Ma már talán egyetlen fiatalnak sem meglepő: egy jó szakmával, diplomával és nyelvvizsgával a kezében sem veheti fixnek a sikeres karriert. De mégis, akkor hogyan álljunk ehhez a kérdéshez? Milyen buktatókra figyeljünk? Egyáltalán: mi a helyes döntés ambiciózus pályakezdőként?

Tari Annamária, a népszerű pszichológus és az Y illetve a Z generáció kutatója szerint a fiatalok ebben az életszakaszban az ún. kapunyitási pánikkal találhatják magukat szembe.Hirtelen fel kell nőni, maximálisan oda kell tenni magunkat, és felelősséget kell vállalni.Vagy legalább is ez lenne az elvárás. De a mai társadalmi helyzetben a felnőttség kritériumai már nem olyan egyértelműek, mint régen, bőven lehet tologatni az időhatárokat. Így például ha valaki 18 évesen dolgozni kezd és már nem a szüleivel él, akkor általában felnőttnek tekintjük. De ha egy huszonhat éves még egyetemre jár, és a szülei tartják el, már kérdéses ugyanez a státusz. Ugyanakkor az sem kockázattól mentes, ha egy pályakezdő a munkanélküliségtől való félelmében önmagához méltatlan állást is elvállal. Ez főleg a kevesebb önbizalommal rendelkezőkre jellemző, akik inkább kudarckerülőek: belemennek akár előnytelen kompromisszumokba is, nehogy állás nélkül maradjanak.

Így szerezzünk tapasztalatot pályakezdőként!Ennek éppen az ellenkezőjét járta végig interjúalanyunk, Istók Nikoletta. Ő bölcsész diplomával rendelkezik, kommunikáció-germanisztika és pedagógia szakon végzett a pécsi egyetemen. Ez a végzettség igen sokszínű, mivel a kommunikációs és a középiskolai némettanár végzettséggel több munkaterület is szóba jöhetett a számára, mint például: tolmács-fordító, nyelviskolai tanár, a PR területe, szövegírás, illetve adminisztratív és asszisztensi pozíciók. De nem volt azért ez ennyire álomszerű. Több fordulattal, a hozzá szükséges motivációval és szemlélettel megspékelve most ott tart a 31 éves lány, hogy a saját online magazinját menedzseli, és öt éven belül egy újabb szakmát szeretne elsajátítani.

Az első: tanulás és munka, munka, munka!

"Nem csak a zsebpénz, hanem a saját érdekem miatt is dolgoztam már az egyetem mellett - osztja meg velünk Niki. - Hostesskedtem különböző rendezvényen illetve promóciókban, ez nekem nagyon testhez álló volt: beszélni kellett, kapcsolatot teremteni az emberekkel, és izgalmas volt felépíteni azt a folyamatot, hogy hogyan kell eladni, mondjuk egy doboz szaloncukrot. Feljártam Budapestre az adott munkákra, tehát a keresetem nagyjából el is ment a kiadásaimra. De a suli után még így sem találtam nyitott ajtókat..."

Az egyetemi diploma, a felsőfokú német nyelvtudás és a munkatapasztalatok még együttesen is kevésnek bizonyultak azokra az állásokra, amelyeket eleinte megpályázott Niki. "A kezdeti törés és csalódások után újragondoltam, milyen munkaköröket pályázzak meg. Szinte egyetlen opcióként maradt a telemarketing, ahova végre felvettek. Többkörös volt az interjú, és egy éles telefonos szituációban is bizonyítanom kellett. Jól sikerült! Ehhez az is kellett, hogy nagyon akartam ezt a munkát: internetes hirdetési felületet értékesítettem és egy kártyarendszerhez gyűjtöttem partnereket. Nagyon örültem, hogy végre dolgozhatok! Egy hívásból kellett értékesítést generálni, izgalmas volt. Szerintem érdemes lenne mindenkinek egyszer kipróbálni ezt a fajta munkát, mert megtanulható belőle, hogyan tudsz érvelni, fogalmazni, jól kérdezni. Én ilyen szemmel néztem a telemarketinget. Egy évig csináltam, napi kétszer másfél óra utazással, havi százezerért. Igen. Voltak mélypontjaim, de a mérleg inkább pozitív."

Így szerezzünk tapasztalatot pályakezdőként!TELEMARKETINGES ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK ITT!

A második: tapasztalatok mélyítése és specializálódás

Karrier-tanácsadók szerint a multinacionális cégek rendkívül széles és mély tapasztalatszerzésre adnak terepet - nemcsak a pályakezdőknek. A nemzetközi kapcsolattartás, a kiforrott folyamatok és keretek, a stratégiai megközelítés, a tervezési gyakorlat, a széles körű, színes közösség és a magas szintű elvárások mindenkiből ki tudják hozni a legtöbbet, és - még irányváltás után is - ebből egészen a nyugdíjazásig sokat lehet profitálni.

Így szerezzünk tapasztalatot pályakezdőként!

Niki karrierje hasonló irányt vett, egy német tulajdonú élelmiszerkereskedelmi nagyvállalat hazai központjában expanziós asszisztensként dolgozott 2 évig, majd közel 3 évig menedzsment asszisztensként egy vasúti szállítmányozással foglalkozó cégnél. "Én ezalatt a multik minden árnyalatát megtapasztaltam: az első helyen nagyon jó volt a csapat szellemisége, a motiválás, és jó érzés volt mindennap oda bemenni. Még az intenzív időszakokban is. Ott a főnököm nagyon szigorúan és következetesen vezette a csapatunkat, de az emberi arcát is megmutatta: minden héten együtt sütiztünk az aktuális szüli- és névnapok alkalmából. Az egész légkörben benne volt a rendszeresség, átlátható sémák szerint dolgoztunk, ugye, a német precizitás. Nekem kiszámíthatóságot adott ez a rendszer, és a munkámban is jobban el tudtam mélyedni, lehetőségem volt speciális projektekben is kipróbálni magam. Aztán - ez már a második cégnél történt -, rádöbbentem, hogy kezdek kiégni. Rengeteg minden eltűnt a mindennapjaimból: a kreativitás, az önállóság, a folyton lobogó ambíció, hogy valami maradandót alkothatok. Elveszítettem a motivációmat amiatt is, hogy többet dolgoztam, mint elvárt lett volna, de sem szóban, sem anyagilag nem jutalmazták."

A harmadik: állj ki magadért!

Hasonló helyzetbe bármikor kerülhetünk, még akkor is, ha az adott munkahely első periódusában tele vagyunk sikerélménnyel és óriási lendülettel. Ám ha tartósan mélypontra kerülünk, akkor bizony a további szakmai fejlődésünk - és nem mellesleg, a saját önbecsülésünk a tét. Mégpedig ezért kizárólag mi magunk tehetünk valamit. A megoldás: álljunk ki önmagunkért, és lépjünk, ha itt az idő!

Interjúalanyunk esetében ez meg is történt: munka mellett újságírói képzésre járt, sőt, ezzel párhuzamosan rendszeresen írt egy magazinba is. Ma már a saját online női magazinját üzemelteti - napi hat órában pedig egy nagyvállalatnál dolgozik projektasszisztensként.

"Mindig szerettem írni, az írás fontos önkifejező eszköz számomra. Publikáltam már több nívós magazinban is, de arra gondoltam, hogy megteremtem a magam fórumát pozitív szemléletet közvetítve az olvasóim felé: merjük szeretni azt a nagybetűs Nőt, aki bennünk lakozik! Igazából egy női konferencia adta a lökést: amikor láttam magam körül a sok bátor, innovatív és kockázatvállaló hölgyet, akkor döntöttem el, hogy én is kipróbálom ezt az utat. Pár nappal később már meg is volt a domain nevem: piros cipőben. Öt éven belül pedig már elsősorban az írással, és ezen keresztül is a női életmód közösségem formálásával szeretnék foglalkozni; na, és egy új kihívás is a szemem előtt van: a kommunikációs tréneri vonalat is tervezem elsajátítani."

Így szerezzünk tapasztalatot pályakezdőként!ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK KOMMUNIKÁCIÓS TERÜLETEN ITT!

Ha jobban belegondolunk, ez nem éppen a kényelmes típusú emberek gondolatmenete, de Nikit nem is ebből a fából faragták. Tudatos, energikus lépésekkel, fáradtságot nem kímélve végigjárt egy olyan utat, amit sokan talán egész pályafutásuk alatt nem mernének bevállalni. Pedig a most harmincegy éves hölgy példája is mutatja: mindig van továbblépési lehetőség, és ha tényleg megteszünk minden tőlünk telhetőt, akkor a siker nem is marad el.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Gondoljuk át a fentieket, és teszteljük, hogyan működik a saját életünkre, döntéseinkre nézve. Ha lépnünk kell, lépjünk mi is! Az életünk csak akkor változik meg, ha mi is változtatunk. Emellett azt se feledjük: a sikeres álláskeresésben a kiváló önéletrajz is a segítségünkre siet, amelyet most ITT könnyedén összeállíthatunk a Profession.hu díjnyertes alkalmazásával. Éljünk a lehetőséggel, és turbózzuk fel álláskeresési eszköztárunkat! Pályázzunk minél több helyre, töltsük fel önéletrajzunkat ide, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést a legfrissebb álláslehetőségről. Nézzünk körbe ITT és ITT is, ha egy jó állásra vágyunk!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, gyakorlat, fiatal, pályakezdő