A valódi foglalkoztatás 2014-ben stagnálni fog - véli a GKI Gazdaságkutató Zrt. a 2014-re vonatkozó prognózisában. A foglalkoztatás a közmunka további kiterjesztése, valamint a külföldi munkavállalás bővülése révén 1,5 százalékkal növekedhet. A kutatóintézet szerint a munkanélküliség éves átlagos szintje 10,5 százalék körül marad.

A munkaadók tervei

A Profession.hu kutatása szerint a munkaadók több mint fele úgy véli, hogy a jövőben növekedésre lehet számítani a munkaerőpiacon, míg 30 százalékuk szerint nem várható változás. Csupán 5 százalékuk gondolja azt, hogy elbocsátások várhatók 2014-ben. 

Egy másik felmérés szerint is kedvező lesz 2014 első negyedéve a munkaerőpiacon. A Manpower kutatásában megkérdezett munkaadók 11 százaléka tervez létszámbővítést, 8 százalékuk elbocsátást, a háromnegyedük pedig nem változtatna a dolgozói létszámán.

A Magyar Munkaerő-piaci Prognózisból 6500 munkáltató válaszai alapján hasonló kép bontakozott ki: közel 1400-an arra számítanak, hogy nőni fog a munkavállalók száma, és kevesebb mint ötszázan gondolják, hogy létszámcsökkenés lesz. A többiek - közel 4700-an - úgy vélik: nem változik az alkalmazotti létszám.

 Jövőre itt lesznek állások 

Új dolgozók felvételét 1831 cég tervezi 2014-ben, 2 228-an viszont nem toboroznak jövőre. 55 vállalat kölcsönzött munkaerővel oldaná meg a létszámhiányt, 73 cég viszont csökkenteni akarja az ilyen dolgozóinak számát. A négyezernél is több válaszadó 93 százalékánál egyébként eddig sem voltak kölcsönzött munkások, és a jövőben sem tervezik, hogy ilyen dolgozókat foglalkoztatnának - áll a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet által készített prognózis adatiban.

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) tagjainak 84 százaléka új beruházást tervez 2014 és 2020 között Magyarországon, amelyeknek közel háromnegyede új munkahelyeket is teremtene - derül ki legfrissebb felmérésükből, amelyet a távirati iroda ismertetett.

A hazánkban működő német cégek kétharmada a beruházásokhoz támogatásra pályázna a 2014-től kezdődő uniós költségvetési időszakban, ezekkel pedig több mint 1700 munkahelyet hoznának létre.

Itt lesznek állások

A GKI szerint az elektronikai iparban, az idősgondozásban, a gyermekfelügyelet területén, az egészségügyben, a zöldgazdaságban és a biogazdálkodásban kellene új munkahelyeket teremteni 2014-től.

A pénzügyi, biztosítási, üzleti szolgáltatások szektorban nagyon nagy a létszámbővítési kedv, rengeteg szolgáltató központ kínál állásokat. Úgy tűnik, hogy a vendéglátás is feléledt - áll a Manpower 2014-re vonatkozó előrejelzésében. Csak az építőiparban területén terveznek elbocsátást a munkaadók

A gyártó cégek is több munkaerő-felvételt terveznek, mint elbocsátást. Emellett a kereskedelem területén működő vállalkozások közül is többen vannak azok, amelyek bővítik a létszámot. Éves összehasonlításban az elektromos áram, gáz- és vízellátás területén emelkedett jelentősen a felvételi kedv, és a mezőgazdaságban is kevesebb munkaadó tervez elbocsátást.

A közmunka javít a statisztikán

A Manpower prognózisa alapján a köz-, szociális és lakossági szolgáltatások ágazatban 2013 utolsó negyedévében még 6 százalékkal több munkaadó tervezett leépítést, mint munkaerő-felvételt. Ez 2014 első negyedévére megfordult, 6 százalékkal többen toboroznának, mint ahányan elbocsátásra készülnek. A javulás egyik oka a nemrég meghirdetett téli közfoglalkoztatás lehet.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A GKI szakértői szerint a közmunka valóban jobb, mint a munkanélküliség, de úgy vélik, hogy nem vezet át a valódi foglalkoztatáshoz. Ahhoz, hogy az állástalanoknak segítsenek, a gazdaságkutató szerint 2015-től meg kellene emelni a munkanélküli ellátást 5 hónapra (jelenleg maximum 3 hónapig jár az álláskeresési járadék).

A pályakezdők helyzete

Több kormányzati és uniós programmal próbálnak segíteni nekik az elhelyezkedésben (járulékkedvezményt kapnak a 25 évesnél fiatalabbakat alkalmazók, illetve folytatódik az Első munkahely garancia program is).

A fiatalok helyzete azonban ennek ellenére sem túl rózsás, a Magyar Munkaerő-piaci Prognózisból ugyanis kiderült: a 4700-nál több válaszadó munkaadónak mindössze 7 százaléka tervezi, hogy 2014-ben pályakezdőt vesz fel.

Van néhány képzésterület, ahol már egyetemistaként állást találhatnak a fiatalok. Az Eduline.hu diplomáspálya-követési rendszer adatai alapján ismertette, hogy a pályakezdők hány százaléka dolgozik a saját szakterületén.

        Jövőre itt lesznek állások
(Adatok forrása: eduline)         

A GKI egyébként azt tanácsolja, hogy a magyar felsőoktatást minőségileg kellene fejleszteni. A kutatók nem zárkóznak el a tandíjtól: a koncepciójuk szerint a fiatalok az első évben ingyenesen tanulhatnának, később pedig tanulmányi eredménytől és szociális helyzettől függő térítés mellett.

A feladat: munkahelyteremtés

A GKI szerint a 2014-ben megalakuló új kormány legfőbb feladata lesz, hogy sürgősen helyreállítsa a magyar gazdaságot, a befektetések iránti bizalmat, elindítsa a növekedést. Többek között új munkahelyek létrehozására, illetve a szociális válság enyhítésére lesz szükség - írják a Gazdasági kilábalási koncepció Magyarországnak 2.0 című tanulmányban.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkaerőpiac, álláskeresés, 2014