Minden második hallgató külföldre menne dolgozni, és a főiskolától remélik a nyelvtudásuk fejlesztését. Ezen kívül gyakorlatias képzésre vágynak, és arra, hogy csapatban is megtanuljanak működni, gondolkodni - olvashatjuk a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) "Mire vágyik a főiskolás?" felmérésének adataiban.

A megkérdezett hallgatók majdnem 90 százalékának nincs olyan felmenője, akinek hasonló a szakmája, mint amit jelenleg ő tanul. Alig látni tehát generációkon átívelést. Ennek egyik oka, hogy rettentően felgyorsult az új szakmák kialakulása, elég példának a kommunikációs területet említeni: hol volt még pár éve mondjuk a "social media manager" vagy a "digitális marketinges"?

"Azt persze nem tudja senki, hogy mi várható öt év múlva, hogy mely szakmák lesznek keresettek 2020-ban, vagy hogy milyen újak alakulnak majd ki a következő években, de egy dolog biztos: a kreativitás, a gyors helyzetfelismerés és alkalmazkodás elengedhetetlen lesz" - mondja Dr. habil. Vass László, a BKF rektora.

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. A Profession.hu-n ilyen állásokat kínálnak pályakezdőknek!

Menjek vagy maradjak?

A felmérés szerint a BKF hallgatóinak fele tervezi, hogy hazai tanulmányai után külföldön vállal majd munkát. Arányuk a turizmus-vendéglátás szakosok körében a legmagasabb, közülük háromból ketten is mennének.

Ilyen munkára vágyik egy főiskolás - és ilyen állást találhat!

enlightened Ilyen külföldi állásokat találhatunk!

A szakértők szerint ráadásul a külföldi munkavállalás iránti kedv a közeljövőben még inkább nőni fog. Akár más országban, akár itthon - mondjuk, egy multinacionális környezetben - szeretne majd valaki frissdiplomásként helytállni, aktív nyelvtudásra biztosan szüksége lesz.

Tisztában vannak ezzel a hallgatók: kiemelték, hogy egy középfokú nyelvvizsga megszerzése nekik kötelező, és a tanulmányi idő alatt minimum egy tárgyat idegen nyelven kell hallgatnia mindenkinek. A főiskola például külföldi ösztöndíj-lehetőségeket vagy ingyenes nyelvórákat is kínál. Az aktív hallgatók egyébként nem meglepő módon az angolt ismerik a legjobban: a nyelvet saját értékelésük szerint jól vagy nagyon jól beszélők aránya 70,2 százalék. A válaszadó főiskolások több mint fele két idegen nyelven is tud valamilyen szinten.

A gyakorlat veri az elméletet

Érdekes adat az is, hogy a hallgatók kétharmada már dolgozik a főiskolai tanulmányai mellett, ami látványos emelkedés a 2013-as (57,9 százalék) és 2012-es (53,7 százalék) adatokhoz képest. A fiatalok a magas fordulatszámon pörgő, gyorsan változó világhoz igazodva azt szeretnék, hogy amit ma elméletben megtanulnak, azt holnap már élesben ki is próbálhassák.

Íme a pályakezdőknek szóló állásajánlatok!

enlightened A legtöbb pályakezdő pozíciót a mérnököknek kínálják, sok fiatalt vár a gyártás-termelés szektor, illetve az ügyfélszolgálat és a szolgáltató központok is.

enlightened Nemcsak a főiskolát vagy egyetemet végzettek, hanem a szakmunkások is állást találhatnak.

enlightened Budapesten van a legtöbb munka, emellett Pest és Győr-Moson-Sopron megyei munkaadók várják pályakezdők jelentkezését.

enlightened Külföldi munkát is találhatunk. Részletek >>>

enlightened A legtöbb pozíciónál megkövetelik az angoltudást, viszont vannak olyan állásajánlatok is, ahol nem kérnek idegennyelv-ismeretet a munkaadók. 

enlightened Távmunkát, illetve 4 és 6 órás állásokat is kínálnak.

enlightened Kimondottan pályakezdőknek ilyen gyakornoki pozíciókat ajánlanak. Részletek >>>

enlightened ... Shift+R javĂ­tja ennek a kĂŠpnek a minosĂŠgĂŠt. Shift+A javĂ­tja az oldal Ăśsszes kĂŠpĂŠnek minosĂŠgĂŠt. Az összes gyakornoki lehetőség között pedig itt válogathatunk!

A hallgatók - saját meglátásuk szerint - kiemelkedően jól tudnak önállóan munkát végezni és kitartóak. Azt vallják, hogy ahhoz, hogy a vágyott munkahelyet megszerezzék majd, a problémamegoldás és a csapatban való munkavégzés képessége a legfontosabbak. Éppen ezért szívesen veszik, ha rendszeresen részt vehetnek tréningeken, vagy olyan projektfeladattal találkoznak a főiskolai évek alatt, ahol modellezik a gazdasági életet, és ahol csapatban kell együtt dolgozniuk.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felmérés eredményei a 2013/14 második szemeszterében, online felvett adatrögzítésen alapulnak. A felmérésben 754, a BKF-en tanulmányaikat folytató alap-, illetve mesterszakos hallgatót kérdeztek meg.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, fiatal, pályakezdő, diploma, gyakornok, felsőoktatás, külföldi munka