Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az országos közfoglalkoztatási programok már január végén elindultak: mostanra már közel 10 ezer ember dolgozik, többségében a vízügyi igazgatóságoknál és a vízgazdálkodási társulásoknál. Az önkormányzatok jelenleg mintegy 30 ezer közmunkást foglalkoztatnak, a vállalkozások pedig közel ezer munkanélküli alkalmazására nyújtottak be kérelmet március elejéig.

Mi az a közfoglalkoztatás?

A közfoglalkoztatásnak négy új formája van: az önkormányzat, egyház, civil szervezet által szervezett rövid, illetve hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás, az országos közfoglalkoztatási program, valamint a bérpótló juttatásban részesülők vállalkozásoknál történő foglalkoztatása – olvashatjuk az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közfoglalkoztatási programról készített összefoglaló anyagában. A munkaügyi központok helyben döntenek az önkormányzatok új közfoglalkoztatási programjairól. A támogatást a települések egyszerűsített pályázati adatlapon igényelhetik a munkaügyi kirendeltségnél, azok erről 8 napon belül döntenek, és gondoskodnak a közfoglalkoztatásban résztvevők kiközvetítéséről.

A közfoglalkoztatási támogatás csak abban az esetben folyósítható, ha a pályázó alá tudja támasztani, hogy a foglalkoztatás értékteremtő, költségigénye megalapozott, és garantálja, hogy bővül a munkahelyek száma. A támogatás pedig nemcsak a munkabérre, hanem részben a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közvetlen költségekre is kiterjed. A rendelkezésre állási támogatást (rát-ot) 2011. január 1-től bérpótló juttatás váltotta fel, ehhez szigorúbb jogosultsági feltételeknek kell teljesülniük, és nagyobb aktivitást várnak el az álláskeresőktől: évente legalább 30 munkanap munkaviszonyt kell igazolniuk, és aki ilyen támogatást igényel, annak iskolai végzettségétől függetlenül el kell fogadnia a felajánlott közmunkát. A jövőben segélyt csak az kaphat, aki nem munkaképes, vagy a munkavégzésben tartósan akadályoztatott.

A jövőben a vállalkozások, az egyházak és a civil szervezetek is bevonhatók a leghátrányosabb helyzetű munkanélküliek közfoglalkoztatásába. Az önkormányzat, egyház, civilszervezet által szervezett rövid időtartamú közfoglalkoztatásba az alacsony iskolai végzettségű, szociálisan rászoruló bérpótló juttatásban részesülőket vonják be: 4 órás részmunkaidős közmunkát adnak nekik, amely legfeljebb 4 hónapig tarthat.

A vállalkozások is a munkaügyi központokhoz benyújtott kérelem alapján kaphatnak támogatást akkor, ha bérpótló juttatásra jogosult munkanélküli foglalkoztatását vállalják.

 Közmunkások takarítanak majd a Balatonnál 

Új programok indultak áprilisban

Az országos közfoglalkoztatási program keretében áprilisban vasúti-idegenforgalmi, közúti és erdészeti közmunka program indul, amelyek összesen mintegy ötezer álláskereső számára biztosítanak majd munkalehetőséget – mondta Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az MTI-nek. A tárca összesen mintegy 20 milliárd forintot fordít az országos közfoglalkoztatási program támogatására. A létszám folyamatosan emelkedik, ahogyan a szabadban végezhető munkák bővülnek, így az országos programban résztvevők száma a nyári hónapokban elérheti a 20-22 ezer főt is.

A vasúti-idegenforgalmi programban – amelynek keretösszege 2,3 milliárd forint – a tervek szerint kétezer embert foglalkoztatnak majd. A MÁV ezen kívül összesen 500 millió forinttal támogatja a programban résztvevőknél a közfoglalkoztatást. A legfontosabb cél, hogy rendezett környezet fogadja a turistákat, eltűnjenek a szeméthalmok a vasúti pályák mellől – jelezte az államtitkár. Többek között a balatoni vasútvonalakra, illetve a tó melletti-környéki településekre koncentrálnak. Az álláskeresőket a munkaerő-piaci szempontból hátrányosabb településekről, a tó 15-20 kilométeres körzetéből közvetítik ki a munkaügyi kirendeltségek. A program az év végéig tart, és elsősorban önkormányzatok, valamint a foglalkoztatásra létrehozott szervezeteik pályázhatnak támogatásra.

Az autópályák és a közutak mentén körülbelül további 1500 álláskereső juthat majd munkalehetőséghez, az ő feladatuk a közutak környékének rendbe tétele mellett a parlagfű és a többi egészségre káros növény irtása lesz. A programot a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 300 millió forinttal támogatja, a közfoglalkoztatási támogatás összege 1,1 milliárd forint.

Erdészeti közmunka

A vasúti, az idegenforgalmi és a közúti programok mellett magán erdőgazdálkodóknak is meghirdettek egy közfoglalkoztatási pályázatot. A támogatott tevékenységek közé tartozik például az erdészeti sétautak, turistautak és tanösvények karbantartása, a parlagfű visszaszorítása vagy a levágott erdőrészek takarítása. Ebben a programban is 1500 munkanélkülit foglalkoztatnak majd.

A balassagyarmati székhelyű Ipoly Erdő Zrt.-nél például már megkezdődött az ez évi közmunkaprogram január végén, havonta átlagosan 160 embert foglalkoztatnak a Nógrád és Pest megye börzsönyi, valamint nyugat-cserháti részeire kiterjedő működési területen. A program teljes költsége több mint 243 millió forint, a cég 220,8 milliót támogatásként kapott, 22,5 milliót pedig saját forrásaiból fedez. A közmunkások elsősorban a vágástakarításban, a csemeteápolásban és -ültetésben segítenek, karbantartják az esőbeállókat, a padokat, az asztalokat, a szalonnasütőket is. A programban résztvevő szakképzetleneknek minimálbért, havi bruttó 78 ezer forintot, a szakmunkásoknak 94 ezret fizetnek. A dolgozók közül motorfűrész-kezelőket is képeznek: az idén 25-en szerezhetik meg ezt a képesítést. Egyébként a legtöbb közmunkaprogram keretében terveznek képzéseket is, a képesítés nélküli álláskeresőket így próbálják versenyképessé tenni a „nyílt” munkaerőpiacon, azaz a versenyszférában.

További információk

A közfoglalkoztatásról, illetve a pályázatokról a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján tájékozódhatnak : http://www.munka.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=afsz_palyazatok_rovid_hosszu_110502