Így készítsük fel a gyerekeket a munkavállalásra!

A fiatal munkavállalók körében köztudottan magas a munkanélküliek aránya, a dolgozó fiatalok között pedig előfordulhat illegális foglalkoztatás. A pályakezdők körében a munkahelyi balesetek kockázata szintén magasabb, mint az idősebb munkavállalók körében - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) "A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése" című TÁMOP-projektje keretében.

A munkáltatónak számos kötelezettsége van a munkahelyek kialakítását illetően, különösen, ha fiatal munkavállalókat foglalkoztat. A munkahelyi egészségi és biztonsági kockázatok felmérésekor figyelembe kell venni a fiataloknál hiányzó tapasztalatot, fizikai-mentális érettségüket és azt, hogy nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy munkavégzés során mi veszélyeztetheti egészségüket és testi épségüket.

Így készítsük fel a gyerekeket a munkavállalásra!A Profession.hu-n ilyen diákmunkákat találhatunk!

A szülők feladata

A munkavállalással kapcsolatos kezdeti nehézségek leküzdésében a szülő is hatékonyan támogathatja gyermekét. Már a munkavállalás előtt is segíthetnek abban, hogy a fiatalokból később jó munkavállaló váljék. A szülői példaadás meghatározó: ha felnőttként óvatosak vagyunk és a házi, ház körüli munkákat felelősen, a balesetek elkerülésére törekedve végezzük, gyermekeink is ezt fogják tenni.

Így készítsük fel a gyerekeket a munkavállalásra!

A legális munka kiszámítható keresetet biztosít, és a bejelentett munkával együtt jár a társadalombiztosítás is, ezt tudatosítani kell a gyerekekben is. Amikor eljön a diák- és idénymunka időszaka, jobb, ha a példamutatáson túl meg is kell beszélni a gyerekekkel, mire érdemes figyelniük, milyen veszélyek leselkednek rájuk, milyen jogaik és kötelességeik vannak. Különösen fontos ez, hiszen a munkavédelmi vagy munkaügyi ismeretek átadásának nincsenek meg az egységes intézményi keretei.

Így készítsük fel a gyerekeket a munkavállalásra!Pályakezdőknek és gyakornokoknak ilyen állásokat kínálnak!

Jogok és kötelezettségek

A fiatalok, amikor először állnak munkába - akár gyakornokként vagy diákmunkásként -, még nem rendelkeznek tapasztalattal, és gyakran nem elég érettek a körültekintő, felelősségteljes munkavégzéshez. Előfordulhat, hogy nem ismerik a jogaikat és kötelezettségeiket, sőt, nem biztos, hogy van elég önbizalmuk, hogy beszéljenek a problémákról. A munkáltató pedig nem feltétlenül ismeri fel, hogy a fiatal munkavállalókra jobban oda kell figyelni, mint a tapasztaltabb kollegákra.

Szülőként sokat tehetünk tehát gyermekeinkért, ha az első munkavállalásuk előtt magunk is felkészítjük őket a szabályos foglalkoztatásra, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzésre.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

8 tipp, hogyan tehetjük tudatos munkavállalóvá a gyerekeket:

1. Tanítsuk meg, hogy ragaszkodjanak a munkaszerződéshez és a munkaköri leíráshoz, követeljék meg a munkaidő betartását.
2. Hívjuk fel a figyelmüket, hogy ne vállaljanak feketén munkát.
3. Rendszeresen beszélgessünk velük a munkájukról, ismerjük meg, hogy milyen természetű feladatokat bíztak rájuk, és azok elvégzésére hogyan készítette fel őket munkáltatójuk.
4. Biztassuk őket, hogy tegyenek fel kérdéseket munkatársaiknak, felettesüknek, és bátran kérjenek segítséget, ha még a munkavédelmi oktatás után is bizonytalanok a munkaeszközök használatával vagy a gyakorlati munkavégzéssel kapcsolatban.
5. Hangsúlyozzuk, hogy fontos részt venniük az orvosi alkalmassági vizsgálatokon, hogy mindig viseljék az egyéni védőeszközeiket, és ne kockáztassák heccből vagy nemtörődömségből egészségüket.
6. Hívjuk fel figyelmüket az egyedül vagy éjszaka végzett munka veszélyeire is.
7. Osszuk meg velük saját tapasztalatainkat jelenlegi vagy előző munkáink kapcsán.
8. Biztassuk őket, hogy álljanak ki jogaikért.

Fontos, hogy biztonságban tudhassuk a gyermekeinket, és biztosak lehessük benne, hogy nem csak a saját kárukon okulva válnak majd tudatos munkavállalóvá - hívja fel a figyelmet az NGM lapunknak eljuttatott elemzése.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munka, fiatal, pályakezdő, álláskeresés, munkavédelem