Minden területen nőtt az OKJ-s képzésekre jelentkezők száma. A társadalombiztosítási ügyintéző OKJ-s képzésre jelentkeztek a legtöbben tavaly – derül ki a OKJ-s képzések toplistájából. 2015-ben a vállalkozási mérlegképes könyvelő, valamint a bérügyintéző került még dobogós helyre, és a gazdasági-pénzügyi szakok mellett ipari képzések is népszerűek voltak.

TOP 10 OKJ-s képzés

1. Társadalombiztosítási ügyintéző
2. Vállalkozási mérlegképes könyvelő
3. Bérügyintéző
4. Pénzügyi-számviteli ügyintéző
5. Targoncavezető
6. IFRS mérlegképes könyvelő
7. Államháztartási mérlegképes könyvelő
8. Sportedző
9. Pénztárkezelő és valutapénztáros
10. Emelőgépkezelő (kivéve targonca)

Továbbra is a gazdasági-pénzügyi szakok állnak a legnépszerűbb OKJ-s képzések toplistájának élén a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt összesítése szerint. A gazdasági szakképzések népszerűsége nem meglepő, hiszen ezek a munkaerőpiacon keresett szakmákra készítenek fel, és jól tervezhető karrierutat kínálnak.

Íme a legnépszerűbb szakmák

A mérlegképes könyvelő képesítés tavalyi első helyét 2015-ben átvette a társadalombiztosítási ügyintéző.

"Szociológiából szereztem diplomát, ám nem igazán tudtam elhelyezkedni. Néhány évig próbálkoztam, majd eldöntöttem, hogy valamit még tanulnom kell. Elvégeztem a mérlegképes könyvelő OKJ-képzést, és azonnal találtam is munkát. Most egy külföldi tulajdonú cég pénzügyi osztályán dolgozom. A csoportvezetőm nemrég megsúgta, hogy őt hamarosan előléptetik gazdasági igazgatóvá, és azt szeretné, ha én venném át a helyét. Remélem, tényleg előléptetnek!” – mesélte lapunknak Zsófia.

Lecsúszott a top 10-ből az adótanácsadó képzés, amelynek helyére a pénzügyi ügyintéző került. Továbbra is népszerűek a bérügyintéző és könyvelő képzések, de a pénztárkezelő és valutapénztáros képzés is javított a helyezésén a tavalyihoz képest.

Tovább növekedett az ipari képzésekre jelentkezők száma, ami jól mutatja, hogy nagy az igény a termelő szektort segítő szakképesítésekre. A targoncakezelő mellett az emelőgépkezelő képzés is szerepel a legnépszerűbb 10 között.

Egyre több a fiatal

2014-hez képest közel 30 százalékkal nőtt az OKJ-s képzésre jelentkezők száma, valamint tovább emelkedett a 15-24 évesek aránya a résztvevők között. Dr. Dobay Péter oktatási szakértő szerint ez jól mutatja, hogy az OKJ-s végzettségre egyre inkább úgy tekintenek a fiatalok, mint a felsőoktatásban megszerezhető diploma kiegészítésére vagy alternatívájára. A legnagyobb arányban 25-34 év közötti korosztály van jelen hallgatók között, amiből egyértelműen következtethetünk arra, hogy a diplomás pályaelhagyók is előszeretettel döntenek az OKJ-s képzések mellett.

A szakértő szerint az OKJ-képzés jó megoldás lehet azoknak is, akik pályamódosításon gondolkoznak, hiszen rugalmas időbeosztásban végezhető, és rövid idő alatt gyakorlati tudást kínál, amelynek segítségével új perspektívák nyílhatnak a munkakeresés világában.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ingyenes a második szakképzés is

Tavaly léptek hatályba azok az új jogszabályok, amelyek szerint mindenki ingyen szerezheti meg az első két szakképesítését iskolai rendszerű képzésben. Korábban csak az első képzésért nem kellett fizetni – adta hírül az Eduline. 25 éves kor felett esti vagy levelező tagozaton, illetve más sajátos munkarendben (például távoktatás) végezhető el a képzés.

Akkor is ingyenes az OKJ, ha valakinek már van diplomája, ugyanolyan feltételekkel szerezhet szakmát, mint azok, akiknek nincs felsőfokú végzettségük. A felsőoktatási felvételihez is hasznos lehet egy OKJ: ha olyan szakra jelentkezik valaki, ami a már elvégzett OKJ-képzésére épül, akkor – az egyetem vagy főiskola döntése szerint - többletpont járhat.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: szakma, oktatás, OKJ, felnőttképzés