Aki átmeneti vagy tartós elhelyezkedési gondokkal küzd álláskeresőként, vagy pályakezdő álláskereső, az a munkaügyi kirendeltségnél kérheti a képzése támogatását. Egyes esetekben akár teljesen díjmentesen is tanulhatnak - közölte lapunkkal a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH). Az idén a legtöbben targoncavezető, szociális gondozó és ápoló, illetve CNC-forgácsoló szakmát választották.

Milyen szakmákat tanulhatok?

Az általános iskolai és a középfokú végzettségűek is találhatnak a saját elképzelésüknek és a munkaerő-piaci igényeknek is megfelelő képzést - közölte az NMH. 2013 januárja és szeptembere között a munkaerő-piaci képzésben résztvevők 92,2 százaléka valamilyen szakmai szak-, vagy betanító képzésben vett részt.

A top10 OKJ-képzés

1. targoncavezető
2. szociális gondozó és ápoló
3. CNC-forgácsoló
4. szakács
5. fogyóelektródás védőgázas ívhegesztő
6. élelmiszer- és vegyiáru eladó
7. földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
8. motorfűrész-kezelő
9. pénzügyi-számviteli ügyintéző
10. társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó
(2013. január-szeptember közötti időszakban, a résztvevők létszáma alapján. Az szakmákra kattintva a Profession.hu-n hirdetett állásajánlatokat láthatja.)

Ki kaphat támogatást?

A képzés, átképzés lehetőségét elsősorban a nyilvántartott ügyfeleknek ajánlják fel. A képzés támogatásának feltétele, hogy az ügyfél, képzésre vonatkozó kérelmét az őt nyilvántartó, vagy lakcíme szerint illetékességgel bíró kirendeltségen benyújtsa.

A támogatást, illetve annak mértékét munkaerő-piaci szempontok figyelembe vételével egy bizottság véleményezi, és a munkaügyi központ állapítja meg

Annak a személynek is támogatható a képzése, aki:

- gyesen van (a gyermeke az egy évet betöltötte) és kereső tevékenységet nem folytat
- gyermeknevelési támogatásban részesül és kereső tevékenységet nem folytat
- terhességi gyermekágyi segélyben részesül
- gyermekgondozási díjban részesül és gyermeke a másfél éves kort betöltötte
- ápolási díjban vagy rehabilitációs ellátásban részesül
- közfoglalkoztatásban vesz részt, és vállalja a képzést
- munkaviszonyban áll, de a további foglalkoztatása képzés nélkül nem megoldható

Mekkora összeget kaphatok?

Aki a munkaügyi központ szervezésében tanul, az számíthat a képzéssel kapcsolatos költségek részben, vagy teljes mértékű megtérítésére (például a képzés költsége mellett utazási, étkezési és szállás költség térítése is igényelhető).

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkaerő-piaci képzés ideje alatt - intenzív képzés esetén - keresetpótló juttatásban is részesülhetnek a képzésben részt vevők. A keresetpótló juttatás összege a megállapításakor hatályos közfoglalkoztatási bér 60 százaléka és 100 százaléka közötti összeg lehet.

A közfoglalkoztatottak bruttó 75 500 forintot kaphatnak havonta a képzés ideje alatt (a képzés költségén túl).

Milyen hosszú egy képzés?

A munkaerő-piaci képzések hossza jellemzően nem éri el az egy évet, de természetesen ez függ a kiválasztott szakmától, illetve a képzés intenzitásától is.

Honnan kaphatok információt?

Az aktuális képzési lehetőségekről a munkaügyi kirendeltségeken érdeklődhetünk, emellett a Pályaválasztási Kiállításokon és Pályaválasztási Vásárokon is találkozhatnak az érdeklődők az intézmények ajánlataival, illetve a médiában is hirdetik a lehetőségeket.

Hányan vettek eddig részt képzésben?

2013 harmadik negyedévéig összesen 65 600 fő tanult valamit a munkaügyi központ segítségével.

Az európai sztenderdeknek megfelelően az NFSZ a képzés befejezése után fél évvel megvizsgálja, hogy talált-e munkát az álláskereső. 2012-ben a munkaerő-piaci képzést befejezők 48,3 százaléka dolgozott fél évvel a képzés befejezése után.

Mi lesz velem, ha nem végzem el?

Ha valaki elfogadható (egészségügyi vagy családi) okból marad ki a képzésből, vagy sikerül elhelyezkednie mielőtt véget ér a tanfolyam, akkor a képzés költségét nem kell megtérítenie.

Ha viszont a támogatott ügyfél neki felróható okból hagyja abba a képzést, vagy igazolatlanul hiányzik az órákról, akkor kizárható a képzésből, és a képzési támogatás időarányos részét vissza kell fizetnie. Sikertelen vizsga esetén a megismételt vizsga díja is a tanulót terheli.

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkaerőpiac, képzés, OKJ, szakma, álláskeresés