Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Az AFP Hírügynökség jelentése szerint a munkahelyi kiégés bekerült az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által minősített egészségügyi rendellenességek közé. Azért érdekes fejlemény ez, mert egy évtizedek óta folyó szakmai diskurzusra került pont: idáig a szakértők sem voltak mindig egy véleményen arról, hogy miképp is definiálják vagy diagnosztizálják ezt a tünetegyüttest.

A legfrissebb döntés szerint a kiégés, azaz burnout „sikeresen nem kezelt, krónikus munkahelyi stresszből fakadó szindróma.” A Világszervezet által közzétett dokumentum azt is közli, hogy a kiégés nevű tünetegyüttes kizárólag munkahelyi jelenség, az élet más területein hivatalosan nem használatos a kifejezés. 

A WHO szerint a kiégésnek 3 fő tünete ismeretes:

1. az enerváltság vagy kimerültség érzete;

2. a munkától való mentális eltávolodás, a munkahellyel kapcsolatos negatív érzések és cinikus hozzáállás megerősödése;

3. a csökkenő hatékonyság.

Már hivatalos: a kiégés betegség

Érdekes olvasnivalók a témában:

Megállni kötelező! A kiégés valós és nagyon komoly probléma, ráadásul sokkal többeket veszélyeztet, mint gondolnánk. Honnan vehetjük észre, hogy baj van, és mit tehetünk? A szakértő,  Fehérvári-Varga Judit, karrier coach elmondja.

Több, mint munkaundor „Amikor azt vesszük észre, hogy már a szabadidőnkre is rányomja a bélyegét az a fáradtság, szorongás, feszültség, üresség, amit a munkánk közben érzünk, arra már ajánlott odafigyelnünk. A tünetek nagyon sokfélék lehetnek, és egyszerre jelentkezhetnek fizikai és lelki síkon is. A fejfájás, az emésztési zavarok és a pszichoszomatikus betegségek is egyértelmű árulkodó jelek. A legsúlyosabb esetekben a burnout alkohol- és drogfüggőséghez, szerencsejátékhoz, és akár öngyilkossághoz is vezethet. Nem szabad félvállról venni” – figyelmeztet a pszichológus.

A kiégés 20 előjele „18. A mindennapi beszélgetéseink részévé vált, hogy panaszkodunk a munkahelyre.” Ismerős? Íme még 19 gyanús jel.

 Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala