A tavasz beköszöntével nyitottabbak vagyunk a változásra - áll a Forbes szakértői cikkében. Ezt a friss energiát használjuk fel karrierünk megújítására is!

Íme 5 lépés, hogy formába hozzuk magunkat munka terén:

1. Gereblyézzük át napirendünket

Ha folyamatosan úgy érezzük, hogy végtelen munkahegyeket görgetünk magunk előtt az irodában, ideje fontossági listát felállítani. Különösen, ha az időnk és energiánk nem célirányosan oszlik el a munka és a magánélet között. Szakértők szerint a dolgozók többsége hajlamos igent mondani mindenre, és nemet olyan dolgokra, melyek igazán fontosak lennének számára.

Például ha pluszmunkát vállaltunk, mert nem tudtunk nemet mondani a felkérésre, azzal lehet, hogy éppen fontos családi eseményekről maradunk le, vagy ha még fizikailag részt is veszünk ezeken, a stressztől és frusztrációtól lélekben nem vagyunk jelen, tudatunk a munkával van elfoglalva.

Az eredmény? Mindig küzdünk, de nem érünk célba. Ha semminek nem tudunk teljes figyelmet szentelni, kialakul a düh és a bűntudat, mely kiégéshez, vagy akár karrierünk feladásához is vezethet.

Így végezzünk tavaszi nagytakarítást a karrierünkben

Tipp: Jelöljük ki azt az 5 legfontosabb karrier célt, melyen dolgozni akarunk, majd különítsünk el minden héten egy-egy órát arra, hogy csak ezekre koncentráljunk.

2. Tökéletesítsük az önéletrajzot!

A tavaszi nagytakarítás a gardróbban általában a régi, megunt holmik leselejtezéséből, és újabbak beszerzéséből áll. Végezzünk finomhangolást önéletrajzunkon is "szezononként", és adjuk hozzá a dokumentumhoz az elmúlt évszak eredményeit vagy az elsajátított új készségeket.

Ez sokkal hatékonyabb annál, mintha évente, vagy akár több évente vennénk elő és próbálnánk visszaemlékezni a konkrétumokra. Ha így teszünk, nemcsak egy tökéletes formába öntött CV lesz a birtokunkban arra az esetre, ha bejön egy új munkalehetőség, hanem kapcsolatépítő rendezvényeken is könnyebben tudjuk majd összefoglalni aktuális karrierhelyzetünket és céljainkat.

3. Nézzük át közösségi oldalainkat

A közösségi oldalak egyre inkább előtérbe kerülnek és jól felhasználhatók karrierünk előmozdítására. Ne elégedjünk meg azzal, hogy a hagyományos önéletrajzot online "megismételjük", helyette használjuk ki az internet adta lehetőségeket.

A nevünk alatti sávba ahelyett, hogy jelenlegi pozíciónkat írnánk, használjunk kulcsszavakat, melyek alapján nagyobb eséllyel találnak meg a HR menedzserek, ha a képesítésünknek megfelelő szakemberekre keresnek rá az interneten. Használjuk ki a rendelkezésre álló karaktermennyiséget, ez már önmagában előbbre sorolja profilunkat a keresési találatok között.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

4. Szívjunk szakmailag friss levegőt

Sokakat olyannyira bekebeleznek a mindennapi teendők és határidők, hogy elveszítik a fonalat a szakmában zajló nagyobb folyamatokkal kapcsolatban. Mozduljunk ki, járjunk el rendezvényekre (ideális esetben nemzetközi szinten is), hogy kapcsolatokat építsünk és láthatóvá váljunk szakmai körökben. Tűzzük ki célul, hogy legalább évi egy ilyen rendezvényre elmegyünk, és nemcsak hallgatóként, hanem aktív résztvevőként, előadóként.

5. Poroljuk le kapcsolatrendszerünket

A szakmai kapcsolatépítés és kapcsolattartás erőfeszítést és odafigyelést igényel, ez pedig nem merülhet ki az internetes posztolgatásban vagy e-mailezésben. Szervezzünk személyes találkozókat, amikor csak tehetjük, ám fontos, hogy ne várjunk azonnali "eredményeket" tőlük! Beszélgessünk kötetlenül és kérjük ki a véleményüket, érdeklődjünk a karrierjük felől vagy ajánljunk segítséget. Az ilyen, elvárás nélküli találkozók alapot szolgáltatnak arra, hogy adott esetben arra kérjük az ismerőseinket, hogy mutassanak be minket valakinek, vagy írjanak ajánlást rólunk.

Címkék: munkahely, karrier, tavasz, megújulás

Összeállította: Fogas Krisztina