Adókedvezményben részesülhetnek azok a munkáltatók, akik megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak úgy, hogy a munkahelyeket és a szervezeti kultúrát ennek megfelelően alakítják ki.

A munkáltatók az adószabályok értelmében a megváltozott munkaképességű személyek foglalkozási rehabilitációjának elősegítése érdekében rehabilitációs hozzájárulás fizetnek, ha a foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma több mint 25 fő, és az általuk foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelező foglalkoztatási szint).

Jól járhatnak a munkaadókA megváltozott munkaképességű álláskeresők ilyen munkalehetőségeket találhatnak a Profession.hu-n!

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatóknak fel kell készíteniük a szervezetet az ilyen dolgozók alkalmazására. Olyan munkahelyeket, munkakörnyezetet kell biztosítaniuk, amelyek a megváltozott munkaképességűek egészségét, testi épségét sem veszélyeztetik - olvashatjuk Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak eljuttatott közleményében, melyben "A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése" című kiemelt TÁMOP projektjét ismerteti. A program keretében adókedvezményben részesülhetnek azok a munkáltatók, amelyek megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak, és a munkahelyeket, valamint a szervezeti kultúrát ennek megfelelően alakítják ki.

A vállalat átalakítása

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása csak akkor lehet sikeres, ha a foglalkoztató szervezetek előkészítik az új munkavállalók alkalmazását. A cégvezetésnek alaposan át kell gondolnia, hogy milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy az adott vállalat szervezeti kultúrája befogadó legyen. Érdemes megvizsgáltatni egy rehabilitációs szakemberrel, hogy mely munkakörök alkalmasak egy adott szervezeten belül a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására.

Jól járhatnak a munkaadók

1. Kapcsolat civilszervezetekkel: fel kell térképezni azt is, hogy milyen hivatalos és civilszervezetekkel érdemes szorosabb kapcsolatot kiépíteni, ha a cég megváltozott munkaképességű személyeket kíván foglalkoztatni.

2. Mentorrendszer: a hosszabb beilleszkedési folyamat miatt javasolt esetleg egy mentorrendszer kidolgozása is, és érdemes időnként áttekinteni a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának viszonyait, kihívásait és eredményeit.

3. Kommunikáció: a szervezetnek érdemes a belső és külső kommunikációját is átgondolnia. A szervezeten belüli kommunikáció részeként a kollégáknak érdemes "érzékenyítő" tréningeket tartani, a külső kommunikáció pedig a cég esélyegyenlőségi tevékenysége szempontjából lehet fontos, például a társadalmi felelősségvállalás részeként.

4. A gépek, munkakörülmények átalakítása: a munkahelyek kialakítása során a fizikai környezetet, a munkakörülményeket a megváltozott munkaképességű személyek tulajdonságaihoz kell illeszteni egyrészt, hogy a munkavégzés miatt ne romoljon az egészségi állapotuk, másrészt ne idézzen elő balesetveszélyt. Adott esetben megfelelő munkáltatói intézkedés lehet például egy-egy munkaeszköz átalakítása, egy gép kezelőelemeinek átalakítása, áthelyezése, hangfelismerő program telepítése a látáskárosultak számára, gyengén látóknak szöveg-nagyító, illetve helyi megvilágítás alkalmazása, álló helyett ülő munkahelyek kialakítása, munkarend változtatás, vagy a műszakok számának csökkentése.

5. Akadálymentesítés: feltétel, hogy az ajtók, átjárók, szintbeli különbségek, áthidalók, lépcsők, zuhanyozók, mosdók és a munkahellyel összefüggő berendezések is használhatók legyenek a megváltozott munkaképességűek számára. Az akadálymentesítésnek ugyanakkor komplexnek kell lennie, azaz valamennyi megváltozott munkaképességű csoporthoz tartozó munkavállaló speciális szükségleteinek figyelembevételével kell történnie, megvalósítva az esélyegyenlőséget.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

E szempontok átgondolása és a munkakörnyezet megfelelő, a speciális igényeket is figyelembe vevő kialakítása esetén a megváltozott munkaképességű munkavállalók is teljes értékű munkát tudnak végezni, ami nemcsak számukra, de a munkáltatók számára is kifizetődő, gyümölcsöző együttműködést eredményez.

A foglalkoztatási törvény szempontjából megváltozott munkaképességű személy az, aki testi vagy értelmi fogyatékkal él, vagy akinek az orvosi rehabilitációt követően munkavállalási és munkahely-megtartási esélyei testi vagy szellemi károsodása miatt csökkentek.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkaadó, megváltozott munkaképesség, adókedvezmény, akadálymentesítés