Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

„A társadalom hajlamos a kommunikatívabb, nyitottabb, más szóval extrovertált személyiségeket előnyben részesíteni, az utóbbi időszakban azonban a munkaerőpiacon egyre nagyobb figyelmet kapnak a viselkedési skála másik oldalát képviselő, befelé forduló kollégák” – számolt be tapasztalatairól a Profession.hu-nak pszichológus szakértőnk, Bernadetta, aki karrier coach-ként és személyiségfejlesztő trénerként segíti a munkavállalókat abban, hogy a legtöbbet hozzák ki személyiségtípusukból.

Bernadetta vezetőfejlesztőként egyik legfontosabb küldetésének tartja, hogy a főnöki pozícióban dolgozók észrevegyék, ha egy csapattag introvertált, és olyan feladatkört adjanak az illetőnek, amelyben kibontakoztathatja értékeit.

„Biztosan mi is tapasztaljuk, hogy munkahelyünkön, csakúgy, mint a magánéletben, többen is visszahúzódó és csendes személyiségtípusú (szakszóval élve introvertált) kollégák. Ők azok, akik általában jó megfigyelők, türelmesen meghallgatják az ügyfeleket, erős koncentráló képességgel rendelkeznek és jó elemzők. Ezeket a tulajdonságokat előnyként lehet kamatoztatni számos területen.”

Ha a fenti jellemzés alapján nem ismerünk magunkra, érdemes megnézni, Bernadetta hogyan azonosította egyik ügyfelénél az introvertáltságot:

 „Karrier coach-ként a foglalkozásokon előbb-utóbb szóba kerülnek azok a szituációk, amelyekben az illető kellemetlenül érzi magát és megpróbáljuk lebontani ezeket a tapasztalatokat konkrétumokra, hogy kiderüljön, mi blokkolja a karrierfejlődést. Ilyenkor mindig az iránt érdeklődöm, Mikor, milyen helyzetekben érzi magát kényelmetlenül? Miben nyilvánul ez meg? Milyen szokásai vannak? Milyen reakciókat kap a viselkedésére és milyen az általa vágyott viselkedés? Ezekre a kérdésekre válaszolva egy teljesebb képet kapok az illető személyiségéről és elindulhatunk a megoldás felé.

Ez történt akkor is, amikor ügyfelem egy versenyszellemű sales csapatba került, majd pár hónap múlva teljesen elszigeteltnek érezte magát a munkahelyén. Azt hitte, gondolkodásbeli vagy szimpátiabeli ellentétek vannak közte és a csapat többi tagja között, kiderült azonban, hogy a fő ok, ami miatt kívülállónak érezte magát nem más, mint hogy introvertáltként bekerült egy extrémen extrovertáltakból álló közösségbe.

Introvertált személyiségtípus: miért jó a csapatban?

Arról beszélt, hogy a nagy tárgyalásokon, ahol a 15 fős csapat előtt kellett volna jó ötletekkel előállni, leblokkolt, viszont egy-egy kolléga, vagy ügyfél előtt semmi gondot nem okozott számára, hogy folyékonyan és lelkesen előadjon. A legnagyobb stresszt az jelentette neki, amikor networking eseményeken egy idegenekből álló teremben ismeretségeket kellett kötnie.

Szabadidejében legszívesebben számítógépeken játszott, egyedül, és akkor volt a legboldogabb, amikor a vele közvetlenül együtt dolgozó kollégájával leegyeztetett tervet saját maga dolgozhatott ki. A legtipikusabb introvertáltakra jellemző tulajdonsága azonban az volt, hogy a legnagyobb feltöltődést számára az egyedül töltött idő jelentette. Amikor lassan rávezettem, hogy viselkedésével semmilyen „probléma” nincs, csupán arról van szó, hogy introvertált személyiségtípus, elkezdte más fényben látni karrierjét. Ma már több kollégát is mentorál, így kamatoztatja azt az előnyét, hogy hihetetlenül empatikus, jó megfigyelő és szűk csoport előtt kifinomultan fejezi ki magát.”

Nézzük, pontosan milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek a visszahúzódó személyiségek. Látni fogjuk, hogy a lista a munkáltatók által igen nagyra értékelt tulajdonságokat is tartalmaz:

- kiválóan fejezi ki magát írásban
- magas szintű gondolatiság jellemző rá
- visszafogott, érzelmeit magában tartja
- jó önértékeléssel rendelkezik
- szeret információt gyűjteni és összegezni döntéshozatal vagy véleménynyilvánítás előtt
- a csendes, nyugodt munkakörnyezetet értékeli
- a megbeszélések témáját szigorúan szakmai keretek között tartja
- ha csak teheti, egyedül vagy egyéni projekteken dolgozik
- krízishelyzetekben visszavonul
- kerüli a konfliktusokat

Fontos tudnunk és beazonosítanunk ezeket a tulajdonságokat, mert kutatások bizonyítják, hogy nagyjából az emberek 60 százaléka az extrovertált, 40 százaléka pedig az introvertált kategóriába tartozik.

Azt is összegyűjtöttük, hogy a fentiek alapján milyen munkák lehetnek ideálisak a befelé forduló személyiségtípus számára:

grafikus
mérnök
szoftverfejlesztő
mechanikus
szerkesztő
informatikai munkatárs
állatorvos
kamionsofőr

Nézzük át a fentieket és alkalmazzuk a tanácsokat saját személyiségünknek megfelelően. Ne feledjük, hogy az introvertált személyiséggel rendelkezők ugyanolyan értékes tagjai a csapatnak, és ugyanolyan eséllyel indulnak az állásokért, csak más dolgokra kell fektetniük a hangsúlyt, mint az extrovertáltaknak. Használjuk ki erősségeinket, mint például a részletekre való odafigyelés, az empátia és mások meghallgatásának képessége. Tartsuk a szemünket a friss álláslehetőségeken és pályázzunk új állásokra! Ne álljunk meg itt, keressünk álláslehetőségeket személyre szabott beállításaink alapján itt.

Az is fontos, hogy szánjunk az alábbi beállításokra néhány percet, hogy utána mindig első kézből értesülhessünk: kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt.

 

Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala