Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!

Szakértők szerint az önéletrajzokban felfedezhető lyukak igen tipikusnak számítanak, főleg a mai gazdasági helyzetben, amikor az egész életen át tartó, szünet nélküli foglalkoztatottság igen ritka.

A munkaadók általában negatívan tekintenek az önéletrajz kronológiai sorrendjében felfedezhető lyukakra, de ennek nem feltétlenül kell így lennie. Számos jogos oka lehet annak, ha valaki hosszabb-rövidebb időre kiesett a munkából, éppen ezért fontos, hogy megmagyarázzuk az ilyen időszakokat és ezzel akár még plusz pontokat is szerezzünk a felvételi során. Fontos, hogy nem elég, ha a motivációs levélben utalunk a hiányzó évekre, hónapokra, az önéletrajznak ugyanis önmagában is meg kell állnia a helyét.

A Carreralism szakmai portál szakértői cikkében bemutatja, hogyan magyarázzuk meg a "lyukakat" az önéletrajzban. A 4 legáltalánosabb okra az alábbiak szerint adhatunk választ:

1. Gyermeknevelés

A gyermeknevelés teljesen jogos indok, ami miatt valaki évekre kimarad a munkából és egy időre felfüggeszti karrierjét. Semmi esetre se próbáljuk ezt az időt "elrejteni" az életrajzban vagy olyan nevetséges titulusokat aggatni rá, mint: "háztartási menedzser". Egyszerűen mondjuk el, hogy abba fektettük az energiánkat, hogy stabil környezetet teremtsünk családunknak.

Ebben az esetben a munkaadót arról kell meggyőzni, hogy tudásunk és készségeink frissek és naprakészek, ezért soroljuk fel az önkéntes munkákat, amelyeket az iskolai vagy lakókörnyezeti közösségben végeztünk, alátámasztva ezzel szervezői képességeinket. Ha IT-területen dolgoztunk, akkor egy-egy készségfelfrissítő kurzust vagy a szakmánkhoz kapcsolódó frissen szerzett kiegészítő oklevelet mutassunk fel.

2. Munkanélküliség

A munkaadók nem lepődnek meg azon, ha a jelölt munkanélküliség miatt volt kénytelen távol maradni választott karrierjétől. Ha egy évig, vagy több mint egy évig munkanélküliek voltunk és ezt nem magyarázzuk meg megfelelően az önéletrajzban, akkor a munkaadók arra fognak következtetni, hogy senki sem akart alkalmazni minket.

Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!

Ha időszakos vagy részmunkaidős állásunk volt a kiesett idő alatt, azt feltétlenül tüntessük fel akár egy "Időszakos munkák" címszó alatt, kiemelve, hogy a megfelelő pozíció megtalálásáig is fontosnak éreztük, hogy ne essünk ki a rutinból. Az önkéntes vagy projekt jellegű munkákat szintén soroljuk fel.

3. Családi ügyek 

Van úgy, hogy egyszerűen szükségünk van rá, hogy hosszabb fizetetlen szabadságot vegyünk ki, és akár otthagyjuk munkahelyünket egy-egy családtag betegsége miatt. Ha szüleinket ápoltuk, vagy mi magunk küzdöttünk súlyos betegséggel és nem akarunk ennek részleteibe menni, írjuk le, hogy "Sabbatical" évet vettünk ki. Fogalmazzunk így: "sürgős családi ügyeket intéztem, melyek mára teljesen megoldódtak."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha az interjún szóba kerül, fejtsük ki: "mindig 110 százalékot szeretek teljesíteni a munkámban és tudtam, hogy ez abban az időszakban nem fog menni, ezért úgy döntöttem, hogy szünetet tartok. Mára ezek a dolgok szerencsésen megoldódtak, így újra teljes energiával és lelkesedéssel vethetem magam a feladatokba."

4.Tanulás

Senki sem hibáztatható azért, mert tudását és munkaerő-piaci értékét növelni szeretné és ennek érdekében erőfeszítéseket tesz. Kezeljük ezt az időszakot úgy, mint egy másik "munkát" és írjuk oda, hogy "X diploma megszerzése".

Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!Letölthető önéletrajz mintákat ITT találunk!

Lyukak az önéletrajzban: így kezeljük őket!A Profession.hu önéletrajz-készítőjét pedig ITT!

Címkék: álláskeresés, önéletrajzírás, CV, lyukak, interjú

Összeállította: Fogas Krisztina