Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A ma reggel ismertetett kormányrendelet kijárási korlátozást vezetett be, március 28.  és április 11. között, melynek értelmében ez idő alatt csak alapos indokkal hagyhatjuk el az otthonunkat. Hogy pontosan hogyan érinti a legfrissebb intézkedés a mindennapjainkat, arról Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda munkajogászait kérdeztük. 

A legfontosabb tudnivalók

A szombattól életbe lépő rendelet célja, hogy a lehető legminimálisabbra csökkentse a fizikai érintkezés lehetőségét, ezért előírja, hogy minden élethelyzetben, vagyis munkába járás, vásárlás, tömegközlekedés során kötelesek vagyunk 1,5 méter távolságot tartani mindenkitől. „A rendelet leglényegesebb előírása, hogy lakóhelyünket kizárólag alapos indokkal hagyhatjuk el, amely szabály betartását a rendőrség ellenőrzi, megszegése esetén szabálysértési bírságot szabhat ki, melynek összege ötezer és ötszázezer forint között lehet” – figyelmeztetnek a szakemberek, akik egyúttal a most leggyakrabban felmerülő kérdéseket is megválaszolják. 

A munkahelyemre továbbra is elmehetek?

Igen, a munkavégzés továbbra is alapos indoknak minősül, ahogy a gazdasági tevékenység végzése, és az ehhez szükséges anyagok (pl. építőanyag, műszaki cikk) beszerzése is megengedett, az ajánlott higiéniai szabályok betartása mellett.

Személyes állásinterjúra van időpontom, megjelenhetek? 

​Álláspontunk szerint a személyes állásinterjút lehetőség szerint kerülni kell, érdemes inkább valamilyen online csatornát választani a bemutatkozásra, annak ellenére is, hogy a fent említett munkavégzés, gazdasági tevékenység végzése kategóriába az állásinterjú is beletartozhat. Azonban a személyes állásinterjú létjogosultságát csak megfelelően indokolt esetekben lehet alátámasztani, és mivel kiváltható biztonságosabb megoldással, ne kockáztassunk. 

Otthoni munkavégzést vállaltam. A munkaszerződést aláírhatom személyesen, illetve bemehetek a céghez a munkaeszközeimért?

A munkaeszközök beszerzése minden további nélkül lehetséges, és a munkaszerződés is aláírható személyesen, azonban ismertek a munkaszerződés aláírásának olyan alternatív módozatai, amik alkalmazása ilyenkor kiemelten indokolt, érdemes ezekről érdeklődnünk a munkáltatónknál.

Mi a különbség a korlátozás és a tilalom között?

​A korlátozás csak meghatározott esetekre szűkíti a kijárás lehetőségét, a tilalom azonban a jelenleg az említett rendeletben meghatározott alapos indokoknál jóval szűkebb körben (élelmiszer- és gyógyszer beszerzése, egészségügyi szolgáltatás igénybevétele) engedné a kijárást.

Nem otthonról dolgozom, így a gyermekem felügyeletét csak külső segítséggel tudom megoldani. Ezt igénybe vehetem a jövőben is?

Igen, napközben, kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése az otthon elhagyásának megfelelő indoka. A kijárási korlátozás nem akadályozhatja a szülői jogokat és kötelezettségeket sem. 

A munkahelyemen kívül hova mehetek még a korlátozás ideje alatt?

A rendelet szerint élelmiszerüzletekben és drogériákban továbbra is vásárolhatunk, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzleteket, a mezőgazdasági boltokat, a piacokat, a gyógyszertárakat, a benzinkutakat, a dohányboltokat, illetve a fodrász- és manikűrös szalonokat is felkereshetjük. Fontos azonban, hogy 65. életévét betöltöttek az élelmiszerüzleteket, drogériákat, piacokat vagy gyógyszertárakat kizárólag 9 és 12 óra között látogathatják - ilyenkor más ide nem mehet! Természetesen a segítségre szoruló rokonok látogatása és a hitélet is megengedett március 28. és április 11. között. 

Úgy hallottam, hogy bezárnak az éttermek, azonban nincs időm főzni, mivel itthonról dolgozom, és gyermekeimnek is segítenem kell a tanulásban. A kiszállítás is szünetel a korlátozás alatt?

Nem, mert bár az új szabály szerint szombattól ténylegesen be kell zárniuk a vendéglátó üzleteknek, de elvitelre alkalmas ételek készítésével és szállításával továbbra is foglalkozhatnak.

Munka után rendszeresen futok a szabadban. Erre is vonatkozik a korlátozás? 

Nem, mert az egyéni szabadidős sporttevékenységet és sétát a friss szabályozás is lehetővé teszi, mégpedig külterületen vagy belterületi zöldövezetben, viszont fontos betartani, hogy közösen csak az egy háztartásban élők mehetnek sétálni, és másoktól ez esetben is 1,5 méter távolságot szükséges tartani. 

Vegyük komolyan a fentieket, saját magunk és környezetünk védelme érdekében! 

Ha úgy érezzük, mentálisan nagyon megterhelő ez a helyzet számunkra, itt olvashatunk a szorongás csökkentésének módjairól, vagy akár szakemberek segítségét is kérhetjük ingyenesen. Amennyiben pedig az otthoni munkavégzés jelent kihívásokat számunkra, itt és itt találhatunk hasznos tanácsokat a témában. 

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, távmunka, otthoni munkavégzés, biztonság, együttműködés