Nem szívesen költözünk más városba a munka miatt. A magyar munkavállalók nagy része a lakhelyéhez közel keresett munkát - derült ki a Profession.hu egy korábbi kutatásából. A más településen dolgozók között az átlagosnál magasabb arányban férfiak és a húszas éveikben járók aránya.

A cégek segíthetnek a lakbérfizetésben

Vannak olyan munkaadók, amelyek "beszállnak" a lakbérbe és/vagy egyéb költségekbe. Íme azok az állásajánlatok, ahol lakhatási támogatást biztosít a munkaadó

- A legtöbb lakhatási támogatást kínáló munkaadó a gyártás és termelés területen működik, illetve sokan keresnek mérnököket is.

- Budapesten van a legtöbb ilyen munka. Részletek >>>

- Az állások nagy részénél megkövetelik az angoltudást, de vannak olyan pozíciók is, ahová nem szükséges a nyelvismeret.

- Leginkább diplomásoknak kínálnak lakhatási támogatást a munkaadók, ám akadnak olyan állásajánlatok is, ahol szakmunkások jelentkezését várják, nekik biztosítanak szállástámogatást.

- Külföldi munkát is találhatunk. Részletek >>>

A Profession.hu béren kívüli juttatásokat vizsgáló kutatásából kiderült: lakáscélú támogatást a munkavállalók 32 százaléka kap. A megkérdezett dolgozók közül ugyanennyien voltak azok is, akik a lakhatási támogatást választanák, ha elérhető lenne a munkahelyükön.

Így támogathatja a lakhatást a munkaadó!

"Épp akkor váltunk a feleségemmel, amikor a mostani munkahelyemen, egy autóipari beszállítónál elkezdtem dolgozni. Megtudta a főnököm, hogy épp albérletet keresek, és felajánlotta, hogy átmenetileg lakhatok a műhely melletti kis házban. Eléggé lelakott volt, és a fűtés sem működött tökéletesen, viszont nem kellett érte fizetnem. Legalább volt, aki figyelt a telepre éjjel. Amikor rendeződött a helyzetem, megköszöntem a lehetőséget, és kerestem egy lakást" - mesélte a vidéki nagyvárosban lakatosként dolgozó Ferenc.

János Németországban egy vágóhídon dolgozik, a fizetése bruttó 1400 euró. A férfi lapunknak elmesélte: azért csak ennyi a bér, mert a cég biztosítja nekik a munkásszállót, a napi háromszori étkezést és havonta egyszer a hazautazás költségét Magyarországra, amelyekért nem kell pluszban fizetniük. "Nem egy álommunka, de legalább félre tudok tenni valamennyit" - mondta a férfi, aki azt tervezi, hamarosan hazaköltözik.

Bérlakások, jutányos áron

Az egyik munkaadó igen kedvezményes áron kínál lakhatást dolgozóinak. A cég arra törekedett, hogy a piaci árnál jóval kedvezőbb feltételekkel nyújtson lakásokat dolgozói számára - derül ki a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. lapunknak eljuttatott közleményéből. A cél az, hogy tovább bővítsék az igénybe vehető dolgozói juttatások körét, és Kecskemétet még vonzóbbá tennék az álláskeresők számára. 

Több ingatlan közül választották ki Kecskemét Homokbánya városrészén, a Téglás utcában lévő 40 lakást, amelyek mind a termelésben, mind az adminisztratív területen dolgozó munkatársakat várják. 34 kisebb (43 négyzetméteres) lakás és 6 nagyobb (51 négyzetméteres) összkomfortos, központi fűtéses, beépített konyhával ellátott lakás bérlésére nyílik lehetőség. A ház előtt lévő gépkocsi beállók szintén bérelhetők.

A dolgozók által a lakásokra benyújtott pályázatok elbírálásakor a társaság az üzemi tanáccsal egyeztetett szempontok alapján figyelembe veszi a vállalatnál eltöltött időt, a szintén ott dolgozó hozzátartozók számát, a pályázó gyermekeinek számát, illetve egyedül neveli-e a gyermekét, valamint az állandó lakóhely Kecskeméttől való távolságát.

Háromcsillagos hotelt építettek a dolgozóknak

Több mint 2 milliárd forint értékű beruházással saját apartman szállót épített a Hankook Tire Rácalmáson a dolgozói részére, melyet 2011-ben adtak át. A négyemeletes épületben 254 kétszemélyes lakás található, tévé, hűtőszekrény és mikró van a szobákban, emellett a közösségi terekben mosodát, konyhát, konditermet és társalgót is kialakítottak. A házból a gyár 10 perc sétával elérhető, és azok a munkások élhetnek itt ingyenesen, akik a gyártól 50 kilométernél messzebb laknak, és a céges busz nem érinti a településüket.

A gumigyártó cég tavaly nyáron jelentette be, hogy újabb 144 lakóegységgel bővíti az eddig 500 főnek lakhatást biztosító Hankook Házat - írták a közleményükben. A tervek szerint 2016 áprilisában adják át az új szárnyat és egy szabadidős és sportkomplexumot is a dolgozóknak.

"Dolgozóink munkakörülményeinek és életminőségének folyamatos fejlesztése legalább olyan fontos számunkra, mint az általunk gyártott abroncsok kiváló minősége. Éppen ezért a szobák színvonala mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a szabadidős létesítményekre is. Az új szárny építésénél energiatakarékossági szempontokat is szem előtt tartottunk" - fogalmazott a beruházással kapcsolatban Lee Sang Il, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Állami lakhatási támogatás

Ha valaki nem vállalja be az ingázást, választhatja azt is, hogy a munka miatt másik városba költözik. Ehhez igényelhetnek állami lakhatási támogatást, amely Nemzeti Foglalkoztatási Alapból nyújtható számukra. A vissza nem térítendő támogatás azoknak jár, akik olyan munkalehetőséget találtak, amely az állandó lakóhelyüktől távol van - 100 kilométernél messzebb, vagy az 5 órát meghaladja az utazási idő.

Támogatás kizárólag belföldi munkavégzésre adható, és csak magyarországi ingatlanra. A folyósítás időtartama legfeljebb 12 hónap lehet, a támogatás mértéke egy fő esetében nem lehet több havi 100 ezer forintnál, 150 ezer jár, ha ketten költöznek. Egy lakásra maximum 200 ezer forint akkor kapható, ha 3 vagy több személy együtt indul más városba dolgozni, és ugyanabban a lakásban élnek majd.

Milyen feltételeknek kell megfelelni?

- Az igénylőnek legalább egy hónapja regisztrált álláskeresőnek, vagy közfoglalkoztatás után újra álláskeresőnek, vagy pályakezdőnek kell lennie, és akkor is jogoult, ha csoportos létszámleépítés során vesztette el az állását.

- Olyan legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszony esetén igényelhető, amikor az állandó lakóhely és a munkavégzés helye között legalább 100 kilométer a távolság, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye között naponta az utazási idő - tömegközlekedési eszközzel, oda-vissza - meghaladja az 5 órát.  

- Az kérheti a lakhatási támogatást, akinek nincs saját tulajdonú lakása vagy háza a munkavégzés helyén.

- Fontos, hogy azzal a munkáltatóval nem létesíthet újra munkaviszonyt, amelynél korábban alkalmazásban állt. (Kivéve, ha a munkavégzés új helye eltér az utolsó munkaviszony munkavégzési helyétől.)

- A lakhatási támogatás lakásbérlésre fordítható. És az igényelheti, aki nem részesül a kérelem időpontjában más jogcímen lakhatási vagy közüzemi támogatásban.

- A rendszeres havi bruttó munkabér nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér 300 százalékát, azaz 2016-ban 333 ezer forintot.

- Az igénylés a lakhely szerint illetékes járási hivatalokban nyújtható be.

- A részletek ITT olvashatók!

Készítette: Durbák Ildikó

Címkék: munkaadó, juttatás, lakhatási támogatás, munkásszálló, bérlakás