Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A világ már soha nem lesz ilyen lassú, mint most – talán sokak számára ismerős ez a kijelentés, amivel annak ellenére sem tudunk vitatkozni, hogy a tempó már napjainkban is őrületes, különösen az év végéhez közeledve, amikor a munkánkban éppúgy helyt kell állnunk, mint az ünnepi készülődésben. Felfokozott életvitelünk hátteréről és veszélyeiről mesélt nekünk Krajcsó Nelli, mindfulness meditációs tréner, a Slow Budapest vezetője, az anti-határidőnapló megalkotója akitől azt is megtudtuk, hogy hangzatos praktikák helyett hogyan segíthet minket a szemléletváltás ebben a nehéz hónapban.

A fejlődés árnyoldalai

A gyorsulás a fejlődés megkerülhetetlen velejárója: az internet, az egész online világ egyértelműen fokozta a tempót, ami életünk valamennyi területére komoly hatást gyakorolt. „Az emberi agy jól tud alkalmazkodni az új helyzetekhez, például a megnövekedett sebességhez, azonban a határai végesek. A felfokozottsággal járó stresszt megtanulhatjuk jól tűrni, de ha mégis úgy érezzük, hogy folyamatos túlhajszoltságban élünk, az azért is lehet, mert az érzelmi- és élményfeldolgozó képességünk nehezen tudja lekövetni ezt a gyorsaságot” – kezd bele a témába interjúalanyunk.

A fejlődés következményeként nem csupán gyorsabb, de egyre komplexebb is lett a világunk, vagyis egyre sokrétűbb tudásra van szükségünk a boldoguláshoz. Elég arra gondolnunk, hogy bizonyos szakmák, amelyek ma igazán keresettek, néhány éve még egyáltalán nem léteztek, így azt sem láthatjuk előre, vajon a gyermekeink mivel fognak majd a jövőben foglalkozni.

 

Mindennek a tudata nagy terhet róhat ránk, és a lemaradástól való félelem szorongató érzését táplálja bennünk. Folyamatosan önképzünk, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt, ami észrevétlenül szűkíti le az életünket, és szívja ki belőle a szabadságot” – emel ki egy lényeges pontot a szakember.

 

Nelli felidézi az ipari forradalmak ígéretét is, miszerint a gépek sok ember munkáját átveszik majd, ezzel is javítva az életminőséget, ami a háztartási gépeinken végignézve igaz is, mégsem lett több a szabadidőnk, azt ugyanis mindig feltöltjük feladatokkal. „Tény, hogy sokkal kevesebb veszély leselkedik ránk, ahogy az orvostudomány is rendkívül sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, az egyre gyorsuló életmódunk miatt mégis évről évre nő a szorongásos betegségekkel, depresszióval élők száma.

Gyors megoldások nem léteznek

A szakember szerint a változás, a lassítás érdekében bevethető másodperces praktikák maximum pillanatnyi megkönnyebbülést adhatnak. „Ha egész évben szeretnénk viszonylagos egyensúlyban maradni, ahhoz el kell fogadnunk, hogy a változás tudatosságot és önismeretet kíván, ez pedig hosszú út lehet, viszont így tudjuk a stressztűrő képességünket tartósan növelni, ami ténylegesen ellenállóbbá tehet minket a rohanó mindennapokban is.

Pályamódosítás

Decemberben a legtöbben mindennél jobban vágyunk a lassításra, de azt is tapasztalhatjuk, hogy ez szinte lehetetlen. Ilyenkor a rövid távra szóló segítség felé fordulhatunk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Már az hatalmas segítség lehet magunk felé, ha elfogadjuk, hogy ez egy ilyen hónap, tele határidővel és elintézendővel. Érdemes papírra vetnünk a magunkkal szemben támasztott elvárásainkat, legyen szó a lezárandó projektjeinkről, a karácsonyi menüről, a céges vacsorákról, az adventi időszakról vagy a gyerekünk minket is érintő programjairól. Lehetséges, hogy egy végtelen hosszú listát kapunk, és ugyan a szembesülés nem feltétlenül könnyű, mégis felszabadítóan tud hatni ránk, ha lehetőséget adunk magunknak arra, hogy szelektáljunk és tudatosítsuk magunkban, hogy ennyi mindent más sem tudna egészségesen teljesíteni” – osztja meg Nelli.

 

Ha megfogadjuk interjúalanyunk tanácsát, az nem csak az elfogadásban jelenthet előrelépést számunkra, de egyfajta együttérzést is hozhat önmagunkkal szemben. „Belső munkával ezt a képességet is fejleszthetjük magunkban, és érdemes azt is átgondolunk, milyen mondatok nyugtatnának meg minket a legjobban. Jobban éreznénk magunkat például, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy még nem kell foglalkoznunk a december 20-i teendőkkel? Vagy azt, hogy nem baj, ha nem sikerül minden tökéletesre? Gondoljuk végig, milyen tanácsot adna nekünk ilyen helyzetben a legjobb barátunk, aki úgy fogad el minket, ahogy vagyunk – így enyhülni fog a belső feszültségünk.

A hálanapló technikája is hasznos lehet ebben az intenzív időszakban: „Nézzünk rá az életünkre, és gondoljuk végig, miért vagyunk hálásak, vagy ha közelebb érezzük magunkhoz, akkor azt, hogy mi okozott örömöt számunkra az elmúlt napokban. Ezt akár a munkából hazafelé vezető úton is megtehetjük, így agyunkat az elégedetlenségről a pozitív gondolatok felé tereljük, ami automatikusan jó érzéseket és nyugalmat ébreszthet bennünk” – tudjuk meg Nellitől.

Nem véletlen, hogy a tél beköszöntével kapnak nagyobb szerepet a fények, a gyertyák, az illatok – ezekkel is érdemes élnünk, ahogy a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyenkor a szervezetünknek is több pihenésre, mély feltöltődésre van szüksége, ezért próbáljunk meg többet aludni, az esti filmnézés és internetezés helyett.

Lépésről lépésre egy új életmód felé

Aki szeretné az új évben már más ritmusban élni az életét, annak az elhatározáson túl bizony időt és energiát is fektetnie kell új életmódja kialakításába. „A már említett önismereti folyamat nem könnyű, hiszen szembesít azokkal a szokásainkkal, amelyek mentén eddig szerveztük az életünket, de ezek megváltoztatása a kulcs. Az érzelmi intelligenciánk fejlesztése is lényeges elem, ugyanis az érzelmeink felismerése és megértése által is sok szorongástól kímélhetjük meg magunkat” – mutat rá interjúalanyunk.

A lassabb életmód egyúttal természetközelibb felfogást is jelent, vagyis meg kell találnunk a módját annak is, hogy több időt töltsünk el a négy falon és a városi közegen kívül, több növénnyel vegyük körül magunkat, sőt a legjobb, ha egy négylábú társsal is megosztjuk az életünket.

Sokaknak már egy-egy elgondolkodtató kérdés vagy néhány könyv is hatalmas lökést tud adni, de az sem ritka, hogy szakértői támogatásra van szükség a tartós változáshoz. Ha például azt vesszük észre, hogy nem engedjük mag magunknak, hogy a megannyi kötelességünk mellett olyan tevékenységekkel is rendszeresen foglalkozzunk, amelyek örömet jelentenek számunkra, és újra meg újra ugyanolyan feszültséggel teli helyezetekben találjuk magunkat, valószínűleg érdemes a dolgok mélyére ásnunk” – egészíti ki a fentieket Nelli.

Kövessük a szakértői útmutatást, és ne várjuk meg, hogy a szervezetünk betegségek, különböző testi tünetek formájában küldjön vészjelzéseket felénk. Amennyiben pedig törekvéseink ellenére sem tudjuk megteremteni a vágyott egyensúlyt, ajánlott megfontolnunk a munkahelyváltást is. Válogassunk a legfrissebb lehetőségek között, vagy keressünk személyre szabott beállításaink alapján. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, ünnep, elvárások, lassítás, önismeret