Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elege van az olasz kormánynak a „mamahotelben” tunyuló fiatalokból, akiknek szerintük tarthatatlan az álláskereséshez való hozzáállásuk. Álomvilágban élnek és nem akarnak szembenézni a valósággal az olasz fiatalok, akik még mindig úgy gondolják, nem kell a családi fészektől eltávolodni ahhoz, hogy munkát és megélhetést találjanak – olvasható a Der Spiegel című német napilapban.

Anna Maria Cancellieri olasz belügyminiszter a Tg24 hírcsatornának minap nyilatkozva kifogásolta a fiatal felnőtt korosztálynak az álláskereséshez való tarthatatlan hozzáállását. Mint mondta, egyszerűen nem érti azt, hogy miért csak „anyuci és apuci oldalán”, a szülővárosukban keresnek munkát a fiatalok. Túl sok olasz még mindig nem veszi észre, hogy „a biztos munkahelyek” korszakának vége, és nem vesz tudomást a modern világ által megkövetelt mobilitás szükségességéről – mondta a politikus.

A szakértői kormány élére került közgazdász professzor, Mario Monti is ezt hangoztatja. Az olasz miniszterelnök múlt héten az egyik televíziós műsorban elmondta: „a fiataloknak hozzá kell szokniuk, hogy nem lesz biztos, állandó munkahelyük”, amely Monti szerint az egyhangúsággal egyenlő, míg a változatosság gyönyörködtet. Az olasz kormány ilyen kijelentésekkel igyekszik trenírozni a fiatalokat a jelen kor munkapiacára, ám ők ezt a törekvést inkább sértésnek veszik, hiszen sok internetes bejegyzés szerint épp a monotónia az, amire olyannyira vágynak.

Elsa Fornero munkaügyi miniszter a torinói egyetemen hétfőn tartott előadásában ugyanakkor egyértelműen értésre adta: „a stabil munkahely egy illúzió”. Ez Fornero szájából kicsit hiteltelenül hangzik – vágott vissza több blogger –, mivel a miniszter asszony férjével együtt Torinóból származik, ott is dolgozik, de még a lányaik is Torinóban találtak munkát – szemlézte a távirati iroda a lapot.

A római vezetés noszogatása bizonyos szinten érthető. Kétségtelen tény, hogy az olasz fiatalok túl sokáig maradnak a szülői házban – ők a mammonik, vagyis „anyuci pici fiacskái”. Valóban elgondolkodtató, hogy a 18 és 34 év közötti korosztály kétharmada a „mammával” (anya) él. Ez a ráta európai viszonylatban kiugróan magasnak számít, hiszen Németországban 40, Franciaországban pedig csak 30 százalék a szülőkkel egy háztartásban élő fiatalok aránya. Magyarországon a 25 és 34 év közöttieket vizsgálva a nőknek 27,2, a férfiaknak pedig 42,5 százaléka él a szüleivel. Ám Olaszországban nemcsak az akarat hiányzik az önállósághoz, hanem a munka is. A fiatalkori munkanélküliségi ráta 30 százalékra kúszott fel, míg az európai uniós átlag 21,6 százalék volt 2011 harmadik negyedévében. Ráadásul a 30 év alatti olaszok körében minden negyedikről elmondható, hogy nem dolgozik, nem tanul, és nem is képezi tovább magát.