Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Pályamódosítás

Sajnos valóban nem vagyunk könnyű döntéshelyzetben, ha szeretjük a munkánkat, a kollégáinkkal is jó a viszony, viszont a főnökünkkel egyáltalán nem találjuk a hangot. Mit tehetünk? Keressünk másik munkahelyet? Valóban kénytelenek vagyunk ilyen drasztikus lépésre? Mielőtt mindent feladnánk, érdemes az alábbi néhány tanácsot megfogadni, hátha találunk egy mindenki számára gyümölcsöző megoldást.

Vizsgáljuk meg a szituációt minden szemszögből!

Lépjünk két lépést hátra és próbáljuk meg szubjektív véleményt alkotni. A főnökünkről, magunkról, a kollégáinkról és az egész helyzetről, amiben benne vagyunk. Ez a tanács ugyan nem szolgál feltétlenül újdonsággal, de az a része talán mégis, hogy bizony magunkat is górcső alá kell vennünk. 

Lehet, hogy minden vezető és manager szerencsésnek mondhatná magát, ha olyan nagyszerű munkaerővel dolgozhatna, mint mi, de azért sosem árt azt a lehetőséggel is számolni, hogy bizony mi is ludasak vagyunk abban, hogy valami nem jól működik.

Ha a főnökünk minden apró mozdulatunkat ellenőrzi, és úgy érezzük, szinte semmilyen önállóságot nem enged, gondoljuk át, nem azért van-e mindez, mert az utóbbi időben hiányos, nem pontos anyagokat adtunk le?

Az is könnyen előfordulhat, hogy a főnökünk soha nem ad visszajelzést és nehezen érjük el, ha a kérdéseinkre szeretnénk választ kapni, csupán annak az eredménye, hogy túlságosan is megbízhatónak bizonyultunk és nem is jeleztük felé sosem, hogy iránymutatásra lenne szükségünk.

Próbáljuk meg a lehető legpontosabban megfogalmazni, hogy mi is az, ami zavar minket a felettesünk viselkedésében, vagy a köztünk kialakult szituációban. Ezek után már csak azt kell kiderítenünk, mit tudnánk tenni, hogy a feszültség feloldódjon, esetleg ki se alakuljon. Ha például nagyon zavar minket, hogy késő éjjel, vagy hétvégén küld nekünk e-maileket, ahelyett, hogy idegesen, meggondolatlanul visszaszólnánk, finom jelzésekkel is tudtára adhatjuk, hogy bizony mi nem fogunk tudni azonnal válaszolni.

Kitartsunk egy nehéz természetű főnök mellett?

Szintén egy jó taktika, ha összeszedünk minden olyan apróságot, ami viszont tagadhatatlanul pozitív a viselkedésében, hozzáállásában. Írjunk ezekről egy listát, és hagyjuk szem előtt, hogy minden alkalommal, amikor legszívesebben ott helyben felmondanánk, rájuk tudjunk pillantani.

Megértően kezeli a rugalmas munkaidő igényünket? Nekünk szólt először, amikor egy új, kihívásokkal teli projekt ötlete felmerült? Biztosan találunk legalább egy-két olyan dolgot, ami miatt valójában szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ő a főnökünk.

Emlékeztessük magunkat, mennyire szeretjük a munkánkat!

Bizony, itt egy újabb lehetőség a listaírásra! Vegyünk sorba mindent, a legapróbb részletig, hogy miért szeretünk bejárni az irodába, miért kedveljük a kollégáinkat, és milyen kihívásokat találunk a munkánkban!

Legyen szó akár a kávészünetekről, a szuper kényelmes székről az asztalunknál, a munka utáni fecsegésekről, az asztalunkon sorakozó fényképekről vagy a világ legjobb fej ügyfeléről, mindent vegyünk számításba!

Valóban megérné mindezt feladni néhány konfliktus miatt? Hacsak nincs valóban annyira elmérgesedve a helyzet, hogy a főnükünkkel való rossz viszony akadályozzon minket a munkánkban, vagy olyan stresszt okozzon, hogy reggel felkelni se legyen kedvünk, próbáljunk meg a listánkra koncentrálni és azzal a pozitív hozzáállással közelíteni a következő munkanap felé, hogy nincs is olyan rossz dolgunk.

Várjunk türelemmel!

Abban az esetben, ha szubjektíven megvizsgáltuk a helyzetet és arra jutottunk, hogy bizony mi mindent a lehető legjobban csinálunk, és sajnos tényleg arról van szó, hogy a főnökünkkel van a probléma, bízzunk benne, hogy ezt nem csupán mi látjuk így.

Ha valóban ennyire nehéz a személyisége, vagy ennyire nehézkes vele együtt dolgozni, ez előbb vagy utóbb szélesebb körben is ki fog ütközni. Egy manipulatív vagy rosszindulatú személyiséget nem lehet sokáig eltitkolni. Jobb esetben inkább előbb, mint utóbb, a helyére léptetnek majd egy nála sokkal alkalmasabb vezetőt.

Viszont, ha nem „csupán” a személyiségével van probléma – elvégre a kedvesség és emberségesség nincs szerződésbe fektetve -, hanem konkrét tettekkel is hátráltat minket, dokumentáljunk mindent! Ha esetleg netán arra kerülne a sor, hogy felsőbb körökben kell bizonyítanunk az igazunkat, jobb, ha kéznél van minden e-mail, visszamondott ígéret.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala