Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pályakezdő fiatal lány már mindenhol próbálkozott, most viszont sikerült állást találnia a cipőkészítéssel és -javítással foglalkozó Nagy Lépés Kft.-nél. Ő volt az ötezredik fiatal, aki az ,,Első munkahely garancia" programmal jutott munkához.

A támogatási szerződés aláírásán jelen volt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára is, aki elmondta: az előzetes terveik szerint a program keretében 3000-3500 fiatal kapott volna munkát, ám kibővítették a keretet, és kétszer annyi pályakezdőt tud majd támogatni az állam, a számuk meghaladja majd a hétezret is.

Czomba Sándor elmondta, hogy az ötezredik munkavállalót alkalmazó cég neve jól reprezentálja azt a ,,nagy lépést", amelyet a fiatalok munkához juttatása terén megtett a kormányzat. Az Európai Unióban égető problémát jelent a 25 év alattiak munkanélkülisége, nyolc tagországban is 30 százalék feletti ennek a korcsoport állástalanjainak az aránya. Magyarországon még nem érte el a fiatalok munkanélküliségi rátája ezt a számot, 29,1 százalék volt augusztusban. A programot épp ennek a mérséklésére találták ki.

A program meghirdetése utáni harmadik héten már háromezernél is több igénylés érkezett, jelenleg pedig több mint négyezren dolgoznak a program révén - mondta az államtitkár. Eredetileg 3 milliárd forintot szántak e célra, ám a keretösszeget több mint 600 millió forinttal kibővítették, ami miatt a tervezettnél jóval több fiatalt támogathatnak.

Pótolni kell a szakembereket

A cég tulajdonosa, Nagy Gábor elmesélte: a műhely alakulásakor 1-2 alkalmazottja volt, most 15 embert foglalkoztat. A tervei szerint a jövőben növelné a létszámot. Nagyon kevés cipőkészítő szakember van - tette hozzá Nagy Gábor. A legjobb szakemberek lassan nyugdíjba vonulnak, és nincs utánpótlás, nincsenek olyan fiatalok, akik értenének a szakmához.

A nyugdíjba vonuló munkavállalókat sok cég nehezen pótolja, ugyanis az ő tudásuk, tapasztalatuk hiánya komoly veszteséget teremthet. Az iskolából frissen kikerülő fiatalok értelemszerűen nem rendelkeznek munkatapasztalattal, ez az egyik oka annak, hogy nem szívesen veszik fel őket a munkaadók. Czomba Sándor elmondta: a program ideje alatt gyakorlatot szereznek a fiatal munkavállalók.

Százszázalékos bérköltség-támogatás

Mint arról már a Profession.hu is beszámolt, a program egyik pillére - a fiatalok álláshoz és munkatapasztalathoz segítése mellett - a szakember-utánpótlás. Úgy ,,nevelnék ki" az új szakember-generációt, hogy a támogatás ideje alatt lehetőséget biztosítanak a nyugállományba készülő dolgozóknak, hogy a megszerzett széles körű tapasztalataikat és szaktudásukat átadhassák az ifjaknak.

Százszázalékos bérköltség-támogatást igényelhet, illetve a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól is mentesül az a foglalkoztató, aki a feltételeknek megfelelő regisztrált álláskereső pályakezdőt munkaviszony keretében alkalmaz. A munka lehet teljes- vagy részmunkaidős, és legfeljebb 4 hónapos időtartamra szólhat a szerződés.

Így tehát a fiatalokat csak jövő év elejéig támogatja az állam, ám 2013 januárjában elindul a munkahelyvédelmi akcióterv, amelyben a 25 évesnél fiatalabb dolgozók alkalmazáskor adókedvezményt kapnak a munkaadók. Az államtitkár azt reméli, hogy emiatt az ,,Első munkahely garancia" programban már állást talált fiatalok nagy részét továbbfoglalkoztatják majd.

Mi lesz jövőre?

Október elsején a képviselők 298 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 40 tartózkodás mellett fogadták el Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztését a munkahelyvédelmi akciótervről - közölte a távirati iroda. A parlament döntése a 25 év alatti és az 55 év feletti munkavállalóknak, továbbá a munkába visszatérő kismamáknak, a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatottaknak, valamint a tartósan munkanélkülieknek kedvez. Ha egy munkáltató ilyen személyt vesz fel, akkor csökkentett mértékű szociális hozzájárulási adót, illetve szakképzési hozzájárulást fizethet.

A munkáltatók legfeljebb 100 ezer forint bruttó munkabér után vehetnek igénybe 14,5 százalékos kedvezményt a szociális hozzájárulási adóból az említett csoportokba tartozó dolgozóik után. Az elfogadott törvényjavaslatba bekerült az is, hogy a legfeljebb 180 nap munkaviszonnyal rendelkező, 25 év alatti pályakezdőknél a munkáltatóknak 2 évig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetniük, maximum 100 ezer forint bruttó bér esetén.

A nemzetgazdasági miniszter közölte: a kormány megvédhet 1,5 millió munkahelyet, és több százezer újat teremthet. Az ellenzéki képviselők felvetésére azt válaszolta, hogy megvan az akcióterv költségvetési forrása.