Járjunk munkába akkor is, ha otthonról dolgozunk?

Járjunk munkába akkor is, ha otthonról dolgozunk?

Tegyünk úgy, mintha be kellene járnunk, még akkor is, ha home office-ban dolgozunk, ajánlja egy amerikai pszichológus.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A pizsama szindróma

Sokak számára eltűnt a határvonal a munka és a magánélet között az otthoni munkavégzés beköszöntével: a jelenség jól ismert a szabadúszók között, akiknél gyakran összemosódnak a hétköznapok és a hétvégék, a munkaidő és a szabadidő. Az irodák hazaköltözésével tömegek szembesültek az érzéssel, hogy a napok egybefolynak, a teendők tömege pedig csak nő, ami miatt hajlamosak vagyunk tovább dolgozni, korábban kezdeni a szokásosnál.

Hajlamosak vagyunk a munkába járáson megspórolt időt is a munkaidőbe forgatni, ahelyett, hogy észrevennénk, ez a napi fél óra, óra fontos szerepet játszik a magánélet-munka egyensúly fenntartásában.

„A rutinok és szertartások nagyon hasznosak, hiszen okkal csináljuk őket, és tudjuk, mire számíthatunk” – mondja Lynn Bufka, az Amerikai Pszichológiai Társaság szenior direktora a CNN-nek. A napi megszokások keretet adnak a napoknak: „Anélkül végezhetjük a teendőinket, hogy el kellene gondolkodnunk rajta, mi is a következő lépés.” Így aztán a munkába való közlekedés is fontos része a napi rutinnak: a magánéletünkből érkezünk át a munkánkba. Férjből, feleségből, szülőből a szakmai énünkbe.

Szerepcsere a négyzeten

Az sem könnyíti meg a helyzetet, hogy az online oktatás miatt sokan naponta többször váltanak szerepet: egyszerre tanárok, a munkahelyükön helytálló munkaerők, család élelmezők, váratlan helyzet megoldók. Nem könnyű rezzenéstelen arccal belevágni egy online tárgyalásba, ha percekkel korábban még a gyerekeket vigasztaltuk egy csetepaté miatt.

A megoldás részleges, nem segít abban, hogyan töltsön el egy egész család egy fedél alatt egy iskola- és munkanapot hatékonyan, de abban segíthet, hogy reggel és munka után el tudjuk választani a munkaidőt az otthoni időnktől.

A szakember azt javasolja, hogy munka előtt és után szánjunk időt arra, hogy tegyünk úgy, mintha munkába vagy haza mennénk! Természetesen nem arra buzdít, hogy pöfögjünk a reggeli dugóban vagy a metrón pácolódjunk a végállomásig, hanem azt mondja: sétáljunk egy félórát, hogy a testünk is érezze, így kötjük át a reggelt és a munkaidőt. Eleinte csábítónak tűnhet pizsamában átmászni az asztalunkig ébredés után, de hosszú távon rengeteg előnnyel jár, ha rászánjuk az időt a sétára vagy kerékpározásra, és ilyen módon töltődünk naponta. Javítja a kedélyállapotot, az erőnlétet és a tavaszodó időben a napsütés is melengeti a lelket.

Hova sétáljunk, ha nem a munkába? Megcélozhatunk egy kicsit távolabbi boltot és elintézhetjük a reggeli vagy ebéd beszerzést, de a környékbeli parkokban, utcákban is sétálhatunk. Kereshetünk telefonpartnert erre az időszakra, akivel minden nap beszélgetünk ilyenkor, de választhatunk egy szimpatikus hangoskönyvet vagy podcast adást is a sétánk mellé.

Nem könnyű időszak ez, de megteremthetjük a saját legjobb körülményeinket. Alakítsunk ki új rutinokat és tartsunk ki mellette!

AJÁNLÓ: A koronavírus miatt új állást keresőknek létrehozott felületünk, az Álláskeresési Térkép egy helyen tartalmaz minden fontos információt: az álláskeresési járadék igénylésétől az állásinterjús felkészülésig.

Aktuális álláshirdetések

Szakemberekre valamennyi szektorban nagy szükség van folyamatosan. 

fizikai, segéd és betanított munkák között is érdemes válogatnunk, ha pedig képzettségünk szerint keresnénk: szakiskolai végzettséggel itt, középiskolai végzettséggel itt, főiskolai diplomával pedig itt érdemes szétnéznünk.

Ha még csak keressük a nekünk való állást, akkor nézzünk körül az álláslehetőségek között, személyes prioritásaink szerint. Frissítsük önéletrajzunkat és töltsük fel ide, és ha tovább növelnénk esélyeinketkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is, így biztosan azonnal értesülünk a nekünk való új munkákról!

 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

További rövid hírek