Az év vége a munkaadók számára is a visszatekintésé és az új célok kialakításáé. Jó alkalom ez arra, hogy a dolgozóknak pozitív visszajelzéseket adjunk és megalapozzuk a sikeres újesztendőt.

A frappáns karácsonyi köszöntő szöveg elmondásán és a vállalati ajándékok kiosztásán kívül azért tehetünk még pár dolgot annak érdekében, hogy az év vége gyümölcsöző legyen. Vezetőfejlesztő szakértővel beszélgettünk arról, hogyan zárjuk le az év végét főnökként!

1. Vessünk számot!

Cservenyák Tamás, a ManageMentor vezetőfejlesztő applikáció társalapítója szerint az évforduló mindig kiváló lehetőséget kínál arra, hogy megálljunk egy pillanatra, összefoglaljuk, hogy miket értünk el az elmúlt évben, és meg is ünnepeljük ezeket az eredményeket!

Fontos, hogy megköszönjük a kollégák munkáját, és kiemeljük azokat a csapatokat vagy személyeket, akik erőn felül teljesítettek. Ugyanakkor az is időszerű az év végén vagy a következő év kezdetén, hogy közösen átgondoljuk, mit akarunk elérni 2016-ban, mire szeretnénk fókuszálni, hova akarunk eljutni, miben kívánunk fejlődni - véli a szakértő.

Így teheti sikeressé 2016-ot a főnök!

2. Ne adjunk negatív visszacsatolást "karácsonyi ajándékként"!

A negatív visszacsatolással semmiképp nem szabad megvárni az év végét - tanácsolja Cservenyák Tamás. Folyamatosan kommunikálni kell, ha valami nem megfelelően működik, ha nem vagyunk elégedettek valakinek a teljesítményével vagy a hozzáállásával. "Ha ezt elmulasztottuk, akkor én semmiképp nem tartom jó ötletnek, hogy karácsonyi ajándékként nyújtsunk át egy kiadós letolást" - fogalmazott Cservenyák Tamás.

Januárban viszont ne halogassuk tovább, üljünk le a munkatárssal, és tárgyilagosan, személyeskedés nélkül, a problémára összpontosítva, konkrét példákkal alátámasztva adjuk meg a visszajelzést, majd pedig közösen keressünk megoldást - véli a szakértő. A megbeszélést konkrét akciótervvel zárjuk: ki, mikor és mit fog tenni.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

3. Adjunk pénzbeli jutalmat is!

Bár a munkahelyi motivációnak csak az egyik eszköze az anyagi juttatás, a kiemelkedő teljesítmény pénzbeli elismerése is fontos. A feltételekhez kötött jutalmakkal kapcsolatban nyilván alapvető elvárás, hogy a teljesítés után megkapják a kollégák a beígért jutalmat. 

A szakértő szerint a sok tényezőtől függő, komplexebb, kreativitást igénylő feladatok vagy projektek sikeres teljesítése után legjobb az úgynevezett "most, hogy" típusú jutalmazás, mely az elért eredményeket nem előre beígért bónusszal honorálja, hanem a feladatvégzés után, meglepetésként érkezik.

Címkék: munkahely, új év, karácsony, 2016, siker, HR, vezető

Készítette: Fogas Krisztina