Bemutatták az elkövetkező évek közép- és nagyvállalati diplomás munkaerő szükségletét feltáró prognózist, amely a cégeknek a tervezéshez hasznos eszköz lehet, a diplomásoknak pedig a jövőbeni elhelyezkedésük esélyeit növelő tanulságokat fogalmaz meg. A Macro-Talent 2015-2017 kutatást a q GVI és az Aon Hewitt készítette a HVG HR Center megbízásából. Felmérték az elkövetkező évek közép- és nagyvállalati diplomás munkaerő-szükségletének és a felsőoktatás szakember kibocsátásának viszonyát, közel 500 vállalatot kérdeztek meg.

"A 100 főnél nagyobb hazai vállalatok körében végzett felmérés számos szempontból megerősíti, amit a diplomások kapcsán eddig is sejtettünk. A cégek különösen a műszaki - mérnöki területen számolnak elhúzódó szakemberhiánnyal. Ugyanakkor meglepett minket, hogy érdemi fiatalításban a megkérdezett cégek nem gondolkodnak. A vállalatoknak csak 12 százaléka számol úgy, hogy frissdiplomást vesz fel az elkövetkező három évben, a megüresedő diplomás pozíciók nagy részét inkább úgynevezett junior és szenior szakemberekkel kívánják betölteni. A frissdiplomásokkal kapcsolatban kitapintható az a félelmük, hogy a fiatalok nem fognak helyt állni. A vállalatvezetők jelentősnek érzik a távolságot az egyetemekről kikerülő fiatalok tudása és a rájuk váró feladatok elvégzéséhez szükséges ismeretek között" - mondta Kóthay Péter, a HVG HR Center operatív vezetője.

Mi hiányzik a fiatalokból?

A cégvezetők elsősorban a frissdiplomások beilleszkedési és az önálló munkavégzési készségét, illetve a szakmai elhivatottságot és a munkához való hozzáállást említik fájó pontként, és a diplomás munkaerővel kapcsolatban legalább annyira minőségi, mint mennyiségi problémáról beszélnek.

"A válaszok alapján kirajzolódó kép szerint a hosszútávú sikernek elsősorban az alkalmazkodás, a piaci szabályozáshoz történő igazodás a kulcstényezője. A cégek 46 százaléka a hazai és nemzetközi szabályozásokhoz történő nagymértékű igazodásban látja a sikerhez vezető utat és ez messze felülmúlja az összes többi tényezőt. A technológiai változásokhoz történő igazodás például csak a 6. helyen szerepel, miközben tudjuk, hogy ez nemzetközi kutatásokban rendre a 2-3. hely valamelyikén jelenik meg" - mondja Veres Rita, a kutatást végző Aon Hewitt cégvezetője.

Az 1000 főnél is nagyobb cégek szerint a technológiai változások még a szabályozók változásánál is nagyobb befolyást gyakorolnak majd a cég életére. Szintén a legnagyobb cégek járnak élen, ami a hosszútávú HR-tervezést, a tudatos létszámgazdálkodást illeti - tette hozzá.

Ilyen dolgozókra lesz szükség 2 év múlva

A felmérésből kiderült, hogy a vállalatok azért nem találnak megfelelő szakembereket, mert szerintük kevés a tapasztalt szakember, nem megfelelő a jelöltek szakmai tudása, a pályázók bérigényét nem tudják megadni a munkaadók, illetve hiányoznak alapvető készségek, képességek a jelentkezőkből.

A pályakezdők esetében a leggyakrabban attól tartanak a munkáltatók, hogy a fiatalok nehezen tudnak majd beilleszkedni, gondjaik lehetnek az önálló munkavégzéssel, nem tartják elég kreatívnak őket, illetve a kommunikációs készségeiket, problémamegoldó képességüket és a csapatszellemet is fejleszteni kellene.

Mérnökhiány várható

A tudatosan tervező vállalatok jelentős, lassan mérséklődő szakemberhiánnyal kalkulálnak. 2017 végére a cégek 21 százaléka szerint elsősorban a műszaki - mérnöki szakmákban, valamint az értékesítőkből lesz hiány. Különösen azok a vállalatok számolnak diplomás munkaerőhiánnyal, amelyek pesszimisták, nem tartják elég jónak a saját regionális, földrajzi adottságaikat, vagy a frissdiplomásokra gyakorolt vonzásképességüket.

Ilyen dolgozókra lesz szükség 2 év múlva

"A cégek 40 százaléka a gépészmérnökök, 34 százaléka pedig a villamosmérnökök hiányával számol, és ez akár stratégiai céljainak megvalósulását is akadályozhatja. Ebből következik, hogy ezeknél a foglalkozási csoportoknál építenek a legnagyobb arányban pályakezdők felvételére. Gépész-, villamos- vagy járműipai mérnökként szinte garantált a jó munkahely" - mondta Kóthay Péter.

Ilyen dolgozókra lesz szükség 2 év múlvaA Profession.hu-n ilyen pályakezdő állásokat és gyakornoki pozíciókat találhatunk!

A legjobban felkészült fiatal mérnökökért és értékesítőkért vívott harcban a magyar cégeknek számolniuk kell a munkaerő-piaci veszteségekkel is. Bár a pályaelhagyók aránya a népszerű szakmák esetében nem jelentős, a külföldi munkavállalás lehetősége viszont érzékelhető elszívóerőt jelent. A keresett mérnöki szakmák és a reklám-marketing végzettségűek esetében a 2-5 éven belül végzettek 17-20 százaléknál lehet a külföldi munkavállalás esélyével számolni.

A jövő dolgozói

A kutatást bemutató sajtótájékoztatón Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta: a duális képzés bevezetésének egyik fontos célja az, hogy a felsőoktatásban tanulók már a diákéveik alatt megismerkedjenek a munka világával, a vállalkozások és az egyetemek együttműködjenek a jövő szakembereinek a képzésében.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A fiatalok nyelvtudásával már nincs probléma - mondta Javier González Pareja, a Robert Bosch Kft.ügyvezető igazgatója. Szerinte az nagyon fontos, hogy szenvedélyesen végezzék a munkájukat. A Bosch csoport már több felsőoktatási intézménnyel (például a Miskolci Egyetemmel) kapcsolatban áll, elősegítik a gyakorlatorientált képzést. "A Bosch törekszik arra, hogy a mérnökszakmát lehetőségeihez mérten egyre jobban népszerűsítse. Ezért figyel arra, hogy a hallgatókat már a kezdetek kezdetén elérje. Ezért támogatja a duális oktatás közép- és felsőfokú szintű képzéseit. Ezért tartja nélkülözhetetlennek, az ipar és az oktatás párbeszédét. Ezért támogatja a jövőben is a hazai műszaki felsőoktatást és örömmel invesztálunk a magyar tehetségekbe."

Az Audi Hungaria is együttműködik a felsőoktatással. Németh Kinga, a cég vezető személyügyi referense elmondta, hogy az autógyárban tavaly 700 gyakornok kóstolt bele a vállalat életébe. "A tanulmány eredményei megerősítettek minket eddigi tapasztalatainkban, hogy az autóiparban a mérnöki és logisztikai foglalkoztatási csoportokban van a legnagyobb verseny a szakképzett munkavállalókért. A kutatás rámutatott arra is, hogy iparágunk élen jár a felsőoktatási intézményekkel való stratégiai kapcsolatok kiépítésében, amelyek többi toborzási elemünkkel együtt választ jelenthetnek a jövő kihívásaira a megfelelő munkaerő-utánpótlás biztosítása terén" - mondta.

A Nestlé létrehozott egy programot, amelyben a fiataloknak adnak álláskeresési tanácsokat, felkészítik őket a nagybetűs életre. Jean Grunenwald ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet, hogy már több cég csatlakozott a programhoz, de várják további munkaadók jelentkezését is. A fiatalok sokszor nem tudják, mit is szeretnének, a Nestlénél lehetőségük van több terület kipróbálására is - tette hozzá. A következő generáció és a vállalatok sikereihez szükség van az üzleti szféra és a felsőoktatási intézmények együttműködésére, a cégeknél lévő tapasztalat és tudás megosztására a főiskolákkal, egyetemekkel, illetve hosszú távú gyakornoki-, illetve munkalehetőségek teremtésére diákok és fiatalok számára. Mindez igazolja, hogy az út, amit cégünk az érintettek bevonásával másfél évvel ezelőtt kezdett a Nestlé a Fiatalok Foglalkozásáért program és a hozzá kapcsolódó több mint 10 cég és szakmai szervezet együttműködésében megvalósuló Összefogás a Fiatalok Foglalkoztatásáért partnerprogram keretein belül, a megoldás felé visz, és követendő.

A Telenor HR vezérigazgató-helyettese, Németh Zoltán szerint a technológiai fejlődés hatására olyan szakmák születhetnek néhány éven belül, amelyek ma még nem is léteznek. Például a service design néhány éve még ismeretlen volt, ma pedig már több szakértő dolgozik a telekommunikációs cégnél. Nehéz megmondani, hogy milyen szakembereket kell képezni. Fontos, hogy a fiatalok készségeit, kompetenciáit fejlesszék, az oktatás interdiszciplináris legyen, már az általános iskolások is készség szinten bánjanak a gyerekek az okoseszközökkel, hogy majd versenyképes infokommunikációs tudással lépjenek a munkaerőpiacra. "Ez az oka, hogy tevékeny rész vállalunk a Digitális Világ oktatási programban" - tette hozzá. A magyar pályakezdők a szakember szerint képzettségben és sok készség területén is világszínvonalúak, ám a sajnos sokan vannak, akik nehezen tudják eladni a tudásukat, nehezen tudnak együttműködni.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, fiatal, pályakezdő, álláskeresés, gyakornok, hiányszakma, diplomás