Itt a tavasz, jöhet az új munka!

A tavaszi plusz energia jól jöhet a munkahelyváltáshoz, a szakértők szerint az álláskeresés gyakran felér egy főállású foglalkozással. Végigvettük, mire kell figyelnünk az egyik legfontosabb lépésnél, az önéletrajzunk összeállításánál.

Itt a tavasz, jöhet az új munka!A Profession.hu legfrissebb állásajánlatait itt találja!

A tavasz, mindig valami új kezdete, amivel kisöpörhetjük a korábbi rossz szellemeket a szekrényből. Mentálisan nincs jobb időszak ennél arra, hogy változtassunk azon, ami nem megfelelő az életünkben.

Itt a tavasz, jöhet az új munka!

Néha elegendő néhány kisebb lépés, mint egy új frizura, néhány új ruha, vagy az edzés beiktatása a napirendünkbe, néha azonban nagyobb változásokra van szükség. A pszichológusok véleménye szerint, 5-7 évente fontolóra kell venni a munkahelyváltást, hogy semmiképpen ne fásuljunk bele abba, amit csinálunk. Az év első szakasza azért is tökéletes időpont erre, mert a legtöbb cég ilyenkor nyitja meg az új pozícióit.

Sámson Dorottya, a Profession.hu szakértője szerint, ha belevágunk, tudnunk kell, hogy a munkakeresés felér egy főállású foglalkozással. Az első és legfontosabb, hogy tisztázzuk, milyen egy jó önéletrajz. Enélkül nem valószínű, hogy eljutunk egy személyes beszélgetésig.

Sok helyen olvashatunk arról, hogyan kell a jó önéletrajznak kinéznie, a HR szakértő véleménye szerint mégis számos pályázó vét a 3 legfontosabb alapszabály ellen.

Ezekre figyeljünk, ha jó önéletrajzot szeretnénk írni:

1. Az önéletrajz legyen az adott álláslehetőségre szabva!

Gondoljunk arra, hogy a kiválasztásért felelős személy valószínűleg rengeteg önéletrajzot kap egy-egy pozícióra. Általában 30 másodperc alatt dől el, hogy behívja-e az illetőt egy interjúra vagy nem. Valahogyan meg kell őt győznünk, hogy mi vagyunk a legjobbak. Ez szinte lehetetlen, hogy ha minden egyes megpályázott pozícióra ugyanazt a standard leírást küldjük.

Itt a tavasz, jöhet az új munka!

2. Mindig írjunk igazat!

Saját magunkat hozhatjuk vele nagyon kellemetlen helyzetbe, ha nem így teszünk. Hosszútávon a pályázó és a munkáltató is veszít azzal, ha az általa választott jelölt mégsem képes ellátni a munkakörét.

3. Ne legyenek benne lyukak!

Nagyon fontos, hogy semmit ne titkoljunk el, mert valószínűleg nem ez lesz a döntés alapja, másrészről, pedig legyünk büszkék arra, ami mögöttünk van. A negatív tapasztalatokat is az előnyünkre fordíthatjuk, ha kiemeljük, hogy mit tanultunk belőle.

+1 jó tanács: A formai követelmények!

Fontos, hogy az önéletrajzunk megfejeljen bizonyos formai követelményeknek. Semmiképpen ne legyen 2 oldalnál hosszabb, és figyeljünk rá, hogy könnyen olvasható és átlátható legyen. A két legáltalánosabban elfogadott betűtípus az Arial 10 vagy a Times New Roman 12. A fontos részeket mindenképpen vastagítsuk ki, és mentéskor figyeljünk a dokumentum nevére.

Itt a tavasz, jöhet az új munka!A Profession.hu letölthető önéletrajz mintáit ITT találunk, az állásportál önéletrajz-készítőjét pedig ITT.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkakeresés, álláskeresés, állásajánlat, önéletrajzírás