Az első őszi hónapban minden szempontból felélénkült az álláspiac, a folyamatosan növekedő - a 2008-as szintet is meghaladó - meghirdetett pozíciók mellett 11 százalékkal ugrott meg az álláskeresők száma is.

Legtöbben főiskolai, vagy egyetemi diplomával és középfokú nyelvtudással szeretnének elhelyezkedni, de a középiskolai, vagy szakmunkás képesítéssel rendelkezők között is egyre többen keresnek online munkát - számol be az internetes álláskeresési piac 67 százalékát lefedő Profession.hu harmadik negyedéves jelentésében.

Ilyen állásokat kínáltak

Évek óta először ügyfélszolgálati munkatársból (1,66 százalék) többet kerestek a vállalatok, mint könyvelőből (1,63 százalék). Az első helyen maradtak a fejlesztői (2,06 százalék), őket követik a mérnöki (1,88 százalék) pozíciók.

A legtöbb álláskereső rendezvényszervező asszisztens, média asszisztens, recepciós vagy titkárnő szeretne lenni.

Az óvodai és iskolai év kezdetével szeptemberben sokan kerestek a gyerekneveléssel könnyebben összeegyeztethető részmunkaidős állásokat.

A legkevesebb jelentkezést a szakápoló, logisztikai menedzser, telefonos behajtási munkatárs, hálózati koordinátor, panaszkezelési referens és pár értékesítési pozíciót kereső hirdetésekre kapták a cégek.

Nyáron érdemes volt munkát keresni

"Általános nézet a munkakeresők között, hogy a cégek nyáron nem igazán aktívak és ilyenkor nehezebb elhelyezkedni. Az idei szezon erre teljes mértékben rácáfolt, a meghirdetett állások száma gyakorlatilag folyamatosan növekszik, csak szeptemberben 5530 új pozíciót töltöttek fel a rendszerünkbe" - mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője.

Aki nyáron keresett munkát, kevesebb vetélytárssal kellett számolnia - tette hozzá az értékesítési vezető. A legjobb helyzetben továbbra is az IT fejlesztés/programozás kategóriában jelentkezők vannak, itt jut a legkevesebb jelentkező a legtöbb meghirdetett pozícióra.

A diploma hatalmas előny

Az elmúlt negyedévben is a sokéves tapasztalattal rendelkező munkakeresőknek kedvezett leginkább az álláspiac: a hirdetések 31 százalékánál 5 évnél több tapasztalatot kérnek, miközben a keresők között csak 27 százalék rendelkezik ennyivel.

 

    Íme a legnépszerűbb állások    

 

A pályakezdőknél pont fordított az arány: 14 százalék a meghirdetett állások száma, ezzel szemben az álláskeresők 22 százaléka nem rendelkezik tapasztalattal.

A diploma is hatalmas előny: azon állások száma, amelyhez csak érettségit várnak el, csupán a negyede a főiskolai, vagy egyetemi képzettséget igénylő pozícióknak.

Országos arányban véve Bács-Kiskun, Somogy és Csongrád megyében a legkönnyebb középiskolai végzettséggel állást találni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Itt voltak állások

Budapest után a legtöbb hirdetést Pest és Győr-Moson-Sopron megyében, a legkevesebbet pedig Nógrád megyében adták fel. Jelentkezőből a főváros és Pest megye után Fejérben volt a legtöbb.

Az egyes régiókban markánsan látszik a jelenlévő nagy cégek tevékenysége, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a LEGO, Hevesben a Robert Bosch, Győr környékén pedig az Audi vezeti a listákat. Országos szinten a legnagyobb növekedés az autóalkatrészeket forgalmazó Bárdi Autó Zrt.-nél volt.

Az idegen nyelvek ismeretét egyre több helyen, egyre magasabb szinten várják el a cégek: több mint kétszer annyi az angol nyelvtudást legalább középszinten igénylő állás, mint az olyan, aminél nem kérnek nyelvet. A felsőfokú nyelvtudást már közel annyi pozícióban várják el, mint a középszintűt.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, álláskeresés, állás