Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha álláshirdetéseket olvasgatunk, a meghirdetett pozíciótól függetlenül szinte mindegyikben szerepel elvárások között, hogy legyen a jelölt kreatív. De mit is jelent ez tulajdonképpen, és honnan tudhatjuk, hogy mi azok vagyunk-e? 

Mi fán terem?

A kreativitásunknak mára egy olyan alapvető képességünknek kell lennie, mint az, hogy tudunk írni és olvasni. Sokan azonban túlmisztifikálják ennek a szónak a jelentését és azt gondolják, hogy igazán kreatív csak az lehet, aki feltalál minimum egy korszakalkotó eszközt, vagy módszert. Pedig ez egyáltalán nincs így! 

Kreatív az az ember, aki bizonyos problémákat, feladatokat a többségtől eltérően képes vizsgálni, értelmezni és megoldani, vagyis egyedi módon egyesíti és használja fel ugyanazt a tudást, amivel a többi ember is rendelkezik. Tehát a kreativitás fő jellemzője az, hogy rugalmasan tudunk gondolkodni.

Az idő múlásának és a különböző iskolákban eltöltött éveknek, netán évtizedeknek köszönhetően azonban tökéletesen megtanuljuk egyetlen módon járatni az agyunkat, hiszen ezt várják el tőlünk. A sémákból viszont ritkán születnek igazán innovatív megoldások!

Nem velünk született 

A kreativitásról hajlamosak vagyunk tévesen azt is gondolni, hogy ez egy velünk született adottság, ami a szerencséseknek megadatott, a többieknek pedig nem. Ez azonban nem igaz, sőt, bizonyított tény, hogy a kreativitásunk nagyon is fejleszthető. De kezdjük az elején! Először is higgyük el, győzzük meg saját magunkat arról, hogy kreatívak vagyunk! 

Erre megfelelő módszer lehet például, ha olyasmivel foglalkozunk, amivel szívesen töltjük az időnket, ha odafigyelünk a környezetünktől érkező pozitív visszajelzésekre, ha optimistán szemléljük az életet, és nem hagyjuk, hogy a kudarcaink megállítsanak azon az úton, amin haladni szeretnénk, hanem igyekszünk folyamatosan tanulni a sikertelenségeinkből és javítani a hibáinkat.

Kapcsoljunk át

A mindennapi életben a szocializáció, a kulturális normák és az írott vagy íratlan társadalmi elvárások gyakran szabnak gátat annak, hogy igazán kibontakoztathassuk a kreatív énünket. A külső körülmények akadályoznak minket abban, hogy nyitottak legyünk az új tapasztalatokra és nézőpontokra. Elcsépeltnek hangzik, de ha kreatívan akarunk működni, akkor úgy kell tekintenünk a világra, mint egy kisgyerek, aki mindig készen áll a játékra és nincsenek előítéletei, berögződései sem a játékszabályokra, sem a játék végkimenetelére vonatkozóan. 

Szerezzünk tehát új tapasztalatokat, kóstoljunk bele új tevékenységekbe, vagy szakmai területekbe, hogy frissen tartsuk és eddzük a kreatív agyunkat! Tanulhatunk egy új nyelvet, vagy elkezdhetünk hangszeren játszani, esetleg eddig nem űzött sportágakat is kipróbálhatunk.  Nincs egyetlen módja annak, hogy fejlesszük magunkat, folyamatosan keresnünk kell a lehetőségeket és élni velük.

A verseny adta motiváció

Egy versenyhelyzet mindig arra ösztönöz bennünket, hogy javítsunk magunkon és fejlesszük a képességeinket. Az álláskeresés különösen alkalmas terep erre, akár egy új iparágban, akár egy magasabb pozícióban, akár egy addig ismeretlen, de régóta vágyott munkakörben szeretnénk kipróbálni magunkat. 

És ha már verseny, nem hagyhatjuk figyelmen kívül az automatizáció lehetőségét sem: sokan rettegnek attól, hogy a robotok elveszik majd a munkájukat, ez azonban legfeljebb az emberek számára veszélyes, vagy nagyon monoton, esetleg kiemelt precizitást kívánó feladatok esetén lesz igaz. A kreativitás azonban megkülönböztet minket a robotokba épített mesterséges intelligenciától, hiszen ezek az eszközök nem rendelkeznek képzelőerővel és sohasem lesznek képesek alkotó kreativitásra. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a kreativitás a jövő első számú képessége lesz.

A fentiek tükrében tehát fejlődni és előrelépni a karrierünkben kreativitás hiányában egyre kevésbé lehet, így ha jó befektetést akarunk, áldozzunk időt és energiát erre a képességünkre! Ha új munkahelyet keresünk, ahol kamatoztathatjuk ezt a pozitív tulajdonságunkat, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok közt, de a szűrőfeltételeket megadva, akár kimondottan kreatív állások közt is böngészhetünk. Iratkozzunk fel hírlevélre és kövessük a Profession Facebook és Instagram bejegyzéseit is!

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, adottságok, kreativitás, fejlődés, jövő