Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elhatározás, céltudatosság, kitartás, tenni akarás és még sorolhatnánk, mi minden munkál bennünk, amikor igazán motiváltak vagyunk egy téma iránt. A jó hír, hogy ilyenkor szinte bármire képesek vagyunk, figyelmünk és teljesítményünk is a maximumon pörög, a rossz hír azonban, hogy az elhivatottság egy idő után jellemzően alábbhagy, és tennünk kell azért, hogy visszanyerjük a kezdeti lelkesedésünket. Ehhez hoztunk néhány technikát, amelyek pontosan egyszerűségük miatt képesek azonnal kibillenteni minket a holtpontról.

Célra tarts

A motivációvesztés legfőbb oka, hogy szem elől tévesztjük, miért is vállaljuk már a sokadik túlórát vagy töltjük egy tanfolyamon a hétvégénket. Ilyenkor érdemes megállnunk, és végiggondolnunk, mi is a célunk, és amit teszünk ténylegesen hozzájárul-e annak eléréséhez. A célkitűzésünk legyen egészen konkrét, és ne csak a nagy mérföldköveket jelöljük ki, hanem a kisebb állomásokat is, amelyek közül esetleg már többet magunk mögött is tudhatunk, ami szintén lendületet érő felismerés. További löketet kaphatunk, ha ezt a vágyott állapotot, legyen az egy magasabb pozíció vagy a saját vállalkozásunk elindítása, minél pontosabban elképzeljük, vizualizáljuk, különös tekintettel arra az érzésre, amit a cél elérésétől várunk.

Így motiváljuk magunkat - munka, cél, siker

A megfelelő időzítés

A sikeres emberekről az a hír járja, hogy egy speciális, jól eltervezett és betartott rutinnal kezdik a reggelüket, függetlenül attól, milyen épp a kedvük. Ez a fajta következetesség és rendszeresség jó hatással lehet a nap hátralévő részére is, azonban teljes mértékben egyénfüggő, kit mi tölt fel és tesz tettre késszé ébredés után: van, akinek egy rövid meditáció és egy kiadós reggeli válik be, mások az olvasásra esküsznek, és bőven akad tábora a mozgásnak is, legyen szó jógáról, futásról vagy intenzívebb sportról. Nekünk kell tehát megtalálnunk a kulcsot magunkhoz, ahogy azt is, mikor vagyunk a legaktívabbak és legproduktívabbak a napunk során. Ilyenkor ajánlott az adott napra szánt legfontosabb feladatot elvégeznünk, míg a rutinteendők, kevesebb kreativitást igénylő projektek eshetnek a passzívabb órákra is.  

Amit ma megtehetsz

A csapból is a to-do lista nagyszerűsége folyik – nem véletlenül! Roppant egyszerű, és pont ennyire jól használható, ha motivációról van szó. Amikor ugyanis elveszünk az elintézendők sűrűjében, és közben attól rettegünk, hogy épp mit fogunk elfelejteni, bizonyosan csak félgőzzel tudunk a lényegre koncentrálni. Ha azonban tiszta a célunk, az egyes lépéseket is könnyebb hozzárendelnünk. A munkanap utolsó fél óráját szánjuk arra, hogy átgondoljuk, hol tartunk épp, és milyen feladataink lesznek másnap. Ne táblázzuk túl magunkat, csak a fő csapásirányokat jelöljük ki, és hagyjunk időt a váratlan kérésekre, és ami talán még ennél is hangsúlyosabb, a szünetekre is! A teendők mellé rendeljünk idősávokat, ezek a képzeletbeli határidők ugyanis szintén ösztönzőleg hatnak ránk.

Sikernapló

A legnagyobb motivációt kétségtelenül a már elért eredményeink adják: vezessünk róluk naplót! Egy füzetbe, a naptárunkba vagy a telefonunkba jegyezzük fel, mi az aznapi sikerünk. Ne gondoljunk nagy dolgokra, egy eredményes telefonhívás, vagy a rutinfeladataink halogatás nélküli elvégzése éppúgy a mérleg pozitív serpenyőjébe kerülhet, mint az, hogy a fáradtság ellenére is bevállaltuk az aznapra szánt edzést, vagy lefekvés előtt tanultunk néhány új szakszót a munkánk során használt idegen nyelven. Talán meglepő, de ezzel a módszerrel az agyunkat is a jó dolgokra hangoljuk, és még inkább az eredményekre orientáljuk, arról nem is beszélve, hogy minden egyes pont növeli az önbizalmunkat, erősíti önértékelésünket is.

Látni a célt és haladni, lépésről-lépésre, miközben képesek vagyunk elismerni érdemeinket is – nagyjából ez a fenntartható motiváció kulcsa. Ha emellett testi, szellemi és lelki fittségünkre is odafigyelünk, nem lesz előttünk lehetetlen! Gondoljunk erre, amikor állást keresünk: számtalan friss lehetőség vár ránk, amelyek közül személyes preferenciáink szerint válogathatunk. Váljunk láthatóvá a munkaadók számára, frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide. Legyünk naprakészek, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, motiváció, cél, siker