni, legalább 10.000 Ft/dokumentum összeggel számoljunk – de gondoljunk bele, mennyit nyerhetünk vagy épp veszíthetünk egy számunkra hátrányosan megfogalmazott irattal!

Egy másik iroda első munkajogi konzultációként 20.000 Ft+áfa díjat határoz meg, majd tanácsadási óránként 35.000 Ft+áfa kerül a számlára, de találtunk olyan jogászt is, aki már bruttó 10.000 Ft-ért is vállal jogi tanácsadást óradíja alapon. Nem ritka az olyan megoldás sem, ahol a tanácsadás első félórája díjmentes, ennyi idő alatt kiderül, hogy érdemes-e igénybe venni a fizetős szolgáltatást.

Ha perbeli képviseletre kérnénk fel az ügyvédet, elképzelhető, hogy sikerdíjas alapon vállalja a munkát: találtunk olyan szakembert, aki a megnyert összeg 10%-át kéri, ha sikerre viszi az ügyünket.

Ingyenes segítség? Létezik!

Ha nem áll módunkban fizetős szolgáltatást igénybe venni, akkor se keseredjünk el: vannak olyan lehetőségek, melynek révén ingyenesen juthatunk jogász segítségéhez.

Ilyenek például a JOGpontok, melyek országszerte ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában munkajogi, cégjogi, TB és adójogi kérdésekben.

„A személyre szabott jogi tanácsadás alapvetően a program által lefedett jogterületeken vehető igénybe és a munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, továbbá adójogi területeken felmerülő konkrét esetek, kérdések megoldását hívatott segíteni. A tanácsadás – a jogi szabályosság szem előtt tartása mellett – a jogszabályoknak és az ügyfél érdekeinek megfelelő vélemény és javaslat megtételében áll, az ügyfél által elmondottak jogi értékelésével.

A szolgáltatás keretei között az ügyfél meghallgatása után, az ügyre vonatkozó jogszabályok ismeretében jogi állásfoglalásra, véleményre, javaslattételre, valamint az ügy megoldására, vagy további lépésekre kerül sor. Ezen túl arra is mód van, hogy a közreműködő jogász felhívja az ügyfél figyelmét, hova forduljon további segítségért.” A Jogpontokon telefonon, chaten és e-mailben is kérdezhetünk, de országszerte személyes ügyfélszolgálati pontokon személyesen is kérhetünk tanácsot. 2020 őszéig már több mint 50 ezren éltek az ingyenes jogsegély szolgáltatásaival.

Gyakran felmerül a nevük hasonló kérdésekben, de a TASZ, a Társaság a Szabadságjogokért ingyenes jogsegélyszolgálata kifejezetten olyan esetekre szakosodott, amikor valakinek az állam sértette meg valamilyen jogát, és nincsen ügyvédje. A munkajogi kérdésekben leggyakrabban magánszemélyek állnak szemben vállalatokkal, ezért őket ezekben a kérdésekben nem érdemes keresni. Akkor hova fordulhatunk még?

Egyéni ügyvédi irodák is ajánlanak sok esetben ingyenes jogi segítséget: ilyenkor előfordulhat, hogy azt kérik viszonzásképpen, hogy weboldalukon esettanulmányként, érdekes esetként -névvel vagy névtelenül- megjeleníthessék ügyünket. Az is gyakori, hogy az ilyen online megoldások esetén előre jelzik: nem teljes körű a tanácsadás a kérdésfeltevés terjedelmi korlátai és a nem minden részletre kiterjedő válaszok miatt, ezért nem vállalnak felelősséget a tanácsért. Van-e haszna így az ingyenes tanácsnak? Mindenképpen, hiszen segíthet kijelölni a megfelelő irányt, esetleg segíthet abban a döntésben, hogy forszírozzunk e további jogi lépéseket.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala