Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Változnak a dolgok

Egy, másfél évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy egy menedzseri pozíciót megpályázzon egy állástalan versenyző. (Ez a "törvény" - a hierarchiában lefelé haladva - egyenes arányban veszítette hatását, és "csak" a vezetői réteget érintette.) Ám ma, egy világválság tombolásának enyhülése után érzékelhetően csökken a munkanélküliekkel szembeni előítélet. Ma már egyáltalán nem számít kamikáze akciónak, ha egy állásnélküli jelentkezik egy vezetői pozícióra. Ennek oka nyilván valóan az, hogy az elmúlt világgazdasági válság tépázta évben kerültek utcára szép számmal olyan menedzserek is, akik még a legszigorúbb paraméterek értelmében is joggal predesztináltattak az igazgatói székre.

Ezt minden nagyvállalat vezetője tudja, vagy tapasztalta, ezért érezhetően enyhült és vett pozitív fordulatot a munkanélküli vezetők, munkaadói megítélése - mondta Hadi László a JOB Személyzeti Tanácsadó partner, ügyvezetője, aki azért ebből nem merne messzebb menő következtetéseket levonni. Véleménye szerint a most tapasztalható hangulat enyhülés nem jelenti azt, hogy ez után a megbízók átnéznének azon, hogy a jelölt éppen dolgozik, vagy sem. Csak nem firtatják annyira a jelent, és inkább kerül előtérbe a pályázó múltban szerzett szakmai tapasztalatainak értékelése az aktuális munkakörével szemben. Ez a pozitív jelenség egyelőre csak a hierarchia csúcsán érzékelteti a hatását, de - a munkaerőpiac természetéből fakadóan - az elindított hullám biztos, hogy idővel az alsóbb régiókat is eléri.

Már nem csak annak van értéke, akinek állása van

A kockázatvállalási kedv is csökkent

A munka nélkül lévő vezetők iránti előítélet csökkenését segíti elő az a jelenség is, ami a pozícióban lévő menedzserekre is egyre inkább jellemző: kerülik a kockázatot. Hadi László a közelmúltban keresett divízióvezetőket egy neves nagyvállalatnak, ami során azt tapasztalta, hogy az állásban lévő vezetők többsége - a válság előtti időkhöz viszonyítva - nem mutatott nyitottságot a megkeresésre. A "levadászott" divízióvezetők jelentős hányada utasította vissza az ajánlatot, mondván: "köszönöm a megtisztelő lehetőséget, de ebben a mai helyzetben nem szívesen vállalom a bemutatással járó kockázatot. Nem kívánom kitenni magamat annak, hogy a cégem tudomására jusson: a konkurenciánál nézelődöm." Ez a jelenség intenzíven terjed, minek hatására a munka nélkül lévő vezetők esélyei jelentősen megnőttek.

Hadi László is több állás nélküli vezetőt tudott bemutatni az előbb említett kiírásra és örömmel tapasztalta, hogy a megbízók nyitottan álltak a jelöltekhez és a kérdéseik a karrierjük és nem annak bukása köré koncentrálódott. Természetesen ez a pozitív megítélés csak azokra vonatkozik, akik a válság viharában szenvedtek hajótörést, akik tartósan, fél, vagy egy éve vannak munka nélkül, nem igen számíthatnak arra, hogy megkapják az "önhibáján kívüli" jelzőt.