Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár a vezetőségben történik változás, akár munkahelyet váltunk, fontos, hogy milyen kapcsolatot alakítunk ki felettesünkkel. A főnökünkkel való viszony ugyanis nagyban meghatározza, milyen légkörben dolgozunk, jelentősen befolyásolja eredményességünket, valamint szakmai előmenetelünkre is hatással van.

Így legyünk jóban a főnökünkkel - álláskeresés, munka, karrier

Bedő Márta, érzelmi intelligencia tréner szerint érdemes odafigyelnünk aktuális vezetőnk jelzéseire, ezek mutathatnak utat számunkra, hogyan kommunikáljunk, mit tegyünk, vagy épp mit ne a kölcsönös elégedettség érdekében. „Fontos, hogy ne bújjunk ki a bőrünkből, és csak olyan kompromisszumokat kössünk, amelyekkel még jól érezzük magunkat” – figyelmeztet a szakember.  

A megoldó-kulcs

Az érzelmi intelligencia fontosságára a közelmúlt neuropszichológiai kutatási eredményei hívták fel a figyelmet. Több kutató egybehangzó véleménye szerint a sikeres élet záloga sokkal inkább az EQ-ban keresendő, mint a felhalmozott tudásanyag mennyiségében. Ahogy arról már korában is írtunk, önismeretünk a pályaválasztás és az álláskeresés során is nagy segítségünkre lehet.

Az érzelmi intelligencia ugyanis nem a „lélekápolásra” való hajlandóságot, hanem a mindennapokban elengedhetetlen készségeket takar, melynek fő területei az ön-tudatosság, az ön-menedzsment, az ön-motiváció, az empátia és az elköteleződés” – foglalja össze a tréner.

A Márta által is oktatott Enneagram az EQ fejlesztésének hatékony eszköze. Az Enneagram egy olyan karaktertipológia, amely szerint a velünk született, belső mozgatórugónk, életvezetési stratégiánk mentén három nagy csoportba vagyunk besorolhatók. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egyformák lennénk, de a kommunikáció- és kapcsolatteremtés módjában illetve a belső motivációkban jelentős hasonlóságok mutatkoznak az egyes típusokon belül.

A fej-bázisú főnök

A fej karakterű főnökökre egyfajta távolságtartás jellemző, ők a munkára koncentrálnak, nem az emberre, és főleg nem a magánemberre.” – kezd bele a jellemzésbe Márta. „A legjobb, ha egy ilyen vezetővel nyíltan és egyenesen kommunikálunk, minden helyzetben. Privát gondjaink kihatását a munkánkra igyekezzünk tényszerűen megosztani vele, és ha kell, időt kérni tőle.

Az ilyen típusú felettesek ritkán dicsérnek. „Részükről a legnagyobb dicséret, ha hagynak bennünket dolgozni, mert az már egy visszajelzés arra, hogy jól végezzük a dolgunkat, vagyis megbíznak bennünk.” – teszi hozzá a szakember.  Munkánk során törekedjünk a hatékony problémamegoldásra, mert főnökünk is így áll a feladatokhoz, és ezt várja el. Ha bármiben bizonytalanok vagyunk, bátran kérdezzünk, de ne lepődjük meg az ő kérdésein sem.

A szív-bázisú főnök

Az ide tartozókat a személyes, őszinte figyelem élteti. Ha ezt felettesünk megkapja tőlünk, biztosan jól indulunk nála. A szív-típusok sokszor szélsőséges érzelmeket váltanak ki, és még a legkomolyabb főnök szerepben is a viszonyokkal operálnak. Pontosan ezen a síkon találhatjuk meg velük a kapcsolódási pontokat, vagyis bátran nyissunk feléjük.”– mutat rá a lényegre a szakember.

A szív-bázisú vezetők nagyon innovatívak, és lelkesítőek. Érdemes hinni az ötletük sikerében, mert így garantáltan jó lesz a kapcsolatunk velük. „Arra azonban készüljünk fel, hogy egy ilyen típusú főnök a feladatok nagy részét delegálja, vagyis számtalan kihívásra számíthatunk mellette, neki ugyanis végrehajtó támogatásra van szüksége nagy tervei kivitelezésében” – hívja fel a figyelmet Márta.

Ha a felettesünk ebbe a csoportba tartozik, készüljünk fel a váratlan helyzetekre, a folyamatos pörgésre, ami nagyfokú rugalmasságot igényel, akár a munkaidő tekintetében is. „Számítsunk rá, hogy, ha ilyen vezetővel dolgozunk együtt, a napokat felfokozott érzelmi állapot uralja majd, de ezt ne vegyük magunkra” – egészíti ki a fentieket a tréner.

Az ösztön-bázisú főnök

Az ő esetükben nem válik külön a magánember és a kolléga. Általában szükségük van arra, hogy hétköznapi vonatkozásokkal színesítsék a munkát, ha csak egy-két perc erejéig is – az ilyen csevegések egyértelműen a jó viszonyról árulkodnak, és sokszor társulnak valamilyen közös tevékenységgel: ebéddel vagy kávézással. Jó tudni, hogy ők ilyenkor fogékonyabbak még a szakmai kérdésekre is.” – összegzi Márta.

Az ide sorolható vezetők mindent gyakorlati oldalról közelítenek meg. „A teljesítményt aszerint értékelik, hogy mit csinálunk, vagyis ténylegesen a kezük alá kell dolgoznunk. Az ötletek, információk hidegen hagyják mindaddig, míg bele nem kezdünk a megvalósításba. A jó együttműködés titka, hogy lássák az erőfeszítésünket, igyekezetünket, amelyet értük teszünk”- hangsúlyozza a szakember.

Fogadjuk meg, és ültessük át a gyakorlatba a szakértő tanácsait. Ha azonban állandósul a feszültség főnökünkkel, érdemes elgondolkodnunk a váltáson.  Tartsuk szem előtt, hogy mindig van választásunk. Figyeljünk a legfrissebb álláslehetőségekre, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítését. Ha tovább növelnénk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkat ide, vagy használjuk a Mobilmunkát, ahol önéletrajz nélkül is pályázhatunk.

 

 Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: álláskeresés, munka, karrier, érzelmi intelligencia