Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A júniustól kísérleti jelleggel zajló közmunka mintaprogramok alapján a közfoglalkoztatás kiterjesztése a jövőben elsősorban azokban a térségekben várható, ahol kevéssé vagy egyáltalán nincs jelen a versenyszféra, hiszen annak elsődleges támogatása nem lehet kérdéses – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára.

Jövőre a közfoglalkoztatás keretében napi 4 óra helyett 6 vagy 8 órában féléves időtartamra adnának munkát az embereknek. Erre a célra 2012-ben 132 milliárd forint áll rendelkezésre, az idei 64 milliárddal szemben. Az idei programba egyébként a hetente frissülő adatok szerint már 246 ezer embert vontak be, közülük több mint 60 ezren 8 órában dolgoztak – mondta Czomba Sándor.

A másodlagos munkaerőpiac – a közfoglalkoztatás – ugyanis tisztán az adófizetők pénzéből finanszírozott. A statisztikai mutatók ugyan javulnak ezáltal, de gazdasági helyzet nem. (Októberben 65 ezer ember dolgozott a közfoglalkoztatás keretében. 2011 első 10 hónapja alatt átlagosan csaknem 59 ezer ember végzett közmunkát, de majdcsak a háromnegyedük részmunkaidőben dolgozott – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiban.)

Csak értékteremtő munka lesz

Pintér Sándor belügyminiszter a napokban bejelentette: jövőre 200 ezer embernek adnának munkát a közfoglalkoztatásban, de mellettük további 595 ezren hasonló keretek között dolgozhatnának, ha lenne elég munkalehetőség.

Az államtitkár szerint is fontos, hogy a közmunkások által végzett munka értékteremtő legyen, mert ellenkező esetben a tevékenység „minden résztvevőnek megalázó, és csak magunkat csapjuk be”. A közmunka mintaprojekteknek éppen az a lényege, hogy egy-egy konkrét területen az adottságokat elemezve megkeressük azokat a foglalkoztatási lehetőségeket, amelyek mögé értéket lehet tenni – közölte Czomba Sándor a távirati irodával.

Azok közül, akik bekapcsolhatók a közfoglalkoztatásba, sokan rendelkeznek az élet sok területén használható szakképzettséggel, de a diplomások sem ritkák közöttük. Sokszor semmivel sem rosszabb a szaktudása, mint annak, aki hasonló munkaterületen dolgozik, ezért nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatást, sőt arra kell törekedni, hogy az abban lévő lehetőségeket minél jobban kihasználják – tette hozzá a belügyi tárca vezetője.

Karácsony a közfoglalkoztatottaknak

Mátraverebélyen a közmunkások karácsonyfadíszeket készítettek eladásra, illetve felajánlották a Belügyminisztériumnak is, hogy az ottani karácsonyfákat is „öltöztessék” az ő díszeikbe. Az önkormányzat terve az, hogy a jó kézügyességű munkásokkal egy szövetkezetet alapítanak majd, és többféle, háziipari jellegű terméket állítanak elő. Így ezek az emberek a jövőben akár a versenyszférában, azaz elsődleges munkaerőpiacon is dolgozhatnak majd. A programban jelenleg mintegy negyvenen vesznek részt – mondta Seres Mária polgármester.

Hódmezővásárhelyen ajándékcsomagot kaptak az önkormányzattól közmunkások, a közel 830 dolgozónak több mint 3000 forint értékű, elsősorban tartós élelmiszereket és édességet tartalmazó csomagokat adtak át. Kószó Péter alpolgármester elmondta, hogy a település valamennyi polgára köszönettel tartozik azoknak, akik a közfoglalkoztatás keretében vállalták és becsülettel elvégezték a város által felkínált munkát. Segítették működtetni az intézményeket, gondozták a közterületeket, de a várost fenyegető belvíz elleni küzdelemben is derekasan helytálltak.