Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Motiválatlanság, fásultság, esetleg kiégés? Bárki érezheti úgy a karrierje során, akár váratlanul, akár tartósan, hogy nem találja a helyét, és azt sem tudja, merre tovább. Az indikátorok sokfélék, olykor egészen egyediek és személyesek lehetnek, van azonban néhány tipikusnak mondható alaphelyzet, amelybe talán észrevétlenül sodródunk bele újra és újra, és bizony már nem látjuk a fától az erdőt. A jó hír, hogy kiút mindig van, ehhez azonban aktívan tennünk kell, sőt, akár szemléletváltásra is szükségünk lesz, de egy biztos: a várva várt eredmény sem marad el.

A váltás nem csodaszer

Gyakran halljuk, hogy a munkaerőhiány a munkavállalóknak kedvez, hiszen számtalan szakmában a szakemberek válogathatnak a lehetőségek közül. Ez a tény önmagában pozitív, és ha jól élünk vele, az karrierívünket is emelkedőre húzhatja, sokan azonban tudatos tervezés nélkül, egy-két-, legfeljebb háromévente új munkahely után néznek, mégpedig az aktuális munkakörükben felmerülő problémák, konfliktusok, stresszes feladatok miatt. Ez a „csöbörből vödörbe” klasszikus esete. Ne lépjünk ebbe a csapdába! Fókuszáljunk jelenlegi munkánkra, mivel vagyunk elégedetlenek, és min tudnánk változtatni. Hirtelen döntések helyett mérlegeljünk, vajon tényleg szükséges-e az azonnali váltás, vagy érdemes még kitartanunk. Ha a váltás mellett tesszük le a voksunkat, tegyük azt tudatosan, elképzelhető ugyanis, hogy nem csupán a céget, de az iparágat is el kell hagynunk, ehhez pedig jó adag kitartásra lesz szükségünk.

Karriergyilkosok a láthatáron! - munka, karrier, haladás

Álljunk a középpontban

A közösségi oldalak korszakát éljük, aminek számtalan előnye, és legalább ugyanennyi hátránya is van – és ez akár a karrierünkre is kihathat. Amíg motivációlöketet kapunk példaképeink legfrissebb fotói, bejegyzései által, addig jó nyomon vagyunk, a lelkesedés viszont gyakran csap át frusztrációba, önmarcangolásba amiatt, hogy mi még sehol sem tartunk a „nagyokhoz” képest. Megsúgjuk a titkot: csak akkor válhatunk sikeressé és elégedetté, ha mások álmai helyett a sajátunkat kezdjük el követni. És van itt még valami: ha képessé válunk arra, hogy saját eredményeinket is elismeréssel üdvözöljük, az valódi löketet fog adni a haladáshoz. Amennyiben szükségesnek érezzük, kérdezzünk vagy kérjünk tanácsot az előttünk járóktól, vagy hallgassuk meg, ők honnan indultak, és milyen lépések által érték el azt, amit. Lehetséges, hogy nem is vagyunk lemaradva?

Legyünk őszinték magunkkal

Az igazság olykor kellemetlen és nem szeretünk szembenézni vele. Ez így van az életünk minden területén, így a munka frontján is. Az elakadásunk oka olykor az a szimpla tény, hogy nem merjük bevallani magunknak, hogy nem ott vagyunk, ahol lenni szeretnénk. Lehetséges, hogy családi vagy baráti nyomásra nem merünk kiszállni a multi világából és saját vállalkozásba kezdeni, vagy épp senki nem találja logikusnak a környezetünkben, miért akarunk szakmát váltani, amikor jól fizető állásunk van a jelenlegi területünkön. Ne késlekedjünk, kapcsoljuk ki a robotpilóta üzemmódót, tegyük a szívünkre a kezünket, szedjük össze a bátorságukat, és lépjünk tovább. Amennyiben egy korábbi rossz döntésünk vezetett minket ebbe a helyzetbe, vállaljuk fel a hibánkat, bocsássunk meg magunknak, és találjuk meg a számunkra helyes irányt, ami soha nem késő!

Magunkra ismertünk? Biztosak lehetünk benne, hogy nem vagyunk egyedül a problémával, viszont kizárólag rajtunk múlik, felelősséget vállalunk-e karrierünkért, és teszünk-e érte. Az építkezés leginkább önismeret és önmagunkba vetett hit kérdése, amennyiben ezek az alapjaink biztosak, a folytatás sem marad el. Térképezzük fel erőforrásainkat, személyes preferenciáinkat, amelyek pályánk következő állomását is kijelölik. Lehetséges, hogy a komfortzónánkból is ki kell lépnünk, és külföldön találjuk meg a számításunkat, vagy egy részmunkaidős állás lesz a megoldásunk, ami mellett arra a hobbinkra is lesz időnk, amit hivatásként szeretnénk űzni a jövőben.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, megtorpanás, haladás, siker