Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Legyen az egy konferencia, kapcsolatépítő rendezvény, munkaebéd vagy workshop, karrierünk során számtalan alkalommal kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy szakmai rendezvényeken kell megjelennünk. Ilyenkor nem csoda, ha van bennünk egy kis bizonytalanság, hiszen az ehhez hasonló protokolláris eseményeknek megvannak a saját szabályai, amiket illő betartanunk.

Íme, egy kis gyorstalpaló, ami segít eligazodni a viselkedési szabályok útvesztőiben!

Konferencia

Szinte minden héten érkezhet postafiókunkba meghívó egy-egy rendezvényre, de fontos, hogy mindig csak olyan alkalmakon jelenjünk meg, ahová a házigazda a részvételt írásban korábban visszaigazolta. Ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy nem tudunk részt venni, mindenképpen jelezzük írásban, és utólagosan kérjünk írásbeli összefoglalót a rendezvényről, ha készül. Ezzel is kimutatva érdeklődésünket. 

Érkezés: a hivatalosan meghirdetett kezdet előtt 15 perccel, időt hagyva a regisztrációra. A rendezvény teljes időtartama alatt viseljük a rendelkezésünkre bocsátott névjegy kitűzőt és ügyeljünk arra, hogy amikor hozzászólunk, mindig mutatkozzunk be és említsük meg, mely céget képviseljük. Az előadóhoz intézett részletesebb kérdéseket és hozzászólásokat időzítsük a szünetre, ne pedig a gyors kérdésekre és válaszokra fenntartott fél órára, amely egy-egy előadást követ.

Munkaebéd-munkavacsora

Ahogyan késni nem illendő, ugyanúgy jóval korábban érkezni sem érdemes. Fogadásra, ebédre, vacsorára a meghívóban jelzettnél 10-15 perccel korábban nem illik megérkezni. Ha mégis ott vagyunk, foglaljuk el magunkat valamivel, és a megadott időpont előtt néhány perccel lépjünk be. A munkaebéd, munkavacsora helye általában a vállalat, intézmény vagy egy vendéglő étterme.

Érkezés után először a bejárat közelében tartózkodó házigazdát, háziasszonyt üdvözöljük. Kisebb, 10-20 fős szakmai ebéd, vacsorameghívás alkalmával a már korábban megjelenteket is külön-külön kell köszönteni. Nagy létszámú, 50-100 fős ebédek vagy fogadások alkalmával elég, ha csak a vendégfogadókat üdvözöljük.

Ezek a rendezvények oldott légkörűek és kevés formalitást igényelnek. Nincsenek pohárköszöntők és nincs protokolláris ültetési rend, általában azok ülnek egymás mellett vagy egymással szemben, akik napközben a tárgyalások során partnerek.

Így viselkedjünk munkahelyi rendezvényeken

Kézfogás

Minden személyes szakmai kapcsolat egy kézfogással kezdődik. Legyen határozott, de soha ne túl erős. Kerüljük a gyenge, "döglött hal” érzetű kézfogást is.

Alapszabályok:

- a nő nyújtja a kezét a férfiaknak
- az idősebb nyújtja a kezét a fiatalabbnak
- a főnök nyújtja a kezét a beosztottnak
- a magasabb rangú személy nyújtja a kezét az alacsonyabb rangúnak 

Névjegy

Ha átvesszük valaki névjegyét, azt mindig a vendég előtt érdemes megnézni és elolvasni. Ne tegyük el a táskánkba anélkül, hogy rápillantottunk volna, a legnagyobb tabu azonban a névjegy elhagyása. Soha ne hagyjuk ott az asztalon a másoktól kapott névjegyet, ez ugyanis az egyik legnagyobb udvariatlanság.

A névjegy sosem a kapcsolatfelvétel vége, inkább csak a kezdete. Még aznap, de legkésőbb másnap küldjünk levelet a rajta található e-mail címre, melyben megerősítjük az elhangzottakat és megköszönjük a lehetőséget a bemutatkozásra. Különösen fontos ezt megtenni, ha véletlenül nem volt nálunk névjegykártya, így egyoldalú volt a kapcsolatfelvétel.

Fontoljuk meg a fenti tanácsokat és kamatoztassuk sikerrel a kapcsolatépítő rendezvényeken. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

Készítette: Khojaste K