Megállapodtak a pedagógus-szakszervezetek és a szaktárca, hogy még az idén 50 ezer forintos béren kívüli juttatásban részesülnek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) alkalmazásában álló, az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársak - jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. A megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága és a pedagógusok sztrájkbizottságát alkotó három szakszervezet írta alá - közölte az elnök a távirati irodával.

A juttatást két részletben, szeptember 15-én és november 30-án kapják meg a munkavállalók. Ez a juttatási forma azonban nem vonatkozik az óvodákban dolgozókra, és azokra sem, akiknek az önkormányzat a munkaadója. Ezzel kapcsolatban a belügyminiszterhez fordultak, tőle kérve segítséget, hogy az önkormányzatok kapjanak támogatást ahhoz, hogy a náluk alkalmazásban lévők is részesülhessenek a szóban forgó juttatásban. Azonban - mint mondta - nemleges választ kaptak.

Galló Istvánné szerint a pedagógus életpályamodellről és a köznevelés fejlesztéséről folyamatosan beszélni kell, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az őket közvetlenül segítő munkatársakat sem. Hajnal Gabriella, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke is úgy véli: fontos lenne, hogy azokra a munkavállalókra is vonatkozzon az életpályamodell, akiknek főiskolai végzettségük van, de nem pedagógusként dolgoznak az iskolákban.

Közel ezer állást kínálnak

A PSZ elnöke elmondta: a megállapodás rögzíti azt is, hogy az Emmi vállalja, áttekinti és pontosítja a pedagógusok intézményi benntartózkodásának szabályait, ugyanis a pedagógusok arról számoltak be, hogy kénytelenek akár 26 órában is tanítani, mert az üres álláshelyeket a munkáltató helyettesítéssel próbálja kiváltani. A minisztérium azt is vállalta, hogy az üres álláshelyeket be fogják tölteni.

A szakképzés átalakításával kapcsolatban sem látnak még tisztán a pedagógusok - mondta az elnök. 400 szakközép-, szakiskola és vegyes iskola átkerül a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) július 1-jétől, a részleteket tartalmazó kormányrendelet azonban még nem jelent meg - hívta fel a figyelmet Galló Istvánné.

Közel ezer állást kínálnakÍme az állások!

- Ilyen tanári állásokat hirdetnek a Profession.hu-n. Részletek >>>

- A szakközépiskolákban és a szakiskolákban ilyen álláshelyeket találhatunk.

- A legtöbb tanárt budapesti intézmények vennék fel, de Pest megyében, Fejér és Tolna megyében is sok az üres pozíció.

- Részmunkaidős tanári állásokat is kínálnak. Részletek >>>

- Szakoktatók jelentkezését is várják. Részletek >>>

- Az óvodapedagógusok és a dajkák ilyen munkát találhatnak.

- Az iskolákba nem oktatói feladatokra is keresnek embereket: iskolatitkároknak, gazdasági vezetőknek, élelmezésvezetőknek, illetve iskolai takarítóknak ilyen állásokat kínálnak.

- Intézményvezetői pozíciókat is találhatunk. Részletek >>>

- Az összes pedagógus állást - csaknem ezret - itt böngészhetjük!

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munka, oktatás, iskola, óvoda, Klik, tanár, pedadógus, állásajánlat