Sok munkavállaló a sikert azzal méri le, hogy milyen gyorsan és hatékonyan tudja ellátni a napi feladatokat. A határidő előtt leadott beszámoló, a feladatlistán kipipált tennivalók után könnyen úgy érezhetjük, hogy mindent megtettünk karrierünk sikere érdekében.

A Forbes magazin szakértője rávilágít: hiába vagyunk sikeresek a kis napi feladatokban, ha a nagy és stratégiai döntések esetén leblokkolunk, vagy rossz döntést hozunk. A szakértő saját karrierjéből hoz fel példákat arra, milyen az, amikor saját hibánkból akad meg, vagy fejlődik vissza a karrierünk.

A karrier tönkretételének 5 legtipikusabb esete:

1. Nem lépni túl az iroda küszöbén

Egy nagy cégnél dolgozni kétségtelenül azzal jár, hogy nap mint nap ugyanarra az osztályra, ugyanabba az irodába és ugyanabba a közösségbe érkezünk. Ez a rutin a karrierünk első szakaszában sokat segít abban, hogy kiépítsük legszűkebb kapcsolati hálónkat, esetleg megismerjük a menedzsmentet.

A legtöbben ebben a szűk körben érezzük a legotthonosabbnak magunkat, hosszabb távon azonban éppen ez a védőháló okozza majd elszigeteltségünket.

Jó hírnevet kiépíteni a vállalat több osztályán azért is érdemes, mert ha megismerik a nevünket, nagy eséllyel gondolni fognak ránk, ha új pozíció nyílik, vagy előléptetésre van lehetőség.

2. Nem jelentkezünk az álláslehetőségre

Habár a magasabb jövedelem és a jobb pozíció mindenki számára csábítóan hat, sokszor megelégszünk azzal, hogy álmodozunk a munkahelyváltásról. Amikor a konkrét hirdetés felbukkan, nem könnyű megkockáztatni a váltást és benyújtatni a pályázatot.

Nem csak azzal tesszük tönkre a karrierünket, ha nem jelentkezünk egy konkrét meghirdetett lehetőségre. Ha nem fejlesztjük magunkat, és nem készülünk a lehetséges váltásra folyamatosan, akkor nagy eséllyel nem állunk majd készen akkor sem, ha a lehetőség hirtelen felbukkan.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Lebeszéljük magunkat egy belső váltásról

"Azt követően, hogy elúszott a menedzsment pozíció, megpróbáltam egy másik, kreatívabb vonalon elindulni a válllalaton belül. Hamarosan felbukkant a tökéletes lehetőség: meghirdettek egy kreatív szövegírói állást a marketing osztályon. Az álláshirdetést olvasva úgy éreztem, hogy tökéletes lenne számomra, de a váltás gondolatára kétségek támadtak bennem. Hogyan mondjam el a főnökömnek, hogy egy másik osztályra nyújtok be pályázatot? Ha nem nyerem el a pozíciót, akkor ki fognak rúgni? Mi a helyzet, ha nem is vagyok elég képzett az új álláshoz?" - vallja be a szakértő. Mire végre eldöntötte, hogy benyújtja a jelentkezését, a hirdetést levették a honlapról.

 4. Nemet mondani a nagy lehetőségekre

A nagy előrelépésekért és nagy jutalmakért általában nem kevés kockázatot és áldozatot kell vállalni.

A Forbes szakértője szerint fontos, hogy minden esetben mérlegeljük a lehetőséget, és tudnunk kell különbséget tenni a félelem és kishitűség, és a valódi alkalmatlanség között.

 5. Nem kérünk visszajelzést

A legtöbb dolgozó úgy véli, hogy ha a főnöktől nem érkezik a visszajelzés a munkavégzéssel kapcsolatban, akkor minden rendben van.

A helyzet sokszor épp az ellenkezője. Ha nem érkezik visszajelzés, az valószínűleg azért van, mert eleget teszünk ugyan alapvető kötelességeinknek, nem úszunk el az árral, de nem is haladunk előre.

Sok munkavállaló egy helyben toporog évek óta anélkül, hogy észrevenné. Kérjünk minél több visszajelzést, hogy kiderüljön, miben kell fejlődnünk. Vegyünk részt tréningeken, kérjük meg a főnökünket, hogy adjon olyan feladatokat, amelyek kihívást jelentenek. A folyamat közben jobb és felkészültebb, versenyképesebb munkaerővé válhatunk.

Szemlézte: Fogas Krisztina

Címkék: karrier, előléptetés, munkahely