Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők, továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat" – írja az MTI közleménye.

A Nemzeti Közegészségügyi Központ azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás megelőzhető a védőoltással.

 

Nem tehető kötelezővé, de hasznos az oltás

 

Különösen fontos a megelőzés azok számára, akik sok emberrel dolgoznak vagy kerülnek kapcsolatba zárt térben. A védőoltás nem tehető kötelezővé, de egyes munkakörökben, pl. immunhiányos betegek ápolását végző egészségügyi dolgozók esetében a munkáltató korlátozhatja az oltatlan dolgozók ilyen munkakörben történő foglalkoztatását.

Az oltás gazdasági megfontolásból is hasznos lehet: érdemes megelőzni a gyógyszeres kezeléssel járó többletkiadást és a táppénzzel járó jövedelem- vagy épp bónuszkiesést - vagy ami még rosszabb, a betegen dolgozást.

Pályamódosítás


Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint november 25. és december 1. között az országban 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét. A járvány kezdetét a korábbi évek tapasztalatai alapján január-februárra prognosztizálják, érdemes tehát még beadatni az oltást: a beadásától számított 10-14 nap szükséges a védettség kialakulásához.

 

Hogyan előzhetjük még meg az influenza terjedését?

 

Rendszeres kézmosással. Fontos, hogy a kézmosás szappanos meleg vízzel történjen, legalább 20 másodpercig mossuk a kezeinket. Nyilvános helyen papírtörölközőt vagy elektromos kézszárítót használjunk!

Kézmosás helyett szükség esetén a legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítők is jó alternatívák, ezeket hagyjuk rászáradni a kezünkre.

Szellőztessünk rendszeresen otthon és a munkahelyünkön is!

A szokásosnál is gyakrabban tisztítsuk meg a sokak által érintett felületeket: közös konyhát, közös használatú számítógépet. Saját íróasztalunkat, billentyűzetünket, egerünket is fertőtlenítsük rendszeresen.

 

Ha mégis megbetegednénk, a legfontosabb, hogy maradjunk otthon. Mindenkinek joga van a gyógyuláshoz és az egészséges munkavégzéshez. Ha jelenlegi munkahelyünkön ez akadályokba ütközik, pihenés közben érdemes új munahely után néznünk: ha már jobban vagyunk, böngésszük át újult erővel a legfrissebb állásajánlatokat! Kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le egyetlen nekünk való munkáról sem! Frissítsük, és töltsük fel önéletrajzunkat ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. Ha tovább növelnénk esélyeinket, töltsük le a Profession mobilalkalmazását Androidra ittiPhone-ra pedig itt, így bárhol, bármikor szemezgethetünk a több mint 10.000 állásajánlat közül.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala