Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha váratlanul kézhez kapjuk a felmondásunkat, rajtunk múlik, hogyan kezeljük ezt a helyzetet: dühösek leszünk korábbi munkáltatónkra és panaszkodással töltjük a napjainkat, vagy igyekszünk kihasználni az időt, fejlesztjük magunkat, építjük kapcsolatainkat és új célokkal vetjük bele magunkat az álláskeresésbe. Pozitív szemlélettel, motiváltsággal biztosan kitűnhetünk a többi jelölt közül, ezért érdemes követnünk Richard N. Bolles karrier-tanácsadó iránymutatását, hogy minél gyorsabban túllendüljünk a kezdeti kudarcélményen.

Mire van ráhatásunk?

Amikor állás nélkül maradunk, azt érezhetjük, hogy teljesen kicsúszott a kezünk közül az irányítás. És valóban vannak olyan területek, amelyekre nincs hatásunk: ha például nem találunk a képzettségünknek, terveinknek megfelelő állásajánlatot, türelmesnek kell maradnunk. Azonban mindig van egy olyan kicsi rész, amelyet irányíthatunk, amin dolgozhatunk. Aludjunk többet, mozogjunk gyakrabban, olvassunk, járjunk el közösségbe, keressünk ingyenesen látogatható álláskeresést segítő programokat, és beszélgessünk olyanokkal, akik már előttünk járnak, vagyis megtalálták a számukra megfelelő munkát. Tanuljunk tőlük, fogadjuk meg a tanácsaikat. Ezekkel az apró lépésekkel is erősíthetjük önbizalmunkat, megőrizhetjük pozitivitásunkat.

Így maradjunk pozitívak - álláskeresés, munka, karrier

Változtassunk!

Ha a munkanélküliség időszaka nagyon elhúzódik, a szakember szerin ajánlott magunkba néznünk, és számba vennünk a lehetséges okokat. Felül kell vizsgálnunk álláskeresési stratégiánkat, és esetlegesen megkérdőjeleznünk annak aktualitását a jelenlegi munkaerőpiacon.  Lehetséges ugyanis, hogy ami a múltban működött, a jövőben már nem fog. Talán az önéletrajzunk nem illeszkedik az álláshirdetésben szereplő elvárásokhoz, vagy nem a képességeinkhez illő munkákra pályázunk, esetleg meg sem találjuk a számunkra megfelelő hirdetéseket. Térképezzük fel a legfrissebb álláskeresési technikákat, éljünk az online világ nyújtotta előnyökkel: töltsük fel a CV-nket ide, hogy a munkáltatók elérhessenek bennünket, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, így biztosan nem maradunk le a minket érdeklő munkákról.

Használjuk ki az időt!   

A legrosszabb, amit tehetünk, ha pánikba esünk, és kapkodva próbálunk állást találni: így ugyanis az újabb kudarcok szinte borítékolhatók, hiszen a munkaadók nem egy kétségbeesett, bizonytalan munkaerőt keresnek, hanem egy magabiztos szakembert.  Bár a várakozás nehéz, mi magunk is értelmet adhatunk ennek az időszaknak. Átgondolhatjuk, honnan indultunk, hol tartunk most, és merre szeretnénk továbbhaladni. Megengedhetjük magunknak, hogy egy kicsit hátradőljünk, és felidézzük, mire vágytunk gyerekkorunkban: lehet, hogy most jött el annak az ideje, hogy ezt az álmunkat beteljesítsük. Egy ilyen önismereti utazás arra is választ adhat, miben fejlődhetnénk, mit tanulhatnánk, ami közelebb visz bennünket rég elfeledett céljainkhoz.   

Segítsünk!

Főállású álláskeresőként ugyan jóval kevesebb szabad óránk lesz, mint azt kezdetben gondolnánk, mégis érdemes alkalmat találnunk, hogy elvégezzük azokat a teendőket, amelyeket hónapok óta halogatunk. Lehetnek ezek házkörüli feladatok, látogatások, néhány tervezett, de meg nem írt e-mail: ha ezeket is magunk mögött tudjuk, az esetleges haszontalanságot egy jóleső érzés fogja felváltani bennünk. Ha ez mégsem lenne elegendő ahhoz, hogy önbecsülésünket megerősítsük, válogassunk az önkéntes lehetőségek közül! Rendszert és értelmet adhat mindennapjainknak a segítő tevékenység, miközben értékes kompetenciákat, kapcsolatokat is nyerhetünk, és még az önéletrajzunkban is jól mutat, hiszen elárulja rólunk, hogy nem süppedtünk önsajnálatba a munkánk elvesztése miatt, hanem hasznosan töltöttük a mögöttünk álló hónapokat.

Kövessük a fentieket, és találjuk meg azokat az eszközöket, elfoglaltságokat, amelyekkel megőrizhetjük pozitív szemléletünket, mert szakmaiságunk mellett ez rendkívül sokat nyomhat a latban az állásinterjúkon. Azzal is erősíthetjük magabiztosságunkat, ha naprakészek vagyunk: itt nézhetünk szét a legfrissebb lehetőségek között, ide kattintva pedig a jól fizető munkákat találjuk. Amennyiben más szempontok szerint keresnénk, használjuk személyre szabott beállításainkat.

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, hozzáállás, állásinterjú