2013 októberében a foglalkoztatók összesen 40 400 új álláshelyet jelentettek be a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatalhoz, 8400-zal többet, mint egy évvel korábban. A munkák nagy része budapesti és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei volt - áll a hivatal adataiban.

Az előző hónapról "megmaradt" betöltetlen állásokkal együtt összesen 84 100 munkalehetőséget kínáltak a munkaügyi központok. 53 300 pozíciót nem sikerült betölteni.

A nyilvántartott álláskeresők száma 488 600 volt októberben. Az erről szóló írásunkat itt olvashatja.

Az állások fele közmunka

Az újonnan bejelentett munkaerőigények fele támogatott volt (56,5 százalék), azaz vagy a közfoglalkoztatás, vagy valamilyen munkaerő-piaci program keretében akarták felvenni a munkaadók a dolgozókat.

Míg Somogyban és Borsodban tíz állásból nyolc támogatott volt, addig Győr-Moson-Sopron megyében csupán egy. A fővárosban, Komárom-Esztergom, Zala és Vas megyében többségben voltak a nem támogatott álláshelyek.

Októberben 17 600 "rendes" állást jelentettek be a munkaadók, 63 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Elsősorban tehergépkocsi-vezetőket, bolti eladókat, mechanikaigép-összeszerelőket, illetve egyszerű ipari, valamint egyéb szolgáltatási és szállítási dolgozókat kerestek a cégek.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

633 embert küldenek el csoportos leépítéssel

Összesen 17 létszám-leépítési döntést jelentettek be a vállalatok a munkaügyi központoknál a múlt hónapban. 633 embert akarnak így elküldeni, kevesebbet, mint tavaly.

Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyékben terveznek nagy elbocsátásokat. Az érintett létszám majdnem fele a nagykereskedelemben, ötöde pedig a textilgyártás területén dolgozik.

Összeállította: Durbák Ildikó

Címkék: munkanélküliség, álláskeresés, statisztika